Kirjoitin alkuvuodesta tulevista treenitavoitteista ja yksi iso osa-alue, jossa olen halunnut tulla paremmaksi on teknisempi kiipeily. Tätä varten on tullut käytyä kerran viikossa joko jääkiipeilemässä tai sisällä seinällä.
Nämähän on lajeina aika kaukana vuorikiipeilystä ja kaikki tavat sitoa köydet, kiinnittää itsensä köyteen ja ennen kaikkea varusteet ovat erilaisia. Vähän sama kuin verrattaisiin maratonin juoksemista 800 metrin juoksuun. Toisessa tarvitaan pitkää kestävyyttä, kun taas toisessa tekniikalla ja räjähtävyydellä on paljon suurempi merkitys.
Vaikka kyse on hyvin erilaisista lajeista, niin silti sisällä ja jäällä touhuilu auttaa varmasti myös vuorilla. Mainitsinkin jo niistä varusteista. Sillä jääkiipeily tai ylävuoristokengällä ei mennä nimittäin sisäseinälle kiipeilemään vaan tarvitaan kevyt kiipeilykenkä.
Kiipeilykengät sisäseinälle
Kiipeilykenkiä sisäseinälle on pääasiassa kolme erilaista: neutraali, asymmetrinen ja voimakkaasti käyrä kenkä. Se, millainen kenkä kannattaa valita, perustuukin sitten siihen, millaiselle seinälle olet menossa ja minkä tasoinen kiipeilijä olet.
Neutraali kenkä on nimensäkin mukaisesti neutraali eli pohja on ”lättänä” niin kuin normaalissa kengässä. Tämä kenkä on kaikista monipuolisin ja sopii esimerkiksi juuri kaltaiselleni kiipeilijälle, joka haluaa kiivetä yhdellä kengällä vähän kaikkea. Tällä kengällä voi siis kiivetä yläköydessä, kalliolla ja boulderoida. Tarkimpiin kohtiin kenkä saattaa kuitenkin olla hieman kömpelö ja esimerkiksi boulderoijat suosivat muitakin kenkiä.
Asymmetrisessä kengässä isovarvas ja kiipeilykengän kärki taipuu alaspäin ja tämän vuoksi kenkä ei ole niin mukava jalassa kuin esimerkiksi neutraali kenkä. Asymmetrisellä kengällä voi kiivetä jo todella negatiivisiakin seiniä ja se sopii sen vuoksi esimerkiksi erinomaisesti boulderointiin.
Käyrä kenkä on nimensäkin mukaisesti varpaista erittäin käyrä, joka myös käytännössä tarkoittaa sitä, että kenkää ei tee mieli pitää jalassa tuntitolkulla. Eli kenkä sopii todella teknisille ja lyhyille reiteille. Käyrä kärki tekee kengästä epämukavan ja ainakin omassa jalassa agressiivinen kenkä todella tuntuu epämukavalta ja en voisi toistaiseksi kuvitella olevan kovin pitkään kyseiset kengät jalassa.
No miten valita oikea koko kiipeilykengästä?
Varmaankin aika yleinen kysymys juoksukengän, ylävuoristokengän ja kiipeilykengän kohdalla on se, että miten iso kenkä kannattaa ottaa. Kiipeilykengän tulee olla tiukka ja mitä tiukemman kengän saat jalkaan, sen parempi.
Vaikka kenkä saa olla tiukka, niin liian pienelläkään kengällä ei kannata lähteä seinälle. Todennäköisesti kengät ovat liian pieninä myös epämukavat ja ne tekee lähinnä mieli ottaa pois jalasta. Siksi olisi tärkeää, että kengät valitsee siten, että ne jalassa pystyy olemaan edes hetken verran ilman suurempaa kipua.
Itse kokeilin useampaa kenkää ja ainakin omaan jalkaan tuntuu olevan haastavaa löytää kenkää, sillä minulla on suhteellisen leveä jalka ja toisaalta useimmat kengät painavat ja hiertävät.
Nyrkkisääntönä voisi pitää, että kiipeilykenkä pitäisi olla jalassa epämukava. Kivulias kenkä on todennäköisesti liian pieni ja toisaalta todella mukava kenkä on liian iso. Eli valitse kenkää kokeillessa sellainen kenkä, jonka kanssa et voi lähteä juoksulenkille vaan voit olla kengät jalassa puoli tuntia.
Kiipeilykenkä aloittelijalla
Pidin pari vuotta sisäkiipeilystä taukoa ja se myös näkyy. Olen ihan aloittelijan tasolla, mikä tavallaan harmittaa ja ärsyttää. Onneksi kehitys todennäköisesti on aika hyvä, jos vaan jaksaa käydä sisällä kiipeilemässä.
Minua voisi siis seinäkiipeilijänä verrata aloittelijaan (kyllä, olen myös kamahifistelijä ja tutkinut tätä kenkäasiaa useamman illan verran). Ja sen vuoksi sanoisin, että jos olet aloittelija, niin kiipeilykengät kannattaa ostaa neutraalina. Saat kiivettyä kengällä oikeastaan kaikkea, mitä haluatkin ja toisaalta seuraavat kengät voivat sitten olla jo hiukan agressiivisempaa suuntaan.
Mitä muita varusteita tarvitaan seinäkiipeilyyn?
Seinäkiipeilyä varten tarvitaan valjaat ja varmistuslaite kiipeilykenkien lisäksi. Yläköydet löytyvät useimmilta saleilta valmiina.
Minulla on käytössä yhdet valjaat, joita käytän vuorilla, seinällä ja jääkiipeilyssä. Valjaat ovat sen verran isot, että pystyn käyttämään niitä myös toppavaatteet päällä ja toisaalta ne saa kiristettyä tarpeeksi tiukalle, jotta myös pienemmissä vaatteissa kiipeily onnistunee.
Varmistuslaitteena minulla on perinteinen ATC-niminen varmistuslaite, jolla voi tosiaan varmistaa sekä sisällä että ulkona. ATC on passiivinen varmistulaite, jossa varmistaminen perustuu kitkaan ja siihen, että köysi menee laitteessa mutkalle ja aiheuttanee näin kitkan köyden ja varmistuslaitteen välille.
Eli varsin pienillä varusteilla pääsee liikenteeseen ja nämä varusteet kestävät melko hyvin kulutusta ja aikaa. Toki esimerkiksi sulkurenkaat kannattaa säännöllisin väliajoin uusia, mutta kengät pystyt kiipeämään puhki ja siinä kohtaa voit pohtia uusien kenkien ostamista.