Baruntsen reissu lähestyy huimaa vauhtia ja lähtöön on reilut pari viikkoa aikaa. Aika tulee menemään ihan hujauksessa, sillä ensi viikko on kiireinen työhommien saralla ja sitten alkaakin viimeinen valmistautuminen. Treenimääriä on tullut laskettua jo Nuuksio Classic -maratonista lähtien ja olen keskittynyt lähinnä palautumiseen.
Tällä viikolla kävin ystäväni kanssa apteekissa, sillä hän on ammatiltaan farmaseutti ja tietää mitkä ovat markkinoiden parhaimmat tuotteet apteekissa. Olin pakkaulistani kanssa apteekissa ja kävimme kaikki puuttuvat tavarat läpi. Aikamoinenhan lista siitä syntyi ja ostoskori täyttyi pian ja kassalla myyjä oli jotenkin huvittuneen oloinen ostosten määrästä.
Henkilökohtainen ensiapupakkaus
Aina retkelle, vaeltamaan tai vuorille lähdettäessä kannattaa ottaa mukaan henkilökohtainen ensiapupakkaus. Pakkauksen sisältö riippuu tietenkin siitä, mitä ollaan menossa tekemään, mutta edes yleisimpiin pieniin haavereihin kannattaa varustautua.
Minulla vuorilla on oikeastaan kaksi erilaista ensiapupakkausta. Pakkaus, jota kannan koko ajan mukana ja sitten toinen pakkaus, joka kulkee jakkien kyydissä leiristä toiseen (siihen asti, että aloitetaan kantamaan omia tavaroita itse). Näin ollen tulee kaksi hiukan erilaista pakkausta ja esimerkiksi omassa päivärepussa kulkee pieni määrä kaikista niistä lääkkeistä, joita on kaikkiaan mukana.
Päiväreppuni ensiapupakkaus sisältää
- Rakkolaastareita: Duoderm-nimistä tekoihoa, joka on ihan parasta kaikkien rakkojen hoitoon
- urheiluteippiä, jos tulee nilkan vääntymä tai jotain paikkaa alkaa kolottamaan ja se täytyy teipata
- imodium, jos tulee ikäviä mahaongelmia
- antibioottikuuri, aloitan heti vuorilla kuurin jos maha pyörähtää ympäri
- normaaleja laastareita, jos tulee pieniä haavoja
- Precosa-maitohappobakteereja, jos tulee ongelmia vatsan kanssa
- käsidesiä, jokaisessa välissä tulee lisättyä ja desinfioitua kädet
- vedenpuhdistustabletteja, jotta juomavesi puhdistuu näppärästi
- Buranaa ja Panadolia, jos tulee yllättävää kipua
- aurinkorasva ja aurinkorasva huulille, näitä tulee lisätä usein ja paljon.
Nämä kulkevat siis mukana koko ajan ja näin pystyn yllättäviin tilanteisiin varautumaan ja toimimaan niiden tullessa eteen. Yleisimmät ongelmat tulevat mahan kanssa ja sen takia on tärkeää, että ripulilääkkeet ja antibiootit kulkevat päivärepussa mukana. Hygienian taso on sen verran heikkoa, että yleensä jossain kohti reissua on jotain ongelmia ja näihin kannattaa myös varustautua.
Tämän lisäksi minulla on siis paljon muita tuotteita, jotka kulkevat mukana isossa matkakassissa, joka kulkee joko kantajien tai jakkien kyydissä leiristä toiseen. Tämä on yleisin tapa hoitaa kuljettamista paikasta toiseen Nepalissa ja myös muualla maailmassa ja vasta viimeisessä vaiheessa kannetaan kaikki omat tavarat itse. Siinä kohtaa kun kantoon tulee iso rinkka, yhdistelen näiden kahden pakkauksen tuotteet siten, että kaikki tarpeellinen on mukana.
Leirikassin ensiaputarvikkeet
Minulla on mukana henkilökohtaisessa lääkepakkauksessa mukana ensiapupakkauksen tuotteiden lisäksi paljon muuta.
- Silmätippoja, aroille ja kuiville silmille
- nenäsuihketta kosteuttumaan ja mahdollisen flunssan varalle
- nesteytystabletteja juomaveteen ja mahdollisen vatsataudin oireiden helpottamiseen
- monivitamiiniporetabletteja, näin saa pidettyä tarvittavat vitamiinitasot hyvinä
- perusvoidetta rohtumiin ja auringon polttamiin
- kipugeeliä, jos tulee paikallista kipua esimerkiksi lihaksiin
- suuvettä mahdolliseen hammaskipuun
- kurkkukipuun kurkkupastilleja
- sinkkikuuri flunssan oireisiin
- aftakynä mahdollisiin kipeisiin aftoihin
Tässä nyt tärkeimmät mainitakseni. Tuotteita siis riittää ja aikamoinen arsenaali lähtee mukaan erilaisiin ongelmiin. Kirjoitin jo Aconcaguan reissun jälkeen siitä, kuinka aina kannattaa varautua pahimpaan ja millaisia erilaisia ongelmatilanteita meillä tuli muutaman viikon vuorella eteen.