Sään armoilla

Aconcagua on tunnettu kovista sääolosuhteistaan. Monet Everestille suuntaavat kiipeilijät käyvät harjoittelemassa Acolla, sillä sääolosuhteiden on kuvattu olevan yllättävän samanlaiset kuin Everestillä. Sää on myös tekijä, joka on yksi epävarmin ja huiputtamista uhkaavin tekijä. Huonon sään sattuessa kellään ei ole asiaa huipulle.

Olen seurannut Aconcagua säätä nyt päivittäin noin kuukauden ajan. Kyseessä on siis karkeita ennusteita ja vuorilla sää voi muuttua todella nopeasti, ollen jotain aivan muuta, mitä ennusteet ovat luvanneet. Sään kehityksen on kuitenkin pystynyt hyvin viimeisen kuukauden aikana näkemään.

Melko paljon pakkasta huipulla ja KYLLÄ, kovaa tuulta! Kova tuuli on myös tekijä, johon olen pyrkinyt mahdollisimman hyvin varustautumaan. Hyvät varusteet ovat kaiken A ja O. Tuulelta suojautumisessa tärkeää on mielestäni tietenkin Core-Tex takki ja housut, kurkun suojaaminen tuulelta, laadukkaat aurinkolasit ja hanskat. Takin ominaisuuksista erityisesti mielestäni korostuu hyvä huppu, joka suojaa päätä tuulelta. Tämän lisäksi tietty hyvät hanskat ja pipo kruunaa tuuliverustuksen.

Olen syksyn aikana pyrkinyt myös ulkoilemaan sellaisilla säillä, jolloin ei oikeastaan tekisi mieli edes mennä ulos. Mitä huonompi sää on ollut, sen parempi se on ollut ajatellen Aconcaguaa. Näin varusteet ovat päässeet testiin sekä hyvillä että huonoilla keleillä.

Viikonlopun aikana Suomessa oli myrsky, syysmyrskystä ei kai enää voi puhua kun joulukuuta eletään. Vesisadetta ja kovaa tuulta, siis loistavat olosuhteet testailla tavaroita ja etenkin tuo tuulessa liikkuminen on ollut tärkeää. Vielä maanantaina nautin kovasta tuulesta salille kävellessäni.

Tänään on kuitenkin ollut niin ihana auringonpaiste, että siitäkin on tullut nautittua! Ai että, millaista energiaa muutamasta tunnista auringossa teki. Ihana aurinko, näyttäydy meille useammin! Jännä, että vaikka eletään joulukuuta, niin tuntuu kuin olisi lokakuu, sillä metsät ovat täynnä vihreän ja keltaisen eri sävyjä. Rivitalojen pihoilla ruohokin taitaa olla vihreämpää kuin keskikesällä.
Päässäni soiva pätkä: ”myrskyn jälkeen on poutasää” – sopii ainakin tähän tilanteeseen!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.