Kuinka kiipeilijä jaksaa huiputuspäivän?

Jaksaminen on yksi olennainen osa kiipeilyä. Täytyy pitää mieli kirkkaana ja jaksaa keskittyä tuntien ja tuntien ajan täysillä. Tulee hetkiä, jolloin on vaikeampaa ja toisaalta hetkiä, jolloin kiipeilyflow ottaa täyden vallan ja aika kuluu vain maisemia ihaillessa. Jaksamiseen vaikuttaa myös se, mitä kiipeilijä syö huiputuspäivän aikana. Polttoainetta päivään tuo eväät.

Valmistaudun aina huolella pitkään huiputuspäivään. Reppuun pakkaan kiipeilyvaljaat, jääraudat, kypärän, hakun, köyden ja taukotakin. Edessä on liikkumista jäätiköllä ja kivikossa kellon ympäri. Yksi olennainen asia päivän onnistumisessa on myös se, mitä pystyn tankkaamaan päivän aikana ja millaisilla eväitä pakkaan reppuuni.

arctis superfood
Arctic Superfood – Mustikka & Tumma suklaa

Energiaa on hyvä saada päivän aikana tasaisesti ja säännöllisesti. Tähän tärkeimpiä keinoja on pienten taukojen pitäminen päivän aikana ja se, että repusta löytyvät eväät ovat helposti syötäviä ja toisaalta mahdollisimman energiatiheitä. Tarvitaan järkevää energiaa, joka tarkoittaa minulle mahdollisimman luonnollista ja vähän prosessoitua ruokaa. Pääasiassa energianlähteenä toimii hiilihydraatit.

Huiputuspäivänä repustani löytyy paljon erilaisia eväitä, jotta energiatasoni on kunnossa koko päivän ajan. Energiapatukoita, karkkia, suklaata, pähkinöitä ja geeliä. Mahdollisuuksien mukaan myös leipää ja aina paljon juotavaa ettei nestehukka pääse yllättämään.

Energiapatukoissa suosin Arctic Superfoodsin -energiapatukoita, jotka tuotetaan Suomessa Lapin puhtaista raaka-aineista. Patukoissa maistuu suomalaiset tutut metsän maut kuten mustikka, puolukka, karpalo ja tyrni. Näiden lisäksi makuihin on lisätty kotimaisia raaka-aineita porkkanasta, kaurasta ja pellavasta.

arctic superfood eväspatukat
Kiipeilemässä Nigardsbreen -jäätiköllä

Vaikka en pelkää sokeria, niin näissä energiapatukoissa ei löydy ollenkaan lisättyä sokeria. Patukoiden sokerit tulevat luonnollisista lähteistä kuten hunajasta. Puhdasta energiaa, joka ei vain tuo hetkellistä sokeripiikkiä tekemiseen vaan toimii erinomaisesti pitkän ajan energianlähteenä kiivetessä.

Olen jahdannut jo muutaman vuoden ajan oikeanlaisia patukoita ja eväitä vuorille ja valehtelematta testannut kaikenlaisia juttuja. Yleensä proteiinipatukat eivät maistu ohuessa ilmanalassa niiden kuivan ja jauhoisen maun vuoksi ja taas monet patukat ovat mauttomia ja paljon erilaisia makeutusaineita sisältäviä sekoituksia. Herkkävatsaisena erilaiset prosessoidut ainesosat aiheuttavat myös oman jännityksensä ja haluan minimoida kaikki vatsavaivoihin liittyvät riskit vuorilla.

arctic superfood energiapatukka
Energiapatukka vuoren rinteellä Uranostindillä Norjassa

Patukoista löytyy neljä eri makua: mustikka & koivunlehti, tyrni & kuusenkerkkä, puolukka, karpalo & nokkonen ja mustikka & tumma suklaa. Olen nyt kesän aikana testannut näitä kaikkia neljää makua ja ehdottomasti suosikkini ovat mustikka & koivunlehti ja mustikka & tumma suklaa. Maut ovat hienostuneet ja selkeästi tunnistettavissa. Patukat ovat rakenteeltaan pehmeitä ja kosteista, jolloin ne eivät jää pyörimään suuhun vaikka en syöntihetkellä saisi erityisen paljon juotavaa.

Näissä patukoissa on 30 grammassa keskimäärin 130 kaloria ja patukoiden ainesosaluetteloa lukiessa ei tule vastaan kryptisiä poly- tai aspartaamiloppuisia sanoja. Kaikki ainesosat löytyvät joko kodin hyllyltä tai Suomen luonnosta. Kauran ansiosta patukoissa on runsaasti kuitua ja toisaalta paahdetut pellavansiemenet tuovat mukaan meille välttämättömiä omega-3 -rasvahappoja. Jotenkin siisteintä kaikesta kuitenkin on se, että marjat, joita patukoissa käytetään on kerätty suomalaisesta luonnosta.

arctic superfood energiapatukka
Uranostindiltä matkalla alas Norjassa

Testasin patukoita nyt Norjan reissullani ja söin joka päivä kaksi patukkaa. Lounaan yhteydessä toisen ja päivän päätteeksi jälkiruuaksi toisen. Vatsani kiitti patukoista ja toisaalta huomasin, että pienestä koosta huolimatta patukat pitävät hyvin nälkää. Energiaa vapautuu hitaammin ja oma toimintakyky kiivetessä pysyy tasaisena eikä ailahtele nopeiden karkkiövereiden johdosta.

Tykkään myös ajatuksena siitä, että kun lähden syksyllä Nepaliin melkein kuudeksi viikoksi, minulla on energiana muutakin kuin valkoisia sokereita tai suklaata. Näiden patukoiden avulla pystyn tasapainottamaan muuten yksipuolista ruokavaliota reissussa ja mahdollistaa kuitenkin välttämättömiä kuitujen ja rasvahappojen saannin.

arctic superfood energiapatukka
Evästauko Norjassa – Mustikka-maku

Reissussa kotifiiliksia tuo suomalaisen musiikin kuuntelu, suomeksi kirjoitetut kirjat ja Suomesta tuotujen eväiden syöminen. Baruntsen reissulle on suositeltu otettavaksi 2-5 kiloa omia eväitä mukaan, joten nämä patukat tulevat olemaan yksi osa tuote eväsmäärää. Parasta niissä tulee olemaan marjojen maku, joka pitää koti-ikävän loitolla pitkällä reissulla.

Nämä patukat olivat mukana Norjassa ja lähtevät mukaan ensimmäisen 7000 metrin vuoren huiputukseen mukaan syksyllä Nepaliin.

 

*Yhteistyössä Arctic Superfoodsin kanssa

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.