Vuosi 2019 – mitä kaikkea on ehtinyt tapahtua?

Olen lukenut useammasta blogista, mitä kaikkea ihmiset ovat ehtineet tekemään vuoden 2019 aikana. Ennen seuraavan vuoden tavoitteiden asettamista on hyvä muistella hiukan kulunutta vuotta ja katsoa, miten tämän vuoden tavoitteet ovat onnistuneet.

Tammikuu

Tammikuu oli suhteellisen rauhallinen kuukausi ja vietin sen Suomessa treenatessa Denalille ja nauttien hyvästä hiihtosäästä. Rakensimme ystäväni Juhan kanssa myös auton renkaista vedettävät versiot, joilla pystyin harjoittelemaan tulevaa Alaskan matkaani varten.

Valmistautuminen Denalin kiipeämiseen Alaskassa
Valmistautuminen Denalille on sisältänyt paljon hiihtolenkkejä

Helmikuu

Kävin helmikuussa maksimaalisessa hapenottokyvyn testissä Pajulahdessa ja loimme suunnitelmat muutaman kuukauden päähän olevalle reissulle Nepaliin ja Alaskaan. Helmikuussa varmistui myös lähtöni Nepaliin Aventuran matkanjohtajana Everestin perusleiriin ja Lobuche Eastin kiipeämiselle.

Maaliskuu

Maaliskuu tuli vietettyä Suomessa ja kävin Pyhällä hiihtämässä. Tutustuin uuteen kaveriporukkaan, jonka kanssa jaoin mökin Pyhällä ja sain Instagramista tutustuneista ihmisistä oikeasti itselleni uusia sporttikavereita. Maaliskuu sisälsi paljon normaalia harjoittelua, köysitaitojen harjoittelua, KTO-kurssin käymistä ja varusteiden testaamista talviolosuhteissa.

Denali harjoittelu
Renkaat testissä – toimii

Huhtikuu

Olin Nepalissa kiipeilemässä ryhmän kanssa ja kävimme Everestin perusleirissä sekä Lobuche Eastin 6119 metrin huipulla. Matka oli haastava, mutta onnistunut ja reissulta jäi hyvä fiilis myös tulevaa Alaskan matkaa varten. Lobuche Eastistä tulikin vuonna 2019 ainut onnistunut vuoren huippu.

Everestin perusleiri

Toukokuu

Toukokuussa valmistauduin Alaskaa varten ja treenasin sekä lepäsin edellisen reissun rasituksia pois. Treenit sisälsi paljon rinkan kantamista ja renkaiden vetämistä. Odotin Denalin reissua monessakin mielessä, sillä se oli yksi vuoden 2019 kohokohdista.

Kesäkuu

Kesäkuussa olin kiipeilemässä Alaskassa ja reissu alkoi hyvin. Matka oli suhteellisen haastava fyysisesti sekä henkisesti ja lopulta reissu loppui tapaturmaan, jossa polveni kierukka irtosi ja polveni jäi lukkoasentoon. Minut evakuoitiin 3500 metrin korkeudesta ja lopulta polvi leikattiin kesäkuun lopussa Suomessa. Olo oli todella kurja ja moni suunniteltu juttu meni täysin pieleen loukkaantumisen myötä.

Ahkiot ja rinkat

Heinäkuu

Heinäkuussa lepäsin kotona ja kävelin kepeillä. Kävin yllättävän paljon uimassa ja vesijuoksemassa, vaikka minulla oli edelleen kepit. Katsoin myös telkkua kotona ja toisaalta tein töitä etänä kotisohvalta. Heinäkuusta minulla ei ole mitään suuria muistikuvia, mutta polvileikkauksen ja keppien rajoitukset pitivät minut kaukana erilaisista aktiviteeteista.

Polvileikkaus kesäkuussa

Elokuu

Sain luvan aloittaa kävelemään ja alku olikin hankalaa. Koko kuukausi kului polven kuntouttamisen parissa ja normaaleihin arkiaskareisiin palatessa. Polvi oli turvoksissa ja mieleni uiskenteli syvissä vesissä. Olin aivan varma, että en pääse lähtemään Everestin reissuun, jota olin pitkään suunnitellut ja haaveillut.

Syyskuu

Syyskuussa alkoi tarkempi ja systemaattinen ohjelmointi kohti Everestiä. Pääpaino oli edelleen polven kuntouttamisessa ja pääsin jo ensimmäistä kertaa kunnolla sauvakävelemään. Teimme onnistuneen ruskaretken myös Ylläkselle ja pääsin taas kunnolla retkeilyn makuun.

Aakenustunturi

Lokakuu

Lokakuussa olin Norjassa hiihtämässä ja retkeilemässä Trondheimissa. Matka oli lyhyt ja ytimekäs, mutta loi omalta osaltaan uskoa tulevia seikkailuja varten. Polvi alkoikin olla jo niin hyvässä kunnossa ja niin hyvin kuntoutunut, että vahvistin paikkani kevään 2020 Everestin retkikuntaan. Lokakuu siis vahvisti lähtöni reissuun ja kuukausien työ alkoi muuttua konkreettiseksi tavoitteeksi ilman jossitteluja lähdenkö vai en.

Trondheimissa hiihtämässä

Marraskuu

Marraskuu oli kiireinen kuukausi töiden ja harjoittelun puolesta. Teimme myös viikonloppuretken Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoihin. Testasin myös untuvapukuani ja nukuin pari yötä se päällä reissulla.

Untuvapuku testissä

Joulukuu

Tulin juuri Rukalta hiihtämästä ja nyt eletäänkin joulukuun viimeisiä päiviä ennen joulua. Tarkoitus on viettää aikaa Mikkelissä ja toisaalta rentoutua kotona. Harjoittelussa ollaan siirtymässä mäkikauteen, joten tunkkaustreenejä on tiedossa useampi viikossa. Eilen testasimme jalan voimatasot ja oikean jalan takareisi ei ole vielä ihan yhtä vahva kuin vasemman jalan takareisi, vaikka muuten voimatasot ovat palautuneet hyvin.

Vuosi on mennyt kyllä todella nopeasti ja tämän vuoden tavoitteeni ovat täyttyneet osittain hyvin. Denalin huippua en tavoittanut, mutta yritystoiminta on lähtenyt rullaamaan hyvin ja toisaalta olen löytänyt uusia treenikavereita sekä löytänyt parempaa tasapainoa treenin ja palautumisen välille. Näin ollen on hyvä jatkaa kohti ensi vuotta ja uusia tavoitteita kohti.

Comments are closed.