Perito Moreno

Kirjoittelin jokin aika sitten muistoja Torres del Painen -kansallispuistosta Chilestä. Juttu oli sen verran suosittu, että ajattelin avata hieman lisää tuota upeaa Patagonian reissua ja sitä, mitä Patagoniassa kannattaa käydä katsomassa.

Tällä kertaa reissutarina suuntautuu Argentiinan puolelle. Edelleen ollaan ihan Etelä-Argentiinassa, jonne nopein (lue edelleen todella pitkä matka) reitti on lentää Chileen Santiagoon ja sieltä joko Punta Arenasiin tai Ushuaiaan. Me lensimme Buenos Airesista Santiagoon, sieltä Punta Arenasiin, sitten vaelsimme Torres del Painessa ja jatkoimme sieltä matkaa El Calafateen.

El Calafaten lähistöllä

Matkustimme Puerto Natalesista bussilla Argentiinan puolelle El Calafateen. Tämä reissu tehtiin bussilla parista eri syystä: se oli kaikista halvin ja helpoin tapa toteuttaa Patagonian kiertämistä. Matka Puerto Natalesista El Calafateen kesti lähes koko päivän kaikkien rajamuodollisuuksien kanssa. Jos käytätte tätä bussireittiä, niin suosittelen ehdottomasti ottamaan evästä mukaan. Me jotenkin emme ajatelleen asiaa ja nälissämme katsoimme kateellisina vierustovereiden eväitä.

Saavuimme El Calafateen, joka on noin 17 000 asukkaan kaupunki Patagoniassa. Se on merkittävä sen vuoksi, että se on Los Glaciaresin kansallispuiston keskittymä ja sieltä pääsee katsomaan eri jäätikkökohteita. Lähin jäätikkö kaupunkia on Perito Morenon massiivinen jäätikkö.

Perito Morenon jäätikkö on noin tunnin bussimatkan päästä El Calafaten. El Calafaten bussiasemalta lähtee monta kertaa päivässä busseja jäätikölle ja bussilipun hintakaan ei päätä huimaa. Jäätikkö on viisi kilometriä leveä ja lähes sata metriä korkea. Järvi, jonka äärellä jäätikkö on, loistaa upean turkoosin sävyissä ja jäätikkö kimaltelee valkoisen, vaaleansinisen ja harmaan eri sävyissä. Näky on vaikuttava.

Perito Moreno

Perito Morenon kanssallispuistoon on sisäänpääsymaksu ja saimme argentiinalaisella opiskelijakortilla sisäänpääsyn muutaman euron maksulla sepittämällä huonolla espanjalla, että olemme Argentiinassa asuvia opiskelijoita. Ilman tätä statusta maksu puistoon on huomattavasti kalliimpi. Muistaakseni muutamia kymppejä, mutta pienellä budjetilla tämäkin tuntui isolta rahalta.

Puistossa menee isoja siltoja ristiin rastiin ja kävijän on kuljettava silloilla. Kävimme itse ottamassa muutaman kuvan siltojen ulkopuolella, mutta alueella on paljon vartioita, joten todennäköisesti liikkumisesta silta-alueen väärällä puolella, jää ennemmin tai myöhemmin kiinni.

Hyppykuva Perito Morenolla

Perito Morenolle kannattaa varata koko päivä aikaa, sillä jäät todennäköisesti meidän tavoin tuijottelemaan jäätikkö suhteettoman pitkiksi ajoiksi. Jäätikkö on huumaavan iso, mutta myös sen elämisen voi aistia. Päivän aikana näimme useamman ison kerrostalon kokoisen jäälohkareen irtoamisen jäätiköstä ja kuuntelimme jään liikettä. Sen todellakin kuulee jäätikön lähellä.

Jäätikön katselu sai minut myös ajattelemaan maapallomme tilannetta. Käsittämätöntä, että voin päivän aikana todistaa, kuinka jäätikkö sulaa silmieni alla. Lohkareet, jotka jäätiköstä irtoavat, ovat aivan valtavia. Nämä asiat saivat minut ajattelemaan ilmastonmuutosta ja sen todellisuutta. Jäätikön nopea hupeneminen on pelottavaa ja mitä voisin itse tehdä sen estämiseksi.

Perito Moreno on yhdellä sanalla upea. Jos liikutte Patagoniassa, menkää katsomaan sitä. Paikka on täynnä turisteja, mutta jos pystyt olemaan välittämättä ihmisistä, nautit varmasti kauniista jäätiköstä. En ole missään nähnyt vastaavaa ja sen perusteella voin hyvin suositella paikkaa.

El Calafatessa kannattaa kierrellä pieniä putiikkeja jos tykkää tehdä ostoksia. Kaupungissa on paljon itse tehtyjä suklaita ja jäätelöä, jota muuten kannattaa ehdottomasti maistaa maussa dulce de leche. Jos kaupungissa haluaa sporttailla, kannattaa vuokrata pyörät.

El Calafatessa pyöräilemässä

Vuokrasimme yhdeksi päiväksi pyörät ja ajelimme kaupungista pois katselemaan vettä ja nauttimaan hiljaisuudesta. Kaupungin ulkopuolella on tosi rauhallista ja saat nauttia evääsi juuri siinä paikassa, missä haluat ja ennen kaikkea rauhassa. Pyöräilypäivä El Calafaten ympäristössä oli myös todella kiva ja suositteleman rohkeasti lähtemään seikkailemaan kaupungin ympäristöön.

Pian olen taas jäätiköllä, toivottavasti se yhtä vaikuttava kokemus kuin Perito Moreno oli.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.