RecoveryPump -kompressiohousut

Polven leikkauksesta tulee tällä viikolla kymmenen viikkoa. Heti leikkauksen jälkeen minulla oli käytössä GameReady -kylmäkompressiolaite. Kylmäkompressiolaitetta suositeltiin Pihlajalinnasta leikkauksen jälkeen hoitamaan kipua ja turvotusta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun käytin laitetta leikkauksen jälkeen ja olin todella tyytyväinen tuloksiin. Olin niin tyytyväinen, että olin hakemassa laitetta takasin käyttööni.

Kävelyn aloitus ja RecoveryPump -kompressiohousut

Olin kuusi viikkoa kävelemättä ja neljä viikkoa sitten sain luvan aloittaa kävelyn ilman keppejä. Polvi alkoi turpoamaan heti kävelyn aloittamisen jälkeen. Soitin Suomen maahantuojalle ja olin ensin hakemassa Game Ready -kylmäkompressiolaitetta helpottamaan turvotusta. Pääsin kuitenkin maahantuojalle ja kokeilin Recovery Pump -kompressiohousuja 15 minuutin ajan jalkaani ja päädyin lopulta ottamaan kylmäkompressiolaitteen sijaan kompressiohousut. RecoveryPump -kompressiohousut nopeuttavat polven kuntoutumista ja vähentävät ennen kaikkea polven turvotusta.

Housut menossa jalkaan

Mitä kompressiohousuilla tehdään?

Kompressiohousuja käyttää erilaiset urheilijat, fysioterapeutit ja lääkärit. Itse olen nähnyt housuja Instagramin kuvissa ja lähinnä miettinyt, miltähän housut tuntuvat. Kun sain luvan aloittaa kävelyn, polveni turposi ja turpoamisesta tuli aika iso huoli, että onkohan kaikki kunnossa. Housujen avulla polven turvotus laskee, verenkierto kiihtyy ja lihaskivut vähentyvät. Nämä vaikuttavat palautumiseen ja helpottavat tätä kautta polven kuntoutumista. Housut koostuvat kahdesta erillisestä lahkeesta.

Housujen mukana tulee noin kilon painava pumppu, joka ladataan verkkovirralla. Yhdellä latauksella housuja voi käyttää 6-8  tuntia. Ohjelmia löytyy 15-60 minuutin välillä, painealue on säädettävissä 20 -100 mmHg. Housut laitetaan jalkaan ja ohjelma päälle. Kompressiorakenne alkaa toimimaan minuutin sykleissä, joissa lahkeisiin alkaa tulemaan painetta nilkoista kohti nivusta pikku hiljaa ja minuutin syklissä viimeisen kymmenen sekunnin aikana puristus tuntuu voimakkaimalta. Syklin lopussa puristus vapautuu ja uusi minuutin sykli alkaa.

recoverypump kompressiohousut
Housut täyttymässä

Markkinoilla on jo pitkään ollut kompressiohousuja ja niiden ongelma on ollut se, että housuissa on pelkkä kova puristus ja pitkä paineen pitoaika. RecoveryPumpissa rakenne on ajateltu eri tavalla, sillä lahkeissa on patentoitu limittäinen kennorakenne, jossa minuutin syklissä tapahtuva lypsävä liike ohjaa veren virtauksen suuntaa eikä vain purista poikittaissuunnassa.

RecoveryPump kompressiohousut
Housut testissä polven kuntoutusta tukemaan

Minuutin sykli on nopea ja paineen vapautuessa happirikasta verta pääsee virtaamaan takaisin raajoihin. Kuitenkin paineen hellittäessä tuntuu heti, että alkaisipa sykli uudestaan.

Kokemukseni RecoveryPump -kompressiohousuista

Housujen käyttö vastaa hierontaa ja tunnin käyttö stimuloi 12 tunnin yöunia. Tämä perustuu siihen, että kuona-aineita lähtee liikkeelle ja paineistus vastaa lepäämistä. Olen itse käyttänyt housuja tunnin päivässä kahdessa 30 minuutin jaksossa 70mmHg paineella iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Housuissa saa valittua voimakkuuden, jolla kompressio tulee ja sen vuoksi housut sopivat erilaisiin tilanteisiin sekä kuntoutukseen että harjoittelukaudelle.

Parasta mielestäni housuissa on se, miten hyvä olo käytöstä tulee. Minuutin sykli on juuri sopivan pituinen, että sen aikana ehtii tuntemaan kompression ja toisaalta toivomaan, että alkaisipa seuraava kierros. Kylmäkompressiolaitteeseen verrattuna RecoveryPump -kompressiohousut sopivat paremmin kuntoutumisvaiheeseen, jossa kylmähoito ei enää ole niin oleellisessa osassa kuin heti leikkauksen jälkeisinä päivinä.

Tällä hetkellä treenini ovat pääasiassa rauhallisia, kuntouttavaa ja peruskuntoa kasvattavaa treeniä. Silti housuista on ollut apua, koska mitään tuntemuksia väsymyksestä ei jaloissa ole ollut ja pystyn ylläpitämään treenitahtia hyvin.

RecoveryPump
Palautumiseen RecoveryPump -kompressiohousut

Housut ovat olleet kaiken kaikkiaan positiivinen yllätys, sillä myös polven turvotus on laskenut kolmessa käyttöviikossa normaalille tasolle. Kävin juuri aamulla fysioterapiassa ja fysioterapeutti mittasi polven ympäryksen ja totesi ettei polvi ole enää yhtään turvoksissa. Tämä on suurin hyöty, jonka olen housuista viimeisen kolmen viikon aikana saanut ja sen vuoksi voin hyvin suositella housuja myös kuntoutusvaihetta nopeuttamaan.

Maahantuojalta saa vuokrattua housuja tai ostettua sellaiset omat. Kertainvestointina housut saattavat tuntua kalliilta, mutta nuo maksavat itsensä äkkiä takaisin. Parastahan on se, että palautumiseen on apuvälineet kotona käden ulottuvissa. Vuokraus sopii leireille, leikkauksen jälkeen kuntoutukseen tai vuorimatkalle perusleiriin telttaan palautumista edistämään.

Minulla housut ovat olleet lainassa maahantuojalta neljä viikkoa ja olen todella tyytyväinen tuloksiin, joita olen housuista saanut ja kuinka polven kuntoutuminen on mennyt eteenpäin.

Comments are closed.