Näin pysyt lämpimänä kylmällä pakkasella

Hyvää vuotta 2022! Kirjoitin Instagramissa yhteenvetoa vuodesta 2021 ja vuosi oli vuorikiipeilyn näkökulmasta todella onnistunut. Vietän nyt kaksitoista viikkoa talvea Ylläksellä ja viime viikot ovat olleet melko kylmiä. Pakkanen on vaihdellut –30 ja –10 välillä ja välillä tuuli on tehnyt pakkasesta entistä purevamman tuntuisen. Olen vuorilla tottunut kylmiin olosuhteisiin ja Ama Dablamin reissulla kävimme perusleirissä läpi vinkkejä, miten pysyä vuorilla lämpimänä. Samat vinkit toimivat tietenkin missä tahansa kylmässä olosuhteessa.

Kerrospukeutuminen

Kaikki lähtee siitä, että pukeutuu lämpimästi. Ihmisillä on erilaisia tapoja kerrospukeutua ja itse käytän kovalla pakkasella seuraavaa järjestystä:

Toppashortsit
Toppashortsit hiihtäessä
  • Merinokerrasto alimmaksi
  • Toinen paksumpi kerrasto (usein fleece tai merino tai villa) merinokerraston päälle
  • Toppashortsit lämmittämään takamusta, joka jäätyy helposti
  • Kuorihousut tai untuvahousut
  • The North Face Ventrix -takki (paras urheiluun tarkoitettu takki)
  • Ohut untuvatakki
  • Kuoritakki tai paksumpi untuvatakki
  • Merinovillakauluri
  • Pipo tai panta tai jopa molemmat
  • Hanskat tai rukkaset
  • Jalkaan yhdet merinovillaiset sukat
  • Ohut merinovillainen alussukka
Kerrospukeutuminen
Kerrokset Everestillä ykkös- ja kakkosleirin välillä 6200 metrissä

Sormet ja varpaat

Minulla ja monella muulla ensimmäiset paikat, jotka kylmettyvät ovat sormet ja varpaat. Huomaan, että erityisesti täällä Lapissa Ama Dablamilla paleltunut sormi kylmettyy entistä nopeammin ja vähän väliä on sormet sekä varpaat jäässä.

Ensisijainen tavoite on tietenkin se, että sormet ja varpaat olisivat koko ajan lämpimät. Jos kylmettymistä tapahtuu, niin yritän viedä sormet esimerkiksi hanskan tai rukkasen sisään siten, että sormet ovat nyrkissä ja lämpenevät pikku hiljaa yhteisessä tilassa. Toinen tapa on pyörittää käsiä, jolloin sormissa alkaa usein kiertämään veri. Kolmas keino on pitää käsiä suorana ja tehdä ”pingviiniliikettä”, jossa pumpataan käsiä ja saadaan näin sormet lämpiämään. Neljäs niksi on heiluttaa käsiä tai jalkoja rivakasti.

Vuorilla ja fiksatussa köydessä kiivetessä on tärkeää, että vaihtelee kättä, jolla pitää nousukahvasta kiinni. Minuutin välein käden vaihto, niin sormissa kiertää mahdollisimman hyvin veri. Helpoissa kohdissa työnnetään nousukahvaa peukalon ja etusormen välillä ylöspäin eikä kättä laiteta nousukahvan sisään.

Vuorilla ja lasketellessa käytän Thermic-merkkisiä lämpöpohjallisia, jotka toimivat akuilla ja ovat olleet kyllä varpaiden pelastus Baruntsella ja Everestillä. Denalilla ja Ama Dablamilla oli niin lämmin, etten tarvinnut pohjallisia. Akku on kestänyt todella hyvin ja Everestillä akkua oli koko huiputusyön eli 12 tunnin ajan. Pohjallisissa on johto, johon akut kiinnitetään ja ainoa miinuspuoli on mielestäni tuo johto, joka voi huonossa asennossa ollessaan hiertää.

Lämpimät hanskat ja kerrospukeutuminen
Lämpimät hanskat ja kerrospukeutuminen Kilimanjarolla

Olen käyttänyt hiihtomonojen päällä 87-vuotiaan Ukkini vanhoja T-tossu-nimisiä monosuojuksia. Ne auttavat pakkasella pitämään tiukassa monossa varpaita lämpimänä, mutta nyt kovilla pakkasilla myös tossujen kanssa on varpaat paleltunut. Sain hyvän vinkin, että tossuihin voisi uusia sisuksia esimerkiksi vanhasta untuvatakista ja yritän todennäköisesti parantaa tossujen lämpöarvoa sitä kautta.

Sormet tai varpaat voi hätätapauksessa myös lämmittää kaverin avulla. Ama Dablamilla sormeni kävivät Pasangin takin sisällä lämmittelemässä ja hyvä paikka lämmittää sormet on kaverin tai omat kainalot, jotka ovat usein huomattavasti lämpimämmät kuin vaikkapa käsivarret.

Pahinta, mitä kylmettyneille sormille tai varpaille voi tehdä, on hieroa kylmettynyttä aluetta. Hierominen voi aiheuttaa hermovaurioita ja varsinaisesti se ei välttämättä edes lämmitä sen erityisemmin.

Jaa aina teltta kaverin kanssa jos mahdollista

Paras tapa pysyä teltassa lämpimänä on jakaa teltta kaverin kanssa. Toisen ihmisen läsnäolo kasvattaa lämpötilaa sen verran, että sisällä pärjää hyvän makuupussin ja alustan turvin. Samalla voi telttakaverista tulla jopa elinikäinen ystävä.

Telttakaveri
Telttakaverit Mera Peakilla

Everestillä ja Ama Dablamilla jaoimme myös makuupussin siten, että käytimme minun Cumulus Tenaqa 700 -makuupussia peittona. Nukuimme untuvapuvut tai untuvavaatteet päällä ja toisen ihmisen lämpö teki makuupussista myös peittona tarpeeksi lämpimän. Ama Dablamilla eräs kiipeilijä oli järkyttynyt, että oikeasti makuupussi jaettiin, mutta eipä se itse vuorella tuntunut yhtään hassulta idealta.

Jaettu makuupussi
Everest kolmosleiri 7100 metriä

Pysy liikeessä

Palelen harvoin silloin, kun liikun. Sen vuoksi kaikista varmin tapa pysyä lämpimänä on liikkua jatkuvasti. Edes vähän kerrallaan. Tämän vuoksi taktiikkani usein on se, että liikun vähän ja tasaisesti koko ajan enkä pysähdy. Näin pysyy myös sormet ja varpaat lämpimänä, jotka usein ensimmäisenä jäätyvät.

Näillä vinkeillä kohti tammikuun pakkasia ja seuraavia vuoria! Jaa omat vinkkisi kommenteissa!

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.