Millaisena Argentiina minulle näyttäytyy?

Olen kertonut aikaisemmissa teksteissäni, kuinka päädyin vaihto-opiskelemaan Argentiinaan. Tunnen vahvaa kotiinpaluun tunnetta tulevaa matkaa ajatellessani, vaikken vaihtoani Mendozassa viettänytkään. Kävimme viiden päivän pikavisiitillä Mendozassa ja kaupunki on edes jollain tavalla tuttu. Aconcaguan valloitus siis alkaa tästä samasta kaupungista, josta ensin matkataan pari tuntia Aconcaguan luonnonpuistoon.

Muistan kun kerroin vaihtokohteestani ihmisille, sillä monien reaktio oli todella yllättynyt ja samaan aikaan alkoi usein varoittelut, siitä kuinka vaarallinen paikka Etelä-Amerikka on. Monet manasivat etukäteen, kuinka minut tullaan ryöstämään ja naisena matkustaminen sekä macho-kulttuuri tulee olemaan shokki. No ha! Eipä ollut. Kaikkea muuta.

Olin todella shokissa ensimmäiset pari viikkoa vaihtoni alussa ja hallitsevin tuntemus kaikkeen uuteen oli raju vastareaktio ja kova koti-ikävä. Ajattelin, että haluan kotiin nyt heti. Tiesin kuitenkin, että maitojunalla kotiin palaaminen ei ole vaihtoehto vaan tilanteessa on aloitettava sopeutumaan. Yllättävän nopeasti kaikki sopeutuminen alkoi ja pian muutaman kuukauden päästä Buenos Aires alkoi tuntua kodilta ja kaupungin omat systeemit tutuilta. Missä kannattaa liikkua, millä kannattaa liikkua ja missä on turvallista.

On totta, että Argentiinassa esiintyy paljon varkauksia. Kavereiltani monilta varastettiin jotakin kuten rahaa, puhelimia tai laukkuja. Minulle ei kuitenkaan käynyt yhtään mitään, ei edes lähellä piti -tilanteita ollut. Luulisin, että yksi syy on myös tietynlainen varovaisuus. En koskaan kuljettanut pankkikortteja mukanani, minimäärä käteistä enkä kulkenut julkisilla paikoilla puhelin kädessä kuin silloin jos katsoin karttaa tai muuta tärkeää. Näillä ohjeilla sekä maalaisjärjellä selvittiin alusta loppuun.

Odotan todella paljon juuri Mendozaan menemistä, sillä tuo kaupunki on todella idyllinen ja sympaattinen Argentiinalainen kaupunki. Kaupunki sijaitsee lähellä Argentiinan ja Chilen rajaa ja on noin 1300 kilometrin päässä Buenos Airesista. Mendoza on tunnettu viinialue ja varmasti vuorilla olon jälkeen maistuu lasi punaviiniä. Se, mikä Mendozasta on minulle jäänyt parhaiten mieleen on Grido – niminen jäätelöpaikka, josta saa todella edullisia ja isoja jäätelöannoksia. Kävimme Mendozassa olon aikana joka päivä hakemassa ”pikkujälkkärit” Gridosta. Tämän lisäksi Mendozassa on myös muita hyviä ravintoloita ja tulen varmasti syömään kunnon pihvin Argentiinan kunniaksi. Jos haluat syödä hyvää pihviä, mene Argentiinaan!

Perinteinen pihviannos Buenos Airesissa
Maailman parhaimmat jäätelöt

Sitten se kielimuuri: espanja. En puhunut käytännössä espanjaa kun menin Argentiinaan. Olin käynyt yhden yliopiston peruskurssin ja osasin käytännössä esitellä itseni ja kertoa, että minulla on koira (vaikkei edes ole). Muista, kuinka ensimmäisien päivien aikana kävin Buenos Airesissa kysymässä eräästä kenkäkaupasta eräiden kenkien hintaa, en neljännenkään kysymyskerran jälkeen ymmärtänyt mikä kenkien hinta oli ja annoin asian olla. Viimeisellä viikollani Buenos Airesissa menin samaan kenkäkauppaan ja ymmärsin ensimmäisellä kerralla paljonko kengät maksoivat. Opin siis ennen kaikkea ymmärtämään espanjaa, puheen tuottaminen on edelleen vaikeaa ja huomaa, että osa opituista asioista on jo unohtunut tässä kesän ja syksyn aikana. Auttavallakin espanjalla Argentiinassa on siis mahdollista pärjätä, se vain vaatii kärsivällisyyttä ja luovuutta ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi.

Raha. Argentiinan valuutta on peso. Heidän rahapolitiikkansa on sitäkin monimutkaisempi ja erikoisin kohtaamani systeemi. Käytännössä Argentiinassa on kaksi valuuttakurssia: virallinen ja epävirallinen. Virallinen kurssi toimii silloin kun maksetaan pankki/luottokortilla ja on noin puolet huonompi kuin epävirallinen kurssi. Epävirallisen kurssin salaisuus on käteinen, homma toimii dollareilla tai euroilla, joita sitten vaihdetaan Argentiinan pesoihin esimerkiksi kadulla olevien ihmisten kanssa, jotka huutelevat ”cambio, cambio!!!” eli rahanvaihto. Sitten kurssi neuvotellaan ja kurssiin vaikuttaa moni asia, kuten esimerkiksi se, minkä suuruisia seteleitä olet vaihtamassa tai kuinka paljon vaihdat yhdellä kertaa. Tämä käteisen kanssa säätäminen oli silloin tällöin todella kuluttavaa, sillä halusinhan tietenkin elää mahdollisimman hyvällä vaihtokurssilla. Vaihtopaikkojen löytäminen ja ainainen käteisen piilottelu vaatteiden alla olevan rahavyön kanssa alkoi vaihdon lopussa jopa rassaamaan, mutta tästäkin selvittiin. Pankkikorttiaan arvosti Suomeen tullessa huomattavasti enemmän ja uudella tavalla, samoin myös toimivaa valuuttakurssia ja rahapolitiikkaa. Onneksi tämä rahanvaihtorumba ei ole tulevan matkani ongelma, sillä maksut on hoidettu etukäteen dollareissa ja pesojen tarve on todennäköisesti melko pieni.

Parasta mielestäni Argentiinassa on kuitenkin ihmiset, jotka välittävät aidosti siitä kuka sinä olet. Ihmiset ottavat lämmöllä vastaan ja ovat kiinnostuneita siitä, mistä olet tulossa ja mihin olet menossa. Poskisuudelmat ja lämpö on todella läsnä paikallisten kanssa toimiessa ja heistä välittyy lämpö. Ei ole ollenkaan liioiteltua, että ihmiset tekevät matkustamiskokemuksesta kaikista mielekkäimmän. Ja toki, koska olen kovasti ruuan perään, niin ihmiset pihvin ja punaviinilasin ääressä kruunaa koko kokemuksen!

oisin siis kaikin puolin suositella Argentiinaa matkakohteena. Lentomatka on todella pitkä, joten tarvitset aikaa, jotta kerkeät näkemään Buenos Airesin lisäksi monen muuta upeaa kohdetta. Tarvitset myös kärsivällisyyttä, sillä välimatkat on pitkiä ja useimmat taitoin itse bussissa. Pisin bussimatkani oli 22 tuntia putkeen, mutta hyvässä seurassa sekin taittui mukavasti. Näkemistä Argentiinassa riittää varmasti!
 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.