Kaikkien aikojen hiihtokausi

Kiitos talvi 2021-2022! Siitä tulikin kaikkien aikojen talvikausi. Vietimme talvesta yhteensä 12,5 viikkoa Ylläksellä ja Ylläksellä oleminen mahdollisti sekä hiihto- että laskukaudesta kaikkien aikojen parhaimman. Tulimme viikonloppuna takaisin Helsinkiin ja nyt tuntuu, että kesä on toden teolla alkanut.

Hangaskuru
Matkalla Hangaskuruun

Hiihtokausi

Ostin ensimmäiset luistelusukset talvella 2017, edelliset hiihdot olivat tapahtunut joskus aikoinaan koulun liikuntatunneilla. Sen jälkeen hiihtoinnostus lähti liikkeelle ihan kunnolla ja päivitin sukset heti parempiin ja pikku hiljaa olen hankkinut myös paremmat monot sekä sauvat.

En koe olevani hiihtäjä, mutta hiihto on yksi talvikauden parhaimpia treenimuotoja. Suksien päällä voi tehdä pitkiä peruskestävyysharjoituksia, nauttia maisemista, kuntoilla kovempaa ja toisaalta hiihto on vienyt kaikkina talvina myös Lappiin sekä sydäntalvella että keväthangille. Olen oikeastaan löytänyt Lapin matkailun vasta hiihtoharrastuksen löytymisen myötä.

Haavepalo, yksi Ylläksen hienoimpia paikkoja

Hiihdän pääasiassa vapaalla hiihtotavalla enkä ole kahden talven aikana, jolloin olen omistanut perinteisen hiihtotavan välineet, oppinut tykkäämään pertsaamisesta sen koommin. Nyt talvella Ylläksellä tuli huomattua, että kovalla pakkasella perinteisen hiihtotavan hiihtäminen sopii paremmin, koska kylmällä kelillä on niin haastavaa saada suksia luistamaan ja vapaa hiihtotapa on täten melko raskasta.

Huhtikuussa lentokelit Ylläksellä

Tämän talven aikana:

  • Hiihdin 59 harjoitusta
  • 147 tuntia
  • 1750 kilometriä, joista 200 perinteisellä hiihtotavalla
  • Pisin lenkki oli Ylläksellä 111 kilometriä
  • Lyhyin lenkki 12 kilometriä
  • Pääasiassa nautiskellen, mutta välillä oli myös erittäin raskasta.
Maastohiihto talvella
Kylmin lenkki lähti, kun mittarissa oli –33 astetta

Olen erittäin tyytyväinen ja onnellinen, että talvi on ollut niin hieno. Maaliskuussa etelään palatessa tuntui, että talvi on jo ohi, mutta kun en lähtenytkään Nepaliin, niin päätimme vielä palata pääsiäiseksi Ylläkselle. Onneksi näin, sillä pääsin kokemaan keväthanget, Lapin valoisan kevään ja lämmön kylmän ja pimeän talven jälkeen.

Ensimmäinen laskukausi sitten teini-iän

Minulla on melkoinen historia oikean polven loukkaantumisten kanssa ja oikeaa polvea on operoitu seitsemän kertaa. Olen lasketellut lapsena ja teininä ja otin aina Lapissa kuuden päivän hissilipun, jotta ehdin olla mahdollisimman paljon rinteessä. Polviongelmien alettua olen pysynyt poissa myös rinteestä. Olin rehellisesti sanottuna jo hyväksynyt, etten enää laskettele polven takia. Viime talvena kävin kerran Ylläksellä laskemassa ja kerran skinnaamassa.

Päätin ennen Ylläkselle lähtöä, että hankin vapaalaskukamat ja sellaiset sukset, joilla voi hiihdellä tuntureilla ja samoilla suksilla pääsee myös alas. Ajatus laskemisesta ei suoraan sanottuna ole kauheasti kiehtonut, mutta retket takamaastoon sitäkin enemmän.

Ostin kausikortin rinteisiin ja päätin, että tutustun rauhassa laskemiseen rinteissä ja edellytys hyville käännöksille takamaastossa on onnistuneet käännökset rinteissä. Lopulta kävin rinteessä 21 kertaa talven aikana ja vietin rinteessä 11 tuntia laskien alas (Garminin kello ei laske hissinousuja treeniaikaan).

Kohti Kesängin metsää

Skinnaamassa kävin 24 kertaa, kilometrejä kertyi 250 kilometriä ja aikaa vietin tuntureilla 74 tuntia. Lopulta alkoi myös löytymään laskemisen hienous ja olin lähinnä vain todella fiiliksissä jokaisesta käännöksestä, jonka pystyin rinteen ulkopuolella tekemään. Hienoa touhua ja erilaisia tapoja kehittyä löytyy vaikka kuinka paljon.

Luosukuru Ylläs
Luosukuru Ylläs

Kävin Ylläksellä sekä vapaalaskun tekniikkakurssin että lumiturvallisuus LT1 kurssin. Molemmat oli tosi hyviä, toi hyviä näkökulmia nimenomaan laskemiseen ja erityisesti tekniikkakurssin jälkeen uskalsin paremmin mennä metsiin laskemaan. Kaikista haastavinta on ollut nimenomaan metsälaskut ja pelko törmäämisestä puihin – peloista huolimatta ei tainnut kertaakaan olla edes lähellä.

Ylläs keväthanget
Keväthangilla laskettelemassa

Laskukaudesta tuli hiihtokauden ohella parempi, mitä odotin. Uskallusta tuli huimasti lisää sekä sain veresteltyä muistoja siitä, millaista laskeminen voi parhaimmillaan olla. Ensi talven tavoite voisi olla käydä laskemassa Norjassa ja Alpeilla.

Pohjoisessa jatkuu talvikausi, mutta minun osaltani on aika kiittää kaikkien aikojen urheilutalvea ja siirtyä valmistautumaan kesän ja syksyn kiipeilyreissuja varten. Kiitos talvi 2021-2022, se oli antoisa ja mieluisa! Nyt kohti maastopyöräily- ja kiipeilykautta.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.