Sinulle, joka metsästät nyhtökauraa

Varokaa, luvassa on paljastuksia. Mistä löytää tämän hetken kuuminta ruokatuotetta lähes aina?

Nyhtökaura on suomalainen ruokainnovaatio, joka on kasvipohjainen proteiini kaurasta ja palkokasveista. Nyhtökauraa onkin saanut viime kauden ihan toden teolla metsästää kaupasta. Yleensä se on viety käsistä ennen kuin on päässyt edes oikealle hyllylle.

Maistoin nyhtökauraa ensimmäisen kerran kesällä. Tehtiin muistaakseni ihan normaaleja tortilloja, joiden täytteeksi laitettiin nyhtökauraa. Nyhtökauran mausta tunnistaa kauran, mutta rakenteelta se todella muistuttaa nyhtölihaa kuten nyhtöpossua. Tämän jälkeen nyhtökaurasta on valmistunut keittiössä pizzaa, kastiketta, pitaleipien täytettä ja erilaisia salaatteja.

Aloitin syksyllä uudessa työpaikassa ja kuljen työmatkani aina kävellen. Kävelen päivittäin Töölön Anton & Anton -kaupan ohi. Yleensä katselen ikkunasta tuotteita, sillä sisällä ei uskalla mennä leipomotuotteiden himon tai ylikalliiden luomutuotteiden vuoksi. Kuitenkin aika pian tajusin, että näen myös Antonin kylmähyllyyn kävellessäni ohi.

Nyt tästä on tullut käytännössä tapa: joka aamu kurkkaan kylmähyllyyn näkyvästä ikkunasta sisään ja tarkastan, onko hyllyssä nyhtökauraa.

Ja usein näky on juurikin tämä. Nyhtökauraa löytää siis takuuvarmasti ainakin maanantaisin, jolloin nyhtökauraa täydennetään hyllyyn. Muutaman kuukauden epätieteellisen empiirisen kurkkailututkimuksen jälkeen voisin sanoa, että nyhtistä löytyy läpi viikon lähes aina hyllystä.

Nyhtökaura on tuonut kivaa vaihtelua jauheliha ja kana -setteihin. Se on helppoa ja nopeaa arkiruokaa, sillä ei tarvitse hermoilla, onko nyhtis kypsää vai ei ja pelkkä lämmittäminen riittää. Mausteiden käyttäminen nyhtiksen kanssa on kuitenkin välttämätöntä, sillä mielestäni se maistuu vähän yksitoikkoiselta ja jopa puiselta ilman minkäänlaista lisämaustetta. Mausteita vaan tarpeeksi ruokaan mukaan, niin nyhtökaura toimii lihan lailla käytännössä ruuassa kuin ruuassa.

Eli marsmars Töölön Anton & Antoniin, mikäli et ole löytänyt vielä nyhtistä tai haluat saada sitä lähes varmasti!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.