Ylläksen hiihtoladut – suositukset reiteistä ja kahviloista

Olen harrastanut maastohiihtoa muutaman vuoden ja se on todella hyvä tapa pitää kuntoa yllä talven ajan vuorikiipeilyä ajatellen. En voi sanoa itseäni hiihtäjäksi, mutta hiihtokilometrejä tulee vuodessa 800-1200 kilometrin verran ja tänä talvena pitempi ajanjakso Ylläksellä on mahdollistanut myös parhaimman hiihtotalven ikinä. Olen aiemmin kirjoittanut Pyhän hiihtoreiteistä ja Rukan hiihtoreiteistä.

Ylläs hiihtoreitit
Hiihtämässä pakkasella

Ylläksen latuverkosto

Ylläksen latukartta
Ylläksen latukartta

Ylläksellä on parhaimmillaan 330 kilometriä hoidettua latua. Reaaliaikaisen latutilanteen näkee tästä osoitteesta. Latukartta maksaa 10 euroa ja paperisia karttoja saa ostettua paikallisista latukahviloista ja kaupoista. Hiihtoladut luokitellaan kolmeen luokkaan ja ensimmäinen luokka aukaistaan aina ensimmäisenä. Toisen hoitoluokan ladut aukesivat tänä vuonna helmikuun alussa ja reilu viikko sitten aukaistiin kolmannen hoitoluokan ladut.

Yllästunturi hiihtoladut
Näkymä Yllästunturille

Hiihdettävää siis löytyy ja eritasoisia latuja löytyy sekä kovempaan menoon että leppoisaan nautiskeluun.

Suosikkireitit hiihtoladuilla

Olen hiihtänyt lähes kaikki ladut läpi muutaman talven aikana ja minulla on jonkinlainen käsitys siitä, minne suuntaan jos haluan päästä suosikkireiteille. Tässä listattuna muutama reittisuositus:

Hangaskuru Ylläs hiihtoreitit
Hangaskuru

Pitkiä hiihtoreittejä

  • Äkäslompolo – Kesängin Keidas – Latvamaja – Hangaskuru – Kotamaja – Kukastunturi – Äkäslompolo. Reitillä ylämäkeä erityisesti Hangaskurun ja Kotamajan välillä sekä nousu Kukastunturin päälle. Kukastunturin päältä hienot näkymät Äkäslompolon kylään ja Yllästunturille. Pituus reitillä noin 25 kilometriä.
  • Klassikkoreitti tunturin ympäri eli Äkäslompolo – Isomettännousu – Tunturijärvi – Aurinkotupa – Ylläsjärvi – Kahvikeidas – Latvamaja – Kesängin Keidas – Äkäslompolo. Reitillä alkuun kova nousu Isomettännousussa, joka palkitaan pitkällä laskulla Tunturijärvelle ja sieltä Aurinkotuvalle. Pituus reitillä noin 30 kilometriä.
  • Reitti Ylläksen parhaimmille munkeille eli Äkäslompolo – Velhonkota – Luosujärven kahvio (parhaat munkit) – Aurinkotupa -Ylläsjärvi – Ojanlatva – Latvamaja – Kesängin Keidas – Äkäslompolo. Pituus reitillä noin 40 kilometriä.
  • Pitkän päivän retki eli Äkäslompolo – Navettagalleria – Elämänluukku – Peurakaltio – Pyhäjärvi – Aakenuspirtti – Totovaara – Haavepalo – Villen Kämppä – Latvamaja – Kesängin Keidas – Äkäslompolo. Pituus reitillä noin 75 kilometriä.
Ylläs Haavepalo
Haavepalo

Hienoimpia paikkoja on mielestäni Hangaskuru, Haavepalo ja Kukastunturin huippu. Toki kauniita maisemia riittää joka puolella ja osa laduista on mielestäni melko haastavia ainakin luisteluhiihtäen.

Lyhyitä hiihtoreittejä

  • Lettulenkki Velhon Kodalle eli Äkäslompolo – Velhon Kota – Äkäslompolo. Pituus reitille noin 10 kilometriä. Suhteellisen tasainen reitti ilman isoja ylä- tai alamäkiä.
  • Jäälle hiihtämään eli Äkäslompolo – Riemuliiteri – Navettagalleria – Seita – Äkäslompolo. Pituus reitille noin 10 kilometriä. Lähes koko matka tasaista.
  • Valaistu kymppi eli Ylläsjärvi – Aurinkotupa – Ylläsjärvi. Pituus reitillä 10 kilometriä. Todella tasainen ja leppoinen reitti. Sopii hyvin alottelijalle ja lapsille tai kevyttä lenkkiä kaipaavalle.

Tykkään itse valaistun kympin lenkistä, sillä se on mukavan tasainen ja helppo hiihtää. Tätä rinkiä on tullut kierrettyä lounastauolla, töiden jälkeen ja pidemmillä lenkeillä.

Parhaimmat latukahvilat

Munkit, piirakat, letut ja muut herkut kuuluvat hiihtolenkkien tauoille. Kuljetan mukana aina juotavaa juomavyössä ja eväitä jos energiavaje pääsee lenkillä yllättämään. Tämän lisäksi on tullut vierailtua ainakin seuraavissa latukahviloissa: Velhon Kota, Latvamaja, Luosujärven kahvila, Aurinkotupa, Kahvikeidas, Kotamaja ja Café Suomu.

Mielestäni parhaimmat munkit saa Luosujärven kahvilalla. Ne ovat aina tuoreita ja palvelu priimaa. Kotamaja on mielestäni yksi tunnelmallisimmista kahviloista ja palvelu myös aina todella ystävällistä. Velhon Kodan kinuskilettu taas on niin hyvää, että yksi lettu uppoaa kitusiin nopeasti.

Ylläs hiihtoreitit Kotajamaja
Kotamajalla

Yleisesti kahviloissa on tarjolla melko samoja tuotteita ja evästä saa tankattua hiihtolenkin aikana. Omat pysähdykset on ajoitettu lenkin pituuteen sopivaksi.

Ylläs on mun mielestä ihan Suomen parhaimpia hiihtopaikkoja ja tänne on aina ilo tulla sukset mukana. Talvi on ollut sen verran mukavaa aikaa, että suunnitelmat tulevista talvista on jo käynnissä.

Mukavia hiihtolenkkejä!

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.