Ajoreitti Pohjois-Norjan ja Suomeen

Minä ja moni muu suomalainen on suunnannut kesän aikana joko kotimaan matkakohteisiin tai Pohjois-Norjaan. Viimeiset kolme viikkoa onkin vierähtänyt tien päällä ja ensi viikolla olisi tarkoitus palata Helsinkiin.

Reissua suunnitellessa on kiva, että on jonkinlainen reittisuunnitelma, minne on menossa. Tässä jutussa annan vinkkini ajomatkaan sen perusteella, missä kävimme matkan aikana.

Tykkään itse matkustella mahdollisimman väljillä alueilla ja mitä vähemmän leiripaikoilla on ihmisiä, niin sen parempi. Mukana matkassa on siis henkilöauto ja telttamajoitus. Sadepäivien aikana on otettu halvin mahdollinen hotelli, jotta on päästy pyykkäämään ja kuivattelemaan varusteet.

Ajomatka alkoi Helsingistä ja jatkui mökille Saimaan rannalle. Siellä tein töitä muutaman päivän ja ajomatka jatkui kohti Riisitunturia. Riisitunturilla pidempi lenkki ja yö teltassa. Aamulla takaisin autolle ja auto kohti Norjaa.

Seuraava yö Blåvatnetin parkkipaikan läheisyydessä, jossa oli melko paljon muitakin telttailijoita. Siitä retki Blåvatnetille ja matka jatkui kohti Tromssaa.

Tromssassa pari yötä Store Blåmannin juurella ja Reikvikissä saaren toisella puolella. Paljon haikkailua, kiipeilyä ja rinteen kipuamista ylös sekä tietenkin alas laskeutumista.

Sitten ajo jatkui kohti Senjaa, jossa pari yötä eri paikoissa: Segla-vuoren lähellä ja Skalandissa hotellissa. Päiväretkiä ja sadepäivän viettämistä lepopäivän merkeissä.

Senjalta lautta kohti Andoyn saarta ja siellä yksi yö Måtinden vuoren juurella olleella järvellä. Leiripaikalle täytyi kävellä kuusi kilometriä ja järvellä ei ollut muita ihmisiä.

Sitten kohti Lofootteja ja parhaita kiipeilypaikkoja. Yövyimme useamman yön Henninsvaerissa ja tein töitä sekä kiipeilin, haikkasin ja nautin Norjan +14 asteen helteestä (sääennuste näytti +14 ja lopulta aurinko porotti kirkkaalta taivaalta todella kuumasti).

Lofooteilta takaisin Kvaloyan saarella, joka on ehdottomasti ollut tämän matkan paras ja upein paikka. Saarelta kuitenkin löytyy erilaisiin aktiviteetteihin todella paljon vaihtoehtoja ja oikeastaan ei tarvitse kuin päättää kiipeileekö, vaeltaako, pyöräileekö vai nauttiiko vain rannalla olemisesta. Tekemistä riittäisi jo pelkästään loman ajaksi tällä saarella.

Täältä matka jatkuin kohti Leviä ja kavereiden luona yksi yö ennen matkaa etelään. Koukkaus melomaan Etelä-Konneveden kansallispuistoon ja vielä viimeisiksi päiviksi ennen Helsinkiä mökille Saimaan rannalle. Saimaalla ehdittiin ajaa pyörillä vielä vaihtelevassa kesäsäässä Saimaan saaristoreitti.

Ihan mahtavia maisemia sekä Suomessa että Norjassa. Matka Norjaan on kyllä todella pitkä ja ajomatka on matkustamisen selkeästi huonoin puoli. Kilometrejä kertyy ja erityisesti Norjassa ajaminen on hidasta ja kilometrejä on melko vaikea kerryttää nopeasti. Sen sijaan on ehtinyt nauttia maisemista ja tekemään automatkoilla töitä.

Kirjoitan reissusta tarkemmin tulevien viikkojen aikana!

Comments are closed.