Palasin Tiibetistä Cho Oyo vuorelta 10.10.2024 Suomeen ja siitä lähtien alkoi palautuminen sekä valmistautuminen seuraavaan vuoteen.
Helsingin Sanomat kirjoitti reissuistani ja pääset lukemaan jutut ennen reissua ja huiputuksen jälkeen.

Tällä kertaa palautuminen reissusta tuntui sujuvan tosi nopeasti, sillä odottelimme niin pitkään vuorella sääikkunaa ja itse kiipeily tuli suhteessa vähemmän, että fyysinen rasitus ei ollut niin kova kuin henkinen rasitus. Pysyin reissussa terveenä eli kotona ei mennyt ensimmäiset viikot siihen, että yrittää parantua flunssasta vaan pääsin heti oikeastaan normaaliin arkeen kiinni.
Alkutalvi Lapissa
Kuten aiempinakin vuosina, niin myös tänä talvena olemme viettäneet useita viikkoja Ylläksellä. Ylläksestä on tullut tärkeä treenipaikka talvikaudelle ja paikka, jossa pääsee rentoutumaan sekä nauttimaan talvesta.

Tänä talvena lumet tulivat todella myöhään Lappiin ja varsinkin marraskuussa tuli tehtyä hiihdon sijasta paljon muutakin treeniä. Kävimme myös yhden viikonlopun Norjassa avaamassa vapaalaskukauden.
Vapaalaskukausi jäi kokonaan avaamatta Suomessa, sillä lumitilanne oli heikko helmikuun alkuun asti. Sen sijaan ladut saatiin Ylläksellä auki ja hiihtokelejä olikin paremmin joulukuusta lähtien.

Jouluna kävimme Saariselällä hiihtovaeltamassa ja hiihtämässä ja tämä oli positiivinen yllätys. Olimme olleet Saariselällä vain kesällä ja syksyllä, mutta ladut olivat todella hyvässä kunnossa ja lunta oli jouluna jo enemmän kuin Ylläksellä, joten ladut olivat myös hyvässä kunnossa. Hiihtovaelluksen aikana saimme testattua muutamia minulla tulevaan Nepalin reissuun lähteviä varusteita.
Peruskunnon rakentamista
Talvi on sujunut pitkälti peruskuntoharjoittelun parissa. Olen tehnyt myös viikottain mäkitreeniä sekä voimaharjoittelua säntillisesti kaksi kertaa viikossa. Minulla on pitkästä aikaa ollut voimaharjoitteluun oma ja säännöllisesti vaihtuva ohjelma, joten olen ollut taas motivoituneempi tekemään voimaharjoitteluakin.
Korkeiden vuorien kiipeilyssä yksi olennaisin ominaisuus on mielestäni hyvä peruskunto, jonka eteen kannattaa kyllä nähdä vaivaa. Vaikka fyysinen kunto ei takaa millään tasolla onnistumista reissussa, se antaa pelivaraa muuttuviin tilanteisiin, parempaa palautumista sekä jaksamista reissussa. Ohut ilmanala tuntuu kehossa kuin kehossa ja mitä paremmassa kunnossa on, sen todennäköisemmin nauttii reissusta.
Viime talvena harjoittelin ison osan pk2-alueella ja tämä nosti kuntoa yleisesti kaikilla osa-alueilla. Tänä talvena olen panostanut uudestaan pk2-harjoitteluun ja tällä hetkellä, neljä viikkoa ennen Nepaliin lähtöä, tuntuu että olen hyvässä kunnossa.
Seuraavia suunnitelmia
Vuosi 2025 tulee olemaan tähän mennessä yksi isoimpia kasitonnisvuosia. Olen lähdössä maaliskuussa Nepaliin tarkoituksena kiivetä Annapurnalle. Menen ensin akklimatisoitumaan Mera Peakille ja sen jälkeen toivottavasti vietän minimaalisen ajan Annapurnalla. Tähän mennessä kiivetyistä vuorista tämä tuleva reissu jännittää kaikista eniten. Annapurna on vaarallinen ja lähtöön liittyy paljon henkisesti negatiivistakin taakkaa.

Kevään jälkeen tavoitteenani on lähteä kesällä ensimmäistä kertaa Pakistaniin ja kiivetä siellä K2:lle ja Broad Peakille. Tätä reissua en ole vielä sen tarkemmin ehtinyt edes miettimään, sillä valmistelut ovat liittyneet Annapurnan kiipeämiseen.
Tulen Nepalin ja Pakistanin reissun välissä käymään Suomessa hengähtämässä, käymään töissä ja valmistautumassa toisesta reissusta toiseen.
Näiden reissujen lisäksi ei tälle vuodelle ole vielä mitään muita suunnitelmia. Olen kerrankin halunnut keskittyä ja fokusoitua isoihin tavoitteisiin suunnittelematta liikaa erilaisia pienempiä reissuja näiden matkojen lisäksi. Varmasti tullaan viettämään aikaa myös muualla, mutta suunnitelmat tehdään sitten lyhyemmällä aikajänteellä ja fiiliksen mukaan.