Saako vuorikiipeilijää pelottaa?

Mietin otsikon mukaista kysymystä muutama päivä sitten ja tallensin sen luonnoksiin. Tänään palasin tähän ajatukseen: saako vuorikiipeilijää pelottaa?

Mistä nämä ajatukset kumpuaa? No varmasti pitkälti graduni haastatteluista. Haastattelenhan esikuviani, suomalaisia vuorikiipeilijöitä, jotka ovat onnistuneet Everestin valloituksessa. Heiltä olen saanut paljon todella mielenkiintoista ajateltavaa ja tähän kysymykseen olen palannut uudestaan ja uudestaan.

Kyllä saa pelottaa. Ainakin mun mielestä, onhan pelko osa ihmisen laajaa tunnekirjoa ja vuoristo-olosuhteet jos mitkä, ovat sellaisia, missä kaikki tunteiden kirjot tulevat esille. On iloa, surua, epätoivoa, epäilystä, pelkoa ja kaikkea maan sekä taivaan väliltä.

Olen pelännyt aika paljon viime aikoina. Pelkään tällä hetkellä jalkojani. Tulevatko ne kestämään, kauan kestää kuntoutua, mitä jos ei, mitä jos nyt mokaan ja mitä josjosjos… Kaikki nämä pelottavat tekijät liittyy epävarmuuteen, mitä vuorillakin pitkälti on. Et tiedä, tuletko sairaaksi, miten kroppa taas tällä kertaa sopeutuu ja miten kaikki rahalliset sekä henkiset panostukset realisoituu. Jäätkö ilman huippua ja miten voit tehdä kaikkesi sen eteen, että pääset huipulle, riskeeraamatta kuitenkaan liikaa?

Mielestäni vuorikiipeilijä saa pelätä, mutta pelkoon täytyy sekoittua kunnioitus vuoria kohtaan. Pelko ei saa ottaa vallan, vaan asiat tulee käsitellä ennen vuorille lähtemistä. Mitä jos jotain tapahtuu, onko kaikkeen varauduttu ja miten riskit on minimoitu? Oikeastaahan nämä yhdistyy kaikki siihen, että miten hyvin olet valmistautunut.

Valmistautumiseen voit sinänsä itse vaikuttaa ja siten vähentää pelkoa ja lisätä kunnioitusta siihen, mitä vuorilla tapahtuu on osittain vain monen tekijän summa. Sää, olosuhteet, tiimi, pysytkö terveänä ja niin edelleen. Lopulta kyse voi olla aika pienistäkin asioista.

Pelkotuntemukset on myös noussut esiin graduni haastatteluissa. Ei tosin negatiivisessa mielessä vaan juurikin lähinnä kunnioituksena vuoria kohtaan. On hienoa, että ihmiset ovat selkeästi kunnioittaneet kovasti vuoria, kun he ovat päättäneet lähteä maailman korkeimmalle vuorelle. Niin minäkin tulen tekemään.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.