Huhti- ja toukokuu ovat Everestillä kuuminta kiipeilykautta ja monet firmat sekä itsenäiset retkikunnat pyrkivät valloittamaan maailman korkeimman vuoren.
Viimeiset kolme vuotta on ollut todella dramaattisia Everestillä.
2013 sherpat ja länsimaalaiset kiipeilijät ottivat yhteen tappelun muodossa.
2014 16 sherpaa kuoli lumivyöryissä juuri ennen kiipeilykauden alkua ja sherpat menivät lakkoon huonojen työolojen takia, jonka seurauksena kaikki nousut peruttiin eikä kukaan päässyt yrittämään matkaansa Everestin perusleiristä ylös päin. Olin samaisena aikana itse Nepalissa Everest Base Camp – vaelluksella ja Island Peak nimisellä vuorella.
Pettymys, joka näiden kiipeilijöiden kasvoilta oli luettavissa oli sydäntä särkevää. Tärkeä asia kuitenkin paikallisten sherpojen kannalta mielestäni oli se, että he menivät lakkoon. Työolot ja niiden vaarallisuus nostettiin aktiivisesti mediassa esiin ja sen jälkeen (toivottavasti) käytännön muutoksia on tähän asiaan tullut.
Tiesittekö muuten, että sherpa ei tarkoita vain kantajaa/opasta? Sherpa on nepalilainen sukunimi, jonka nepalilainen saa asuessaan tietyllä alueella. Sherpat eivät välttämättä siis aina ole kantajia tai oppaita, vaikka usein näin luullaan ja niin luulin itsekin ennen kuin minulle tämä asia selitettiin.
2015 järkyttävä, iso maanjäristys aiheutti suuria tuhoja Nepalissa ja 22 ihmistä kuoli järistyksen aiheuttamissa lumivyöryissä Everestin alueella. Tämän lisäksi Nepalissa tuhoutui paljon muuta ja tuhojen uudelleenrakentaminen on edelleen käynnissä.
2016? Toivottavasti muutaman vuoden ikävät ja surulliset käänteet ovat loppuneet. Järistykset ovat aiheuttaneet Khumbun jäätikölle paljon muutoksia ja isoja railoja, jotka varmasti aiheuttanee kiipeilijöille todellisia haasteita. Luin, että Everestille on myönnetty tänä vuonna 275 kiipeilylupaa, joka on 40 lupaa vähemmän kuin aiempina vuosina. Surullisilta uutisilta ei ole kuitenkaan vältytty, sillä jo nyt on uutisoitu useamman kiipeilijän kuolemasta ja yhden katoamisesta. Toivottavasti nämä uutiset ovat viimeisiä ikäviä tällä kiipeilykaudella.
Olen katsellut viime päivien aikana paljon Instagram kuvia länsimaalaisilta kiipeilyfirmoilta sekä ihmisiltä, jotka ovat tänä vuonna kiipeämässä Everestille. Sellainen kuumotus, kova hinku Nepaliin ja Everestille on vain kasvanut. Kuvat ovat hurvjia, railot isoja ja varmasti isoimmista ei edes ole kuvia. Tämä ei kuitenkaan ole poistanut intoa vaan varmuus siitä, että viimeistään seitsemän vuoden päästä yritän kyseistä vuorta on ja pysyy.