Tiivistys Aconcaguan infotilaisuudesta

Eilen pidimme Matkatoimisto Aventuran uudessa tilassa Aconcagua 2021 reissun infotilaisuuden ja kiitos kaikille mukaan päässeille! Oli todella kiva nähdä vanhoja tuttuja ja tavata myös uusia kasvoja illan aikana. Illan aikana oli mukavaa oleskelua, infopaketti Aconcaguasta ja lopuksi fiilistelyä tulevista reissuista.

Aconcaguan perusleiri

Argentiina – vuoria, hyvää ruokaa ja kulttuuri

Monet on kysellyt infon perään ja ei päässyt paikalla, niin ajattelin kirjoittaa infosta tiivistyksen kaikille, jota tuleva seikkailu Etelä-Amerikan korkeimmalle vuorelle kiinnostaa. Reissu on 15.1.2021-5.2.2021.

Minulle Argentiina on erityinen paikka, sillä olin keväällä 2015 vaihto-opiskelemassa Buenos Airesissa monen sattumuksen jälkeen. Kulttuurishokista toivuttuani aloin rakastamaan kyseistä maata ja koulun ollessa suhteellisen rentoa meillä oli kavereiden kanssa mahdollisuus reissata ympäri Argentiinaan. Jo tuolloin kävin Mendozassa, joka on myös Aconcaguan matkan lähtöpiste.

Aconcagua 6962 metriä
Aconcaguan yläleirin auringonlasku

Parasta mielestäni Aconcaguan matkassa ovat vuoristomaisemat, haastavat olosuhteet, hyvä ruoka ja Argentiinalainen kulttuuri, joka näkyy myös vuorilla. Olen todella innoissani palaamassa Argentiinaan muutaman vuoden tauon jälkeen.

Aconcagua 6962 metriä

Aconcagua on Etelä-Amerikan ja Himalajan ulkopuolella korkein vuori. Huipulle kiivettiin ensimmäisen kerran 1897 ja sen jälkeen vuorella on aktiivisesti kiivetty. Huippu kuuluu Seven Summits -haasteeseen eli jokaisen mantereen korkeimpaan huippuun.

Vuorelle on mahdollista kiivetä useaa eri reittiä pitkin ja tuleva matka kulkee Normal Routea eli Aconcaguan normaalireittiä. Bonuksena reitissä on ehdottomasti aklimatisoitumishuippu Mt. Bonete, jolle kiivetään perusleirissä olemisen jälkeen. Boneten huippu kohoaa 5000 metriin ja vuorelta avautuu upeat näkymät Aconcaguan huipulle.

Mt. Bonetelle matkalla

Aconcagua eroaa esimerkiksi monista Nepalin matkoista siten, että yläleireissä kaikki kiipeilijät kantavat omat tavarat. Tämä tarkoittaa noin 20 kilon ison rinkan kantamista ja tuo ehdottomasti lisähaastetta matkalle. Korkeus yhdistettynä koviin olosuhteisiin ja melkein 7000 metrin vuoreen ovat aivan omaa luokkaansa haastavuudessa. Matkalla on mahdollista ostaa kantoapua omille tavaroille, mutta hinnat ovat useita satoja dollareita ja ihan eri luokkaa kuin Nepalin kantajien palkat.

Olosuhteet

Yksi suurimmista haasteista, joka tällä reissulla tulee vastaan on olosuhteet. Aconcagua sijaitsee lähellä Tyyntä valtamerta eli maailman suurinta merialuetta, joka tuo mukanaan haastavat olosuhteet myös vuorelle.

Aconcagua on tunnettu kovista tuulista ja 2016 ollessani vuorella, saimme kokea myrskytuulia useampaan otteeseen. Tuuli lisättynä kylmiin -20 asteen pakkasiin tuo mukanaan omat haasteensa, jotka täytyy ottaa huomioon reissussa ja erityisesti varusteissa. Sääolosuhteet saattavat myös muuttua nopeasti, joten tuuleton sää toisena hetkenä voi tarkoittaa kovaa tuulta toisena hetkenä.

Ylävuoristokengät

Vaikka olosuhteet vaihtelevat kaikilla vuorilla, on Aconcagua tästä kuitenkin oma poikkeuksensa, sillä tuulet vastaavat samankaltaisia tuulia kuin isommilla vuorilla. Monet Mt. Everestille kiipeävät käyvätkin ennen isoa vuorta kiipeämässä Aconcagualla harjoittelumielessä olosuhteita varten. Tämä on hyvä ottaa huomioon, kun suunnittelee varusteiden hankkimista.

Varusteet

Aconcagualla varusteiden on tärkeää olla kunnosssa. Mielestäni on muutama sellainen varuste, jotka kaikilla täytyvät olla:

  • Sisäkengälliset ylävuoristokengät (reissuun on mahdollista lainata näitä jos sinulla ei ole omia)
  • talvimakuupussi, jossa mukavuuslämpötila -20 astetta
  • hyvä ja korkean R-arvon makuualusta ja solumuovinen makuualusta
  • paksu untuvatakki ja hanskat.
Yläleireihin ison rinkan kanssa

Varusteisiin annetaan ohjeita Aventuralta ja minä vastaan myös mielelläni kysymyksiin.

Tiimityö ja valmistautuminen

Ajatus, miksi infotilaisuus pidettiin jo nyt vaikka reissuun on todella runsaasti vielä aikaa, on se että haluaisin kerätä porukan kasaan hyvissä ajoin, jotta voimme aloittaa tiimiytymisen jo Suomessa. Kaikille osallistujille tarjotaan apua treenaamiseen ja tarkoitus on järjestää vähintään kolme tapaamiskertaa ennen reissua, jossa on tarkoitus käydä yhdessä treenaamassa ja juttelemassa tulevasta reissusta.

Näin olisimme tavanneet useamman kerran Suomessa ennen lähtöä ja kun reissumme alkaa, ei mene aikaa enää tutustumiseen vaan matkasta nauttimiseen. Tämä on yksi isoimmista asioista, joka myös kasvattaa onnistumista reissusta.

Asenne

Viimeisenä, mutta tärkeimpänä asiana haluaisin vielä nostaa esiin sen, että hyvä asenne korvaa kokemusta. Näin jo 2016 Aconcagualla kokemattomia kiipeilijöitä, joiden hyvä asenne korvasi kokemusta ja toisaalta olen usealla reissulla nähnyt, kuinka kokemus ei ole tae hyvästä asenteesta.

Aconcagua 6962 metriä
Asenne korvaa kokemusta

Reissu on haastava, mutta täysin saavutettavissa oleva huippu hyvällä asenteella, huolellisella valmistautumisella ja vahvalla tiimityöllä varmistetaan se, että reissusta tulee onnistunut.

Comments are closed.