Bose noise-masking sleepbuds kokemuksia

Olen nukkunut useamman vuoden tai jopa kymmenen vuotta korvatulppien kanssa lähes joka yö. Aikoinaan korvatulppien käyttö lähti liikenteeseen siitä, että kotona asuessani menin reilusti aiemmin nukkumaan kuin muut perheessä ja äänet, jotka tulivat muiden iltapuuhista häiritsivät minua.

Sittemmin luin pääsykokeisiin ja lukusalissa muiden ihmisten kääntely ja huokailu häiritsi minua. Tuona pääsykoekeväänä olikin aikoja, jolloin olin päivästä suurimman osan ajasta korvatulpat korvissa ja hiljaisuudessa. Nykyään käytän korvatulppia siis vain nukkuessa ja vastamelukuulokkeita esimerkiksi töissä auttamaan sulkeutumaan toimiston hälyisyydestä pois.

Minulla on ollut käytössä Bosen Comfort 35 -vastamelukuulokkeet ja ne ovat olleet kyllä todella hyvät. Viime syksynä Baruntsen reissulla kävi niin, että valvoin muutaman yön joko telttakaverin tai viereisessä huoneessa kuorsaavan kanssakiipeilijän vuoksi. Tämä rassasi minua sen verran, että edes korvatulpat eivät auttaneet yöllä nukkumaan. Tiedän hyvin sen, että kuorsaava ihminen ei voi äänilleen mitään, mutta ikävää ja ärsyttävää se kuorsaaminen on erityisesti kanssanukkujien kannalta.

Kuorsauksen lisäksi kova tuuli vuorilla tekee telttaan aikamoisen fiiliksen ja meteli on yllättävän iso. Ajattelin, että korvatulpat voisivat sopia myös tilanteeseen, jossa ulkona myrskyäisi ja haluaisin silti nukkua mahdollisimman levolliset yöunet. Keksin ratkaisun, että nämä vastamelukorvatulpat ratkaisivat ongelman täysin.

Baruntselta tullessani kotiin vannotin, että haluan vastamelukorvatulpat. Bosella on markkinoilla Bose noise-masking sleepbudsit, jotka eivät ole siis musiikin kuunteluun tarkoitettu vaan nimenomaan nukkumiseen valmistetut korvatulpat. Luulin virheellisesti, että nämä ovat vastamelukorvatulpat, mutta noise-masking -teknologia vaimentaa taustamelua eikä siis tee sille samalla tavalla vastamelua niin kuin vastamelukuulokkeet.

Bose noise-masking sleepbuds -tulppien latauskotelo

Aika kuitenkin tekee tehtävänsä ja en heti reissusta palatessani hankkinut korvatulppia. Olen puhunut kuulokkeista syksystä asti aktiivisesti ja miettinyt niiden hankkimista. Puheeni oli kuultu ja sain syntymäpäivälahjaksi kuulokkeet testiin. Gigantissa on 50 päivä kokeilu- ja palautusoikeus, jonka turvin sovittiin, että testaan kuulokkeet ja jos ne eivät sovi, niin palautetaan ne kauppaan.

Kuulokkeilla voi siis kuunnella rauhoittavia ääniä kuten veden solinaa, lintujen viserrystä, aaltojen kohinaa tai lentokoneen huminaa. Äänien valintaa varten Bose on tehnyt appin, jolla kuulokkeet liitetään bluetooth-yhteyden avulla. Äänenvoimakkuutta ja esimerkiksi herätysaika valitaan myös tästä puhelinappistä.

Kuulokkeissa on kolme eri kokoista korvakappaletta, jolloin lähes kaikkien käyttäjien on helppo löytää itselle sopiva kuulokekoko. Minulla sujahti hyvin keskikokoinen kuulokekoko korvaan ja erityisen iso plussa täytyy antaa kuulokkeille siitä, että ne istuvat todella hyvin korvaan ja ovat myös erityisen mukavat vaikka olisi kyljellään.

Kuulokkeet ladataan titaanisen kotelon avulla ja koteloa ladataan perinteisesti USB-liitännäisen johdon avulla. Yhdellä kotelon latauksella saa ladattua molemmat korvatulpat siten, että korvatulppien akku kestää 16 tuntia. Käytännössä tulppia täytyy siis ladata kahden yön välein ja koteloa yhtä usein.

Aloitin tulppien käytön ja huomasin ensimmäiseksi, että vuosia jatkunut hiljaisuuteen vajoaminen nukkumaan mennessä muuttuikin aaltojen kohinaan ja olinkin hieman hukassa, sillä nyt nukkuminen ei ollutkaan hiljaista. Vaikka äänet ovat yhtäjaksoista ja rauhoittavaa, niin silti jatkuva melu häiritsi minua.

Suurin virhe, jonka olin kuitenkin tehnyt, oli väärä tulkinta tulppien vastameluominaisuudesta. Kyseessä ei siis ole kaikkia ääniä peittävät tulpat, vaan noise-masking -teknologia perustuu taustamelun (joka on siis eri asia kuin vastamelu) tekemiseen. Olin jotenkin ajatellut niin, että näillä tulpilla vajoan entistä hiljaisempaan maailmaan ja kaikki kuorsaamiset tai myrskyt jäävät kuulematta. Tämä oli siis kuitenkin virhe, sillä tulppien läpi kuului kyllä toisessa huoneessa päällä oleva televisio, kuorsaaminen ja autojen ääni kadulta.

Toinen ongelmakohta on tulppien lataaminen, sillä vuorilla latausmahdollisuuksia ei välttämättä ole niin hyvin tarjolla kuin kotona. Näin ollen lataaminen saattaisi jäädä välistä ja tulppien tarjoamasta teknologista ei pystyisi saamaan kaikkea hyötyä irti. Kolmen päivän välein lataaminen on kuitenkin mielestäni hiukan liian usein siihen tarkoitukseen, johon olin itse ajatellut näitä tulppia käyttää.

Kolmas ongelma tuli esille omista tavoistani. Otan usein normaalitkin korvatulpat pois korvasta yön aikana ja saman tein näille korvatulpille. Apteekista muutamalla kymmenellä sentillä ostetulle tulpalle on oikeastaan se ja sama vaikka se häviäisi, mutta Bosen kuulokkeet ovat 300 euron arvoiset ja näin ollen toisen kuulokkeen hävittäminen tulisi todella kalliiksi. Voin hyvin kuvitella tilanteen, jossa olen teltassa vuorilla ja pienen pieni Bosen kuuloke häviää yön aikana tavaroiden sekaan.

Plussaa tulpat saavat ehdottomasti mukavuudestaan ja siitä, että tulppia ei meinannut huomata korvassa vaikka ne olivat siellä koko yön. Äänivalikoimaa on myös paljon ja Bose on onnistunut luomaan yksinkertaisen appin, johon kuulokkeet yhdistyivät ilman minkäänlaisia ongelmia. Lataaminen on myös helppoa, sillä kuulokkeet asettuu koteloon automaattisesti oikein sinne asetetun magneetin avulla.

Tulpat ovat mielestäni todella arvokkaat ja miinuslista on minusta liian pitkä suhteessa saavutettuun hyötyyn. Korvatulpat ovat siis menneet takaisin kauppaan ja suurin syy epäonnistuneeseen ostoon oli minun huono selvittelytyö liittyen vastameluominaisuuteen. Tulin siihen lopputulokseen, että korvatulpat ja niiden kanssa vastamelukuulokkeet ovat parempi yhdistelmä ja lähempänä sitä, mitä olin vuorille etsinyt. Se, että uskallanko raahata kuulokkeita sitten mukaan vuorille, on toinen kysymys.

Korvatulpat testissä

Bose noise-masking sleepbuds plussat:

  • hyvä istuvuus
  • paljon erilaisia äänivaihtoehtoja
  • helppo ladata
  • nopea yhteys appin ja kuulokkeiden välillä
  • kaunis muotoilu.

Bose noise-masking sleepbuds miinukset:

  • kalliit
  • ei vastamelutoimintoa → vain tautamelun peitto aaltojen jne. äänillä
  • pitää opetella nukkumaan taustakohinan kanssa
  • lyhyt akunkesto ja vaikea ladata vuorilla.

Korvatulpat ovat siis palautettu jo takaisin kauppaan ja olen iloinen, että ne on nyt testattu. Harmillista, että ne eivät toimineet siten, kuten olin toiminut, mutta toisaalta usein tilanne on juuri tämä uudenlaisissa tuotteissa. Korvatulppia näistä ei kuitenkaan minun käyttööni vuorikiipeilyyn tullut.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.