Osteopaatti – apuna kehonhuollossa vuorikiipeilyyn

Kerroin taannoin Instagramissa siitä, kuinka huollan kehoani ja kuinka venyttelen hyvin harvoin. Liikkujan ja urheilijan täytyy panostaa kehonhuoltoon. Uskon vahvasti siihen, että kehonhuollon toimenpiteitä kannattaa tehdä itsenäisesti ja sen jälkeen turvautua ammattilaisten apuun. Olen käynyt vammojen vuoksi useilla erilaisilla fysioterapeuteilla, hierojilla ja osteopaateilla. Eniten olen kokenut saavani hyötyä osteopaatilla käymisestä erilaisten vammojen kuntouttamisessa ja toisaalta kehonhuollossa.

osteopaatti

Olen käynyt viimeisten kuukausien aikana osteopaatti Heikki Pirhosella. Heikki ottaa asiakkaat vastaan Hieros-nimisessä yrityksessä ja heillä on toimipiste Helsingin Punavuoressa. Hänestä on ollut apua sekä polven kuntoutukseen että ennaltaehkäisemään kovasta harjoittelusta johtuvia vaivoja.

Mitä osteopatia oikein on?

Osteopatia on kehon kokonaisvaltaista huoltoa, joka kohdistuu tuki- ja liikuntaelimistöön. Osteopaatti käyttää hoidon aikana erilaisia mobilisaatio-, pehmytkudos-, ja manipulaatiotekniikoita, joiden avulla hoitotulos saadaan kestämään mahdollisimman pitkään. Erilaiset tekniikat auttavat parantamaan liikkuvuutta ja aineenvaihduntaa sekä tasapainottamaan hermoston toimintaa. Erityisen hienoa on se, että osteopaatti ottaa hoidossa huomioon koko kehon ja eikä hoida vain yhtä vaivaa.

osteopaatti helsinki

Osteopatiassa on tavoitteena hoitaa kehon kipukohtia ja saada keho toimimaan mahdollisimman mutkattomasti. Vastaanotolle voi hakeutua erilaisten kiputilojen vuoksi, mutta osteopaatti pyrkii löytämään tehokkaasti vaivan lisäksi syyt sille, miksi joku tietty paikka on kipeä ja miten vaivaa voidaan helpottaa hoidon aikana ja toisaalta neuvoa, mitä asiakas voi itse tehdä kotona hoitovaikutuksen pidentämiseksi. Osteopaattien osaaminen perustuu erinomaiseen anatomian ja fysiologian tuntemiseen sekä kokonaisvaltaiseen hoitomuotoon.

osteopaatti helsinki

Osteopatian vahvuus on nimenomaan siinä, että hoidossa hyvä osteopaatti kuuntelee, painelee, testaa, kokeilee, venyttää ja tarvittaessa naksauttaa hoitaakseen kipeän paikan kuntoon.

Miksi olen käynyt osteopaatilla?

Olen kokenut osteopaatin kokonaisvaltaisen hoitomuodon sopivan itselleni. Heikki on pääasiassa viime aikoina hoitanut polven aluetta ja käyttänyt tekniikoita, jotka helpottavat polvileikkauksen jälkeistä jäykkyyden tunnetta sekä turvotusta. Polven lisäksi vastaanotolla on hoidettu kokonaisvaltaisesti jalkaa nilkasta polveen sekä takareiteen ja sieltä edelleen kohti alaselkää. 

Minulla on pitkään ollut polvileikkauksen jälkeen ja kuntoutuksen aikana sellainen tunne jalassa, että ihan kuin jalassa olisi kiristettynä vyö polven ylä- ja alapuolella. Kireyden tunne on voinut johtua turvotuksesta ja toisaalta vielä vajaasta liikelaajuudesta. Heikki on pystynyt hoidon aikana helpottamaan tuota tunnetta ja toisaalta hoito on vähentänyt polven turvotusta. Olen saanut häneltä myös erilaisia jumppaohjeita kotiin, jolla pystyn itse ylläpitämään kehonhuoltoa. 

osteopaatti

Jos vertaan osteopatiaa fysioterapiaan, niin kuntoutumisessa molemmilla on oma paikkansa. Fysioterapiassa olen saanut ohjeet salille ja kuntouttamiseen, mutta osteopatiassa olen saanut helpotusta kireyden tunteeseen ja erilaiset manipulaatiotekniikat ja niiden vaikutus kehossa tuntuu välittömästi hoidon jälkeen. 

Hoidossa mielestäni miellyttävintä on sellaiset manipulaatiohoidot, joissa saadaan esimerkiksi alaselkä naksahtamaan tai polviniveltä mobilisoidaan niin pitkään, että kireyden tunne alkaa helpottamaan. Erilaiset tekniikat tukevat toinen toisiaan ja Heikki on osannut löytää hämmästyttävän hyvin ne paikat, joiden hoitamisesta on ollut minulle kaikista eniten hyötyä.

Hoidon yhteydessä ehtii hyvin jutella ja osa kokonaisvaltaista hoitoa on mielestäni myös se, että hoitoon on kiva mennä ja siitä kokee saavansa myös pitkäaikaista hyötyä itselleen. Heikin vastaanotolle pystyy varaamaan ajan suoraan Hieroksen sivuilta.

*Hoidot saatu näkyvyyttä vastaan

Comments are closed.