Retkikohdevinkki: Iso-Melkutin Lopella

Kesälomat pyörivät ja jos et ole suuntaamassa pidemmälle reissulle, niin hyvä vaihtoehto on retkeillä lähikohteissa. Tämän kevään aikana olen itse löytänyt monta uutta retkipaikkaa ja näissä paikoissa ei välttämättä olisi tullut käytyä ilman koronavirusta. Yksi suosittelun arvoinen paikka on Iso-Melkuttimen järvi Lopen kunnassa reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

iso-melkutin kirkas vesi
Kirkasta vettä

Iso-Melkuttimen järvi on harvinaisen kirkasvetinen ja rannalla hämmentää, sillä järvelle näkee kaatuneet puut useamman metrin päästä järven pohjasta. Myös kalat, hiekkapohja ja puiden tehdet näkyvät rannalta käsin. Ilmeisesti järvi on myös suosittu sukelluskohde ja kauniina päivänä sukeltajia oli lähdössä järvelle sukeltamaan.

Iso-Meökutin retkeily
Retkeily Iso-Melkutin

Järven ympäri kulkee 7,1 kilometrin mittainen helppo vaelluspolku aivan järven vieressä. Pidemmän reitin saa yhdistelemällä järven ympärysreitin ja Hämeen Ilvesreittiä, joka kulkee yhteensä 200 kilometrin verran Hämeen maastoissa. Kävelimme yhteensä 10 kilometriä lepopäivän aktiviteettina parkkipaikalta järven ympäri. Järven ympärysreitti on merkattu sinisillä merkeillä ja Hämeen Ilvesreitti keltaisilla merkeillä.

Retkiruokaa
Retkiruokaa

Lähiretkeilyssä yksi hyvä puoli on se, että mukaan voi ottaa hyvät eväät eikä retkkeillessä tarvitse miettiä, paljonko eväät painavat. Mukana voi kantaa mutteripannua, jotta saa hyvää kahvia ja toisaalta retkiruoka voi koostua tuoreista kasviksista ja kalasta, kanasta, kasvisproteiinista tai lihasta. Grammoja ei todellakaan tarvitse viilata yhden päivän aikana.

Pidimme taukoa järven hiljaisemmalla rannalla ja kokkasimme retkikeittimellä katkarapuwokkia. Tässä wokin ohje retkiruokaideaksi:

  • Pieni pussi katkarapuja
  • varhaiskaalia, porkkanaa, kevätsipulia, paprikaa
  • täysjyvänuudeleita
  • sweet chili -kastikepussi
  • cashew-pähkinöitä ja seesaminsiemeniä

Keitä nuudelit ja laita ne sivuun. Paista kasviksia pannulla, lisää kastike ja ravut (jäiset). Yhdistele lopuksi nuudelit ja kastike ja lisää pähkinät ja siemenet. Nopeaa, helppoa ja todella maukasta retkiruokaa.

Iso-Melkutin telttailu ja uinti
Uimassa Iso-Melkutin

Päivä, jolloin olimme retkeilemässä, oli lämmin ja kävin useamman kerran uimassa järvessä. Vesi oli juuri sopivan viileää ja virkistävää. Nukuin päiväunet uimisen lomassa ja luin kirjaa.

Sunnuntaipäivä sujui siis mukavissa merkeissä ja seuraavan kerran Iso-Melkuttimelle olisi kiva mennä telttailemaan, polkujuoksemaan tai pyöräillä yöpymistavaroiden kanssa perille.

Suosittelen kohdetta lähiretkeilyyn!

Comments are closed.