Paljonko harjoittelin vuoden 2023 aikana?

Pian on vuosi paketissa ja olen aiempina vuosina kirjoittanut harjoittelusta koontikirjoituksen. Aiempien kausien koonnit löytyvät 2020 osalta täältä, vuoden 2021 osalta täältä ja vuoden 2022 osalta täältä.

Aiemmin olen kirjoittanut vuosista harjoittelukauden mukaisesti ja kausi on kestänyt syyskuun puolesta välistä aina vuoden eteenpäin. Nyt ajattelin kirjoittaa enemmänkin tästä kuluvasta vuodesta ja vertailu ei tietenkään ole täysin verrannollinen aiempaan harjoittelukauteen vaikka ajanjakso on ollut yhtä pitkä, on vuosien väleillä ollut isojakin eroja.

Vuoden teemat ja haasteet

Odotin vuotta 2023 todella paljon, sillä syksyllä 2022 Manaslulla ollessani päätin, että tästä vuodesta tulee ensimmäinen vuosi jolloin yritän kiivetä kasitonnisen sekä keväällä että syksyllä. Suunnitelma oli kyllä tosi hyvä, mutta jälleen kerran jouduin oppimaan, että suunnitelmiin saattaa tulla muutoksia ja matka ei olekaan ollenkaan niin suoraviivainen mitä toivoin.

Syksyllä ja lopputalvesta sairastelin useamman kerran flunssaa. Minulla oli lähes joka kuukausi jonkinlainen nuha ja flunssiin kuului aina myös useamman päivän kuume. Useampi kuukausi meni loppuvuodesta siten, että olin joko kipeänä tai toipumassa ja lopulta en oikein tehnyt juuri muita harjoituksia kuin kevyttä ulkoilua.

Alkuvuodesta olin Alpeilla laskemassa ja nappasin reissulta ensimmäisen koronani. Toivuin koronasta nopeasti ja vähän köhäisenä lähdin ryhmän kanssa Kilimanjarolle. Reissu meni hyvin ja en huomannut korkeuden kanssa olevan haasteita sen suuremmin vaikka olin juuri ollut kipeä. Reissusta palatessa sairastin taas jonkun flunssan ja toipuminen kesti jälleen kerran.

Sitten lähdin Makalulle ja reissulla meni aikalailla moni asia pieleen. Lisää matkasta voit lukea täältä.

Toivuin kesäkuuhun asti oikeastaan kevään keuhkokuumeesta ja keuhkoödeemasta. Olin huonommassa kunnossa kuin pitkään aikaa. Päätin panostaa harjoittelussa pk-harjoittelun määrään ja kevyeeseen harjoitteluun. Tämä osottautui hyväksi päätökseksi ja syksyn reissut Manaslulla ja työreissu Lobuche Eastillä meni todella hyvin fyysisen jaksamisen kannalta.

Nyt marraskuu ja joulukuun alku on sujunut normaalin harjoittelun parissa oikeastaan ensimmäisen kerran tänä vuonna ja voi veljet on ollut mukavaa! Motivaatio on ollut kohdillaan ja treenit on maistunut taas hyvältä. Olen myös yrittänyt panostaa tiettyihin heikkouksiin paremmin kuin ennen.

Harjoittelun tavoitteellisuus ja priorisointi

Tämä vuoden harjoitusmääristä kertominen on tuonut usein positiivisia ja negatiivisia kommentteja. Kirjoitan artikkelin taas kerran sen vuoksi, että voisin hyvin kuvitella olevani tälläisestä tosi kiinnostunut muiden kohdalta. En sen vuoksi, että kuvittelisin voivani kopioida muiden harjoitusohjelmia, mutta sen vuoksi että olen utelias ja harjoitteluun liittyvät asiat kiinnostavat.

Teen yrittäjänä töitä ja olen viimeisen vuoden aikana myös kasvattanut oman yritykseni sellaiseksi, että minulla on ollut kaksi aivan mahtavaa alihankkijaa apunani. Tämä on vapauttanut aikaani harjoitteluun ja olen keskittynyt erityisesti strategisten asioiden suunnitteluun ja jakanut työtehtäviä myös alihankkijoille. Avun myötä olen myös pystynyt tekemään reissuja ja olemaan poissa. Teen lähes päivittäin töitä, mutta lepään myös aina yhden päivän viikossa. Reissut lisäävät myös treenituntimääriä nopeasti, koska päivät ovat pitkiä.

Suurin muutos viimeisen vuoden aikana on ollut se, että olen lisännyt päiviini tavoitteen lisätä arkiliikuntaa, jota en kellota urheiluksi, mutta se lisää päivittäistä aktiivisuuttani.

Kaikki me ollaan yksilöitä eri lähtökohdista ja enemmän ei ole aina parempi. Toivoisin, että tämä artikkeli ei johda sinua vertailemaan omia tunteja tai ohjelmaasi minun tunteihin, vaan vain uteliaisuudesta kurkistamaan minun harjoitusmääriin.

Vuoden 2023 harjoitustunnit

Kuva Garmin Connectista

Olen vuoden aikana harjoitellut siis 733 tuntia tähän mennessä. Tätä vuotta vielä muutama viikko jäljellä.

Olen aiempina vuosina kirjoittanut harjoittelukaudestani, joka on ollut syyskuun puolesta välistä syyskuun puoleen väliin. Kun luet näitä lukuja, huomaathan eron vuoden ja harjoituskauden välillä.

Kauden 2022-2023 harjoitustunnit

Yllä viimeisimmän kauden, joka siis jo loppunut syyskuussa, harjoitustunnit. Tämä sen vuoksi, että tästä pystyy vertailemaan vähän aiempien harjoituskausien tunteja. Kun laskee tunnit yhteen, tuli harjoituskaudella 2022-2023 harjoitustunteja noin 779.

Yhteenvetona vielä 2020-2021 ja 2021-2022 harjoitustunnit

Tykkään tästä Electrofitin Spark -ohjelmasta tulevasta yhteenvedosta, sillä tässä näkee niin hyvin kuinka harjoittelu on jakautunut perus-, vauhti-, ja maksimikestävyysalueille, voimaharjoitteluun ja muu-kategoriaan kuuluu esimerkiksi kalliokiipeily.

No miten on mennyt?

Sekä harjoituskausi että vuosi on ollut haastava. Paljon hienoja reissuja, mutta myös paljon sairastelua ja sitä kautta rikkonaisia treenikuukausia. Tunteja tuli kyllä yllättävän paljonkin erityisesti kauden aikana ja tätä juttua kirjoittaessani olen ollut yllättynyt, että määrällisesti en ollut kuin tuon verran viime kautta jäljessä.

Minulla PK1-alue on syke 110-137, PK2-alue 137-159, VK1-alue 160-174, VK2-alue 175-188 ja MK-alue 189-203. PK-harjoittelun määrä on edelleen korkealla tasolla. Kävin maksimaalisessa hapenottokyvyn testissä kaksi kertaa kauden aikana ja tänä vuonna testejä on tullut kaksi eri kertaa. Tulokset ovat olleet vaihtelevia ja nyt viimeisimmän testin perusteella olen päässyt takaisin ns. normaalille tasolleni.

maksimaalinen hapenottokyvyn testi
Maksimaalisessa hapenottokyvyn testissä

Olen myös lisännyt kauden sekä vuoden aikana PK1-harjoittelun määrää selkeästi eniten. Olen tehnyt paljon treenejä ihan kävellen sekä vaeltaen. Kovat harjoitukset ovat loistaneet poissaolollaan ja tälläkään hetkellä en tee mitenkään älyttömän paljon kovaa harjoittelua. Vuorikiipeilyssä korkeilla vuorilla kaikista tärkeintä on vankka ja hyvä peruskunto, sitä edelleenkin tässä rakennetaan.

Kauden sisällä harjoitusohjelmaan kuului lajeina mukaan hiihto, skinnaus vapaalaskusuksilla, laskettelu sauvakävely, sauvarinne, pyöräily eri pyörillä, voimaharjoittelu, vaellus, polkujuoksu (vähäisissä määrissä) ja kiipeily (kaikkine alalajeineen sekaisin).

Vuodet eivät ole veljiään ja minulla itselläni reissut ovat syy, miksi harjoittelen ja ne omalla osallaan vaikuttavat sitten palautumiseen ja muuhun treenin vuoden aikana.

Tämä artikkeli on kyllä todella kiinnostava kirjoittaa, sillä helposti sitä tuijottaa päivätasolla omaa tekemistä ja isomman kuvan näkeminen on vaikeaa. Olen ajatellut tästä vuodesta, että treenit on mennyt ihan vihkoon ja jossain vaiheessa katsoin, että jään kauaksi viime vuodesta. Lopultahan tässä ollaan määrällisesti ihan hyvällä tasolla vaikka tekeminen on ollut välillä vähän sitä sun tätä ja mahdollisuus rakentaa kevääksi todella hyvä fyysinen kunto on täysin mahdollista jos kaikki vain sujuu hyvin.

Eli olen positiivisella mielellä itsekin tämän jälkeen ja syksyn onnistuneiden reissujen jälkeen on ollut todella kiva treenata taas tavoitteellisemmin kohti seuraavia kasitonnisia.

Comments are closed.