Kiipeilyvarustelista jääkiipeilykurssille

*Yhteistyössä Addnaturen kanssa

Sain joulukalenterista paljon toiveita, joissa pyydettiin kirjoituksia laajemmin siitä, millaisia kiipeilyvarusteita tarvitaan vuorille. Nyt pakkaan sunnuntaina alkavaa Seattlen matkaa varten ja olen joutunut penkomaan kamoja läpi. Samalla tämä hetki tuntuu hyvältä hetkeltä myös kirjoitella, mitä kaikkea sitä tarvitseekaan mukaan.

Nyt puhutaan siis kiipeilyvarusteista ja näiden lisäksihän matkaan lähtee hurjan paljon kaikkea muutakin. Makuupussi, retkikeitin, makuualusta ja kaikki vaatteet ovat sitten oma lukunsa ja näissä käytän pohjana hyväksi luotua varustelistaa vuorimatkoja varten. Vaatteiden pakkaaminen alkaa olla jo aika rutiinia ja tiedossa on ne vaatteet, joita tarvitsen ja jotka ovat todettu hyviksi juuri näissä olosuhteissa.

Millaisilla varusteita tarvitseen itse kiipeilyä varten?

Kiipeilyvarusteita

Kiipeilykengät

Kaikki lähtee kengistä. Aina ja tulevaisuudessakin. Kengät ovat vaeltajan ja kiipeilijän tärkein varuste ja todennäköisesti myös yksi vaikeimmista hankinnoista. Kengät tulisi sopia juuri siihen paikkaan, johon olet menossa.

Täytyy miettiä, ovatko kengät tarpeeksi lämpimät, kestävätkö ne vettä, sopivatko jääraudat kenkään, pystyykö niitä käyttämään tulevaisuudessa, sopivatko ne reissulla kaikkeen toimintaan vai tarvitsetko rinnalle toiset kengät ja ovatko kengät mukavat jalassa. Tässä nyt vain muutama asia mainitakseni, kun mietit kenkien valintaa.

Kuten jo hetki sitten kirjoittelin, matkaani Seattleen lähtee Meindl-merkkiset kiipeilykengät.

Jääraudat

Jäätiköllä liikuttaessa jääraudat ovat välttämätön varuste. Minulla on käytössäni Black Dimandon Sabretooth Pro -jääraudat, jotka ovat vuoristoon sopivat automaattiraudat. Ne ovat myös suhteellisen kevyet ja sen vuoksi mukavat kantaa rinkassa mukana. Paino on tärkeä kriteeri, sillä kannettaessa omia tavaroita todennäköisesti meistä kaikki haluaa kantaa mahdollisimman vähän ylimääräistä painoa mukanaan.

Kiipeilykypärä

Jäätiköllä, jääkiipeillessä ja vuoristossa käytetään paljon kiipeilykypärää, jos vaarana on, että voit lyödä pääsi tai pään yläpuolelta on vaarana tulla ylimääräistä kamaa eli jäälohkareita tai kiviä alas. Kypärä on tärkeä turvallisuusväline ja suosittelen kaikkia ostamaan kunnollisen kypärän.

Edellinen kypäräni otti isoa osumaa Aconcagua-reissulla ja sen jälkeen päätin suorilta, että ostan uuden kypärän. Lommoja ottanut kypärä ei todennäköisesti suojaa päätä enää enkä toisaalta haluaisi myöskään yrittää, miten huonoksi kypärä on mennyt.

Valitsin uudeksi kypäräksi Addnaturen verkkokaupasta Black Dimandon Half Dome -kypärän. Valitsin kypärän sen vuoksi, että siitä pienin koko sopi parhaiten päähän ja toisaalta kypärä on todella kevyt ja sen vuoksi myös kevyt kantaa.

Jäähakku

Kun puhutaan kiipeilystä, tarvitaan yleensä mukaan myös jäähakku. Hakun avulla isketään hakku jäähän ja edetään ylöspäin. Hakkuja on hyvin paljon erilaisia ja niitä on sekä jääkiipeilyyn että vaellukseen tarkoitettuja versioita.

Kun puhutaan vuorikiipeilystä, liikutaan aika usein kiinteässä köydessä, joka tarkoittaa sitä, että köysi on vuorella valmiina, yleensä retkikunnan toimesta asennettuna. Erikseen on sitten ne kiipeilyt, jossa köyttä kannetaan mukana itse ja jäähän ruuvataan esimerkiksi jääruuvien avulla kiipeilyvälineet.

Varusteita tutkimassa

Valitsin itselleni vaellushakun, koska se sopii isompian retkikuntien tyyliin. Hakulla voi toki myös jääkiipeillä, mutta puhtaasti jääkiipeilyä varten hankkisin kevyemmän jääkiipeilyhakun. Hakkuni on Black Dimandon Raven 55 cm. Valitsin lyhyimmän hakun sen vuoksi, että olen itsekin 168 cm pitkä ja lyhyin hakku sopii omaan pituuteeni aivan hyvin. Lyhyempi hakku on myös hiukan kevyempi kantaa sekä iskeä kiipeiltäessä jäähän.

Valjaat

Valjaat ovat yksi hyvin tärkeä varuste, mitä tarvitaan kiipeilyssä. Ilman valjaita ei oikeastaan ole edes mahdollista kiinnittyä köyteen turvallisesti.

Valjaita on markkinoilla hyvinkin paljon ja minulla on jo useamman vuoden vanhat Arcteryxin valjaat. Ne ovat olleet hyvin toimivat kaikissa tilanteissa eli pääasiassa vuorilla, joissa olen niitä tarvinnut.

Tärkeintä valjaiden valinnassa on se, että ne sopivat siihen käyttötarkoitukseen, mihin niitä etsin ja ne ovat mukavat päällä. Ainakin nämä kyseiset valjaat ovat ihan super mukavat päälle ja ne jalassa on mukava viilettää pitkin jäätiköitä.

Kilkkeet

Nuo edellä esitellyt tavarat ovat mielestäni tärkeimpiä, mutta nehän eivät vielä yksistään riitä. Näiden lisäksi tarvitaan yllättävänkin paljon erilaisia “kilkkeitä” mukaan eli nousukahvaa, laskeutumiskasi, sulkurenkaita useampi kappale, slingiä ja niin edelleen.

Kilkkeet mahdollistavat kiinnittymisen köyteen, kiinnittymisen varmistusköyteen ja laskeutumisen turvallisesti. Eli näiden olemassaolo on käytännössä myös pakollista.

Jännitys alkaa hiipimään ja pian olenkin jo lentokoneessa kohti Seattlea.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.