Huh, millainen viikko takana. Vietimme viikonloppuna hyvän ystäväni polttareita, siitä syystä blogin puolella on ollut hiljaisempaa. Olipa ihanaa rentoutua mökillä ja mikä parasta, nähdä tulevan morsiamen onni.
Tällä viikolla onkin sitten lähtö Norjaan. Osa reissua ja siihen valmistautumista on pakkaaminen. Olen kirjoitellutkin useaan otteeseen pakkaamisesta, koska mielestäni se kuuluu oleellisesti vuorikiipeilyn harrastamiseen. Olen kertonut aiemmin pakkaamisestani Aconcagualle, Kilimanjarolle, Mt. Rainierille, Coloradoon ja nyt Norjaan.
Pakkaaminen on kivaa ja siinä pääsee fiilistelemään tulevaa reissua. Pakkaamisessa minulla on tietynlainen systeemi, jota voisi kutsua jopa pakkaamisfilosofiaksi. Pakkaamisfilosofian vuoksi unohdan harvoin reissusta mitään oleellista ja kaikki tarpeellinen, ja joskus myös tarpeeton on mukana.
Pakkauslista
Yksi oleellisimpia osia pakkaamisfilosofian osista on hyvä pakkauslista. Listan avulla on helppo katsoa, että mitä tavaroita tarvitsee mukaan ja listassa pystyy hahmottelemaan jo sitä, että millainen reissu on tulossa.
Lista on myös tuplavarmistus sille, että reissusta ei jää mikään oleellinen puuttumaan. Tavarat ja niiden mukana oleminen on helppo tarkistaa, kun lista on kunnossa ja tiedän, että jos listalla kaikki olevat tavarat on mukana, niin pärjään kyllä.
Pakkaustaktiikka
Käytän pakkaamisessa aina seuraavanlaista pakkaustaktiikkaa: kerään kaikki pakkauslistalla olevat asiat olohuoneen lattialle kasaan ja lisään tähän myös kaikki sellaiset tavarat, joita ajattelen tarvitsevani.
Kasa näyttää epämääräiseltä ja sotkuiselta, mutta sen jälkeen aloita sorttaamisen: vaatteet omaan kasaan, varusteet omaansa, ruuat toiseen nurkkaan, elektroniikka seuraavaan ja niin edelleen. Pian olohuoneessa on selkeitä kekoja, missä on selkeästi eri varusteet kasattuina kekoihin, joista ne voi sitten näppärästi siirtää rinkkaan tai kassiin.
Sitten pakkaan tavarat kassiin tai rinkkaan ja punnitsen sen. Jos olen menossa lentäen, niin silloin tällöin on tullut pähkäiltyä kilojen kanssa ja mietittyä, miten saisi kamat mahtumaan lentoyhtiöiden kilorajoituksiin.
Varaudu kaikkeen
Yksi tärkeimpiä pakkaamisen filosofiasta mielestäni on se, että aina kannattaa varautua pahimpaan ja kaikkeen. Ei paljon lohduta jos kaverilla vuotaa valtoimenaan haavasta verta ja kaikki sidostarpeet ovat kotona tai jos jotain sattuu ja avaruuslakana on avaamattomana olohuoneen nurkassa.
Joidenkin mielestä varautuminen ei ole järkevää, mutta olen aika monta kertaa todennut toisin. Eksyessä on kiva, että mukana on useampi vesipullo, vaihtovaatetta ja ruokaa tai sairastuessa oikeanlaiset lääkkeet.
Mietin pakatessa siis usein läpi myös ne vaihtoehdot, että entäs jos jotain menee pieleen ja varaudun niihin. Tietenkään aivan kaikkeen ei voi varautua ja jokaiselta reissulta on tullut lisäoppeja siitä, mitä kannattaa pakata mukaan ja mitä turhaa on myös ollut mukana.
Toiset ovat sellaisia ”soitellen sotaan” -tyyppejä, joilta repusta löytyy makuupussi, jos sitäkään ja ehkä seuraavalle päivälle evästä. Loput asiat selviää sitten. Jotenkin vuoritouhuissa tykkään itse olla valmiina kaikenlaiseen ja nauttia tietäen, että jos jotain satttuu niin ratkaisu ongelmiin löytyy kyllä.
Aloita ajoissa
Aloitan pakkaamisen yleensä ajoissa, viikkoa tai jopa aiemmin. Reissuja ennen tuleekin elettyä roinakasan keskellä, mutta ainakin kaikki on valmiina ja jos jotain puuttuu, niin on helppo lisätä vain tavaraa kasaan.
Tykkään, että viimeisenä iltana ennen reissuun lähtemistä minulla ei ole minkäänlaista paniikkia siitä, että onko kaikki tavarat mukana. Olen käynyt pakkauslistan useasti läpi ja tiedän, että kaikki tarvittava on kyllä mukana.
Ajoissa aloittamisen hyvä puoli on myös se, että jos jotain tarvittavaa puuttuu, niin minulla jää aikaa myös käydä hankkimassa kaikki tarvittavat varusteet mukaan. Saattaa selvitä, että kaasu on vähissä, laastareita tarvitaan lisää tai muuta vastaavaa.
Näillä vinkeillä olen nyt pakannut Norjaa varten ja kuten kuvista näkyy, noudatan täysin omia ohjeitani.