Perusleiri ja Mt. Bonete

Perusleiri, BC eli Plaza de Mulas sijaitsee 4300m korkeudessa ja siellä ihmiset viettävät aikataulustaan riippuen usein 3-5 yötä. Me vietimme viisi, kaksi lepopäivää, yksi kiipeilypäivä Mt. Bonetelle 5100m korkeuteen ja yksi retkikunnan tavaroiden kantamispäivä Camp 1:een 4900m korkeuteen.


Perusleirissä on erittäin hyvät palvelut, sillä jokaisella retkikunnalla on omat ruokatelttansa, jossa ihmiset voivat viettää aikaa. Löytyy myös hyvät huussimalliset vessat ja juoksevaa vetää, jossa pystyi pesemään jalat päivän päätteeksi. Ruoka perusleirissä on neljä kertaa päivässä: aamupala, lounas, teehetki ja illallinen. Joka kerta tarjolla on alkukeitto, leipää, pääruoka ja jälkiruoka. Teehetkillä oli usein tarjolla hedelmiä, keksejä ja kuivakakkuja teen kylkiäisiksi. Olot olivat todella mukavat siis.

Ensimmäisen lepopäivän jälkeen kiipesimme Mt. Bonetelle 5100m korkeuteen. Vuori on erittäin hyvä aklimatisoitumisprosessin osa, mutta myös hyvä testi, millaista on rikkoa 5tonnin raja. Päivä on melko pitkä, noin 8h ja matkaa kertyy kilometreissäkin 15. Mt. Bonetella käytetään ensimmäistä kertaa pelkästään ylävuoristokenkiä koko päivän. Olin etukäteen pelännyt tätä hetkeä, sillä kenkäni painoi Suomessa. Vuorilla minulla ei kuitenkaan ollut tätä ongelmaa hetkeäkään ja tuulettelin mielessäni tätä voittoa Milleteistä.

Päivämme Bonetella oli todella kuuma ja aurinkoinen sekä lähes tuuleton. Ylävuoristokengät jalassa tuli hikoiltua ihan kunnolla, mutta kengät oli välttämättömät maaston takia. Ylitimme matkalla pitkiä lumiosuuksia ja koko ajan oli mahdollisuus, että pistäisimme jääraudat jalkaan. Päivän ollessa lämmin ja suurimpien lumien sulettua emme tarvinneet kuitenkaan jäärautoja. Sen sijaan kiipeilykypärää tarvitsimme kivivyöryvaaran takia.

Mt. Bonetelle kipuaminen oli hyvä testi, kuinka kroppa kestää korkeutta. Taktiikkani edetä aina ryhmän viimeisenä hitaasti, toimi tässä tilanteessa erittäin hyvin. Käytännössä päivä ei tuntunut kovin rankalta, vaan tahti kiivetä oli sopiva ja alas tullessa voimat olivat erittäin hyvät, jolloin olin vuorostaan ryhmän kärjessä ja ensimmäisenä alhaalla.

Koko ryhmä pääsi huipulle ja söimme lounaan huipulla, kuvasimme upeita maisemia ja lähdimme takaisin alas.

Jos suunnittelet Aconcaguan Normal Routea, niin suosittelen Mt. Boneten kiipeämistä. Kyseessä on oma vuori, joka on saavutettavissa. Saat aklimatisoitumisen hyödyt, sillä viisi tonnia menee rikki, mutta palaat kuitenkin perusleiriin yöksi. On myös kiva päästä testailemaan varusteita ennen siirtymistä yläleireihin. Boneten huiputtamispäivä oli meidän osaltamme myös erittäin onnistunut, sillä sää oli aivan mahdottoman upea! Lämmin, aurinkoinen ja lähes tuuleton.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.