Vuorikiipeilyn kustannukset

Sain Baruntsen matkaohjelman artikkeliin kommenttia, paljonko Baruntsen reissu maksaa. Vuorikiipeilyhän ei ole halpa harrastus ja kaikki vuorille haaveilevat tietävät sen. Raha on myös tabu, mistä ei juurikaan puhuta. Tässä artikkelissa tulen avaamaan sitä, mistä eri asioista kustannukset vuorikiipeilymatkalle omalla kohdalla koostuu.

Retkikuntamaksu

Suurin maksu vuorikiipeilyssä omalla kohdallani ovat retkikuntamaksut. Retkikuntamaksu sisältää retkikuntaoperaattorin palvelut vuorilla. Käytännössä nuo palvelut tarkoittavat kiipeilylupien hoitamisen, kiipeilyluvan, logistiikkaa tavaroille, ruokaa perusleiriin saakka, telttoja, paikallisoppaan ja sisäiset lennot.

Retkikunnalle maksettava raha myös sisältää yleensä lähes kaiken ja esimerkiksi Baruntsella retkikuntamaksu on reilut 6000 euroa. Tämä summa vaihtelee vuorien välillä ja osa on kalliimpia kuin toiset. Baruntsen kustannuksissa eri firmojen väleillä oli useita tonneja. Tämä on myös kohta, jossa säästäminen ei välttämättä aina kannata vaan kalliskin retkikuntaoperaattori voi olla hyvä valinta. Kalliimpi hinta voi tulla uudemmista varusteita, paremmista palkoista paikallisille ja mahdollisesti myös useammasta oppaasta tai laadukkaammista ruuista.

Vuorikiipeilyn kustannukset

Nepalissa 2014

Lennot

Retkikuntamaksuihin kuuluu harvemmin lentoja Suomesta mihinkään muuhun maahan. Tämä kannattaa ottaa huomioon ennen matkojen varaamista ja lennoille kannattaa varata budjettia riittävästi omasta matkabudjetista.

Nepaliin lennot maksavat 500-600 euroa ja matka-aika sekä reitti on järkevä. Toisaalta olen reissannut kiipeilyn perässä myös Yhdysvaltoihin, joihin lennot maksavat 900 euroa ja Argentiinaan lennot maksoivat 1000 euroa. Olemalla ajoissa liikenteessä ja bongaamalla halvat lennot saattaa toki löytää vaihtoehtoja myös lisää.

Ruuat ja eväät

Eväät ovat yksi iso vuorille lähtemistä. Suurimmassa osassa tapauksia retkikuntamaksut eivät sisällä eväitä ja ne täytyy ostaa itse. Tämä on mielestäni kyllä ihan hyvä asia, sillä eväät ovat tärkeä osa sekä kiipeilyä että vaellusta, joten olen ihan mielissäni, että saan syödä juuri omia herkkujani matkalla.

Minulla oli hiukan kriisiä tuossa viime viikolla, sillä olen aina ostanut vuorille Merkkareita, niitä Fazerin klassikkokarkkeja. Nyt kiersin useamman eri kaupan ja harmikseni huomasin, ettei näitä herkkuja enää myydä kaupassa. Huutelin myös Instagramin puolella, että jos joku löytää, niin laittakaa viestiä. Eräs kaverini kertoi olevansa kova merkkareiden fani ja samalla hän kertoi suru-uutisen: Merkkareita ei enää ole markkinoilla, koska karkeissa on ollut lapsilla tukehtumisvaara.

Tällä kertaa ruokia tarvitsee ostaa yläleireihin, joka tarkoittaa siis kalliita kuivattuja retkiruokapusseja, joihin lisätään vain vesi. Näitä olen varannut joka päivälle vähintään yhden paketin mukaan. Muuten ruuaksi lähtee lähinnä eväitä eli suklaata, salmiakkia, kurkkupastilleja, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Baruntsen reissulle ruokien ja eväiden osuus on noin 200 euroa kokonaiskustannuksista.

Lääkkeet

Apteekki on yksi kallis osa reissun kustannuksia, sillä melkein aina täytyy täydentää varastoja ja pahimmassa tapauksessa ostaa paljon uusia lääkkeitä. Tämä on aikamoinen savotta, sillä vaatii lääkärin määräämiä lääkkeitä ja ihan käsikaupasta löytyviä tuotteita.

Tulevalle reissulle lääkkeiden ja apteekkilasku oli noin 200 euroa, joka on ihan hirveästi rahaa pelkkään varautumiseen ja hassua, vaikka minusta tuntui, että paljon löytyi jo varastosta, niin silti päivitettäviä lääkkeitä oli todella paljon. Aina reissuille lähtiessä ei apteekkilasku ole ollut noin korkea, joten siksi se riippuu hyvin paljon myös siitä, mihin on lähdössä.

vuorikiipeilyn hinta

Nepalissa 2014

Varusteet

Yksi iso osa retkien kustannuksista tulee hankittavista varusteista. Olen siinä mielessä onnekkaassa tilanteessa, että saan tällä hetkellä varusteet yhteistyökumppaneiltani. Kiitos The North Face, Mons Royale, Addnature ja Suunto!

Tulevalle reissulle en ole juuri joutunut ostamaan uusia varusteita sukkia, termospulloa, lämpöpohjallisia ja lämpimiä untuvahanskoja. Lääkkeet, ruuat ja retkikuntamaksu on maksettu toki myös omalla rahalla.

Siinä mielessä on ollut myös hyvä tilanne, että olen hankkinut kaikki varusteet pikku hiljaa jo vuodesta 2013 lähtien ja esimerkiksi makuupussi, paksut untuva-alustat ja ylävuoristokengät löytyvät jo valmiina kaapista.

Vakuutus

Vakuutus on yksi iso ja tärkeä osa myös vuorikiipeilyretkikunnan maksuissa. Minulla on Fennialta jatkuva matkavakuutus urheilulaajennuksella, joka kattaa vuorikiipeilyn ja evakuoinnin korkealta. Vakuutus kattaa myös vuoristotaudin oireiden hoidon.

Kulut vakuutuksesta on vuodessa 200 euron luokkaa ja se on voimassa kaikilla reissuillani, mikä on tietysti hyvä asia, sillä tuleehan sitä seikkailtua muutenkin ympäri Suomea ja maailmaa.

Vuorikiipeilyn kustannukset

Näistä osista siis vuorikiipeilyn kustannukset koostuvat ja tässä vielä osat, jotka täytyy ottaa huomioon.

  • Retkikuntamaksu
  • Lennot
  • Ruuat ja eväät
  • Varusteet
  • Lääkkeet
  • Vakuutus.

Miten sitten rahoitan nämä reissut? Suurin säästö on tullut yhteistyökumppaneiden kautta, mutta olen myös säästänyt pitkän ajan rahaa. Laitan joka kuukausi rahaa reilusti palkastani säästöön ja se on tällä hetkellä suurin tulonlähteeni. Tämän lisäksi teen myös sivutoimisena yrittäjänä hommia ja tienaan kiipeilyrahaa sitä kautta. Yksi iso asia myös, mikä mahdollistaa säästöt ovat pienet menot. Olen suhteellisen rento rahan käyttäjä, kun puhutaan harrastuksista, mutta en juuri osta kosmetiikkaa, laukkuja, kenkiä tai käy juhlimassa viikonloppuisin. Menot ovat siis täysin minimissä ja monesta asiasta kieltäydyn vain sen vuoksi, että tiedän olevani lähdössä reissuun.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.