Vuosi sitten, kun tein Firstbeatin Hyvinvointianalyysin ja kun sain palautteen, palautteen antaja kysyin minulta, että millaiset nukkumaanmenorutiinit minulla on. Vastasin, että menen sänkyyn ja laitan silmät kiinni. Mittauksessa oli havaittu, että alkuyön uni on levotonta lähes jokaisena mittauksen aikana olleessa yössä ja palautteen antaja suositteli nukkumaanmenorutiinien lisäämistä. Ne voivat olla venyttelyä, musiikin kuuntelua tai omalla kohdalla podcastien tai äänikirjojen kuuntelua.
Tämän jälkeen olen lisännyt erilaisten äänikirjojen ja podcastien kuuntelemista jokaiseen iltaan. Olen myös pitkillä lennoilla kuunnellut erilaisia äänikirjoja ja matkoilla olen pyrkinyt pitämään samanlaiset nukkumaanmenorutiinit kuin kotona. Äänikirjoissa on se hyvä puoli, että ne pystyy ajastamaan esimerkiksi 30 minuutiksi ja äänikirja menee automaattisesti silloin kiinni. Näin puhelinta ei tarvitse aukaista enää kirjan käynnistämisen jälkeen.
Kirjojen ja podcastien kuuntelemisen aloittamisen jälkeen unenlaatu alkuyöstä ja erityisesti nukahtaminen on parantunut. Itseasiassa monesti on käynyt niin, että kirjasta on kuullut vain minuutteja ja muuten olenkin sitten nukkunut. Matkoilla olen pitkillä lennoilla kuunnellut muutaman kirjan siten, että kirjan tarinasta on melko vähän edes jäänyt tietooni.
Olen täällä blogissa kertonut, että viime vuoden aikana olen kärsinyt ajoittain uniongelmista ja erityisesti heräilystä keskellä yötä. Olen saattanut monena yönä putkeen herätä kolmen aikaa aamuyöstä ja valvonut sitten aamuun asti. Olen ottanut tavaksi myös yöllä sen, että jos herään, niin aloitan kirjan tai podcastien kuuntelun. Näin yleensä saan unta uudestaan hetken kuluttua ja valvottavat asiat eivät paina mielessä, kun keskittyy kuuntelemaan kirjaa.
Kirjoja olen kuunnellut Bookbeat-sovelluksesta ja maksanut kuukausimaksua siitä. Podcasteja sen sijaa saa kuunneltua Spotifyn maksullisesta versiosta sekä monet podcastit löytyvät myös maksutta esimerkiksi Soundcloud-nimisestä palvelusta. Tykkään kuunnella yleensä suhteellisen asiapitoisia kirjoja tai podcasteja, mutta välillä kuunneltavaksi on myös valikoitunut erilaisia romaaneja. Mitä podcasteja ja äänikirjoja sitten suosittelen?
Aki Hintsa – Voittamisen anatomia
Tämä kirja on yksi lempikirjoistani sekä luettuna että kuunneltuna. Kirjassa pureudutaan hyvinvointiin ja siihen, miten kuka tahansa pystyisi parantamaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Olen ollut todella innoissani kirjasta ja lukenut sen pariin otteeseen ja kuunnellut pari kertaa. Taas voisi olla hetki ottaa kirja kuunneltavaksi, sillä sen opit eivät tunnu vanhenevan oikein millään.
Thomas Erikson – Idiootit ympärilläni
Tämä kirja kertoo erilaisista ihmistyypeistä ja olen kirjan nyt kuunnellut pariin kertaan ja aloittanut lukemaan paperisena joululahjaksi saatua kirjaa. Mielestäni tämä avaa hyvin sitä, miten erilaisia ihmistyyppejä on ja miten jokaisessa tyypissä on sekä huonoja että hyviä piirteitä. Suosituksen arvoinen äänikirja!
Tiedeykkönen – Ylen podcast
Tiedeykkönen on yksi lempipodcastejani, sillä se on suomeksi tuotettu Ylen podcast, jossa käsitellään erilaisia tieteellisiä asioita. Olen oppinut muun muassa läskistä, biopankeista ja avaruudesta Tiedeykkösen avulla. Podcastin asiat perustuvat tutkimuksiin ja asiantuntijat eivät vain luule tietävänsä vaan perustelevat näkemykset erilaisilla tutkimuksiin perustuvilla tiedoilla.
Trained – Niken podcast
Trained on englanniksi puhuttu Niken erittäin laadukas podcast, jossa haastatellaan erilaisia urheilun asiantuntijoita. Podcastissa on käsitelty harjoittelua, nukkumista, syömistä ja palautumista yleisesti. Podcast on englanniksi puhuttu, todella hyvin ja laadukkaasti toteutettu podcast. Tykkään tästä ja erityisesti sen laadukkuudesta!
Auta Antti! – Antti Holman podcast
Auta Antti! on Antti Holman podcast, jossa hän hauskalla ja irvokkaalla tavalla käsittelee lukijoiden lähettämiä kysymyksiä. Olen vasta aloittanut podcastin kuuntelemisen, mutta se vaikuttaa hulvattomalta heti ensi minuuteista lähtien. Podcast on suomeksi, joten sopii suomalaisia podcasteja kaipaavalle.
W8 Podcast – urheilijoiden tarinoita
W8 Podcast on podcast, jossa olin itsekin Baruntsen reissun jälkeen vieraana. Podcastissa on haastateltu suomalaisia urheilijoita eri aloilta ja podcastiä pitävät miehet Wille ja Robson ovat erityisesti hurahtaneet triathlonin maailmaan. Podcastissa tulee hyvin erilaisia näkökulmia eri lajeista esille.
Jojo Moyes – äänikirjat
Jojo Moyesin äänikirjat ovat olleet sellaisia yön unettomuuden pelastuksia, että! Bookbeatissä äänikirjan lukijalla on minun korvaan sopiva rauhoittava ääni ja sen kautta päädyin kuuntelemaan näitä kirjoja. Kirjat pyörivät paljon rakkauden ympärillä ja niissä on päähenkilönä dramaattinen rakkauden uhri, joka pyrkii löytämään elämässään ratkaisua. Hömppää, mutta juuri sopivaa sellaista rentoutumiseen.
Näiden kirjojen lisäksi olen kuunnellut paljon erilaisia elämäkertoja kuten Maria Veitolan, Kiira Korven, Lauri Markkasen ja Antti Tuiskun kirjat. Erilaisten urheilijoiden tarinat kiinnostavat erityisesti, mutta kaikkien mielenkiintoiselta vaikuttavien ihmisten tarinat inspiroivat ja kirjat sekä podcastit toimivat erittäin hyvänä vaihteluna pelkälle musiikin kuuntelulle. Parasta on se, että näitä kuuntelemalla voi myös oppia paljon uutta ja töihin kävelyn, salilla olemisen ja sohvalla makoilun voi hyvin hyödyntää podcastien ja äänikirjojen parissa.
Podcastit ja äänikirjat ovat myös hyvää viihdettä vuorilla. Vinkkinä tosin sellainen huomio, että varmistakaa että olette ladanneet kirjat offlineen, jolloin teitä ei odota yllätys vuorilla, kun applikaatio pyytää kirjautumaan verkkoyhteyden avulla sisään. Näin nimittäin kävi minulle Nepalissa ja äänikirjoja ei sitten ollutkaan mahdollista kuunnella, vaikka olin ladannut niitä useita erilaisia valmiiksi odottamaan.
Minulla on myös salainen haave, jossa haluaisin pistää pystyyn oman podcastini. Haluaisin haastatella seikkailevia ihmisiä ja kuulla heidän tarinoitaan erilaisilta seikkailuilta. Ehkä jonain päivänä pääsen toteuttamaan tämän haaveen!