Muisti kovilla

Oma muistini on ollut ylikierroksilla viimeisen parin päivän aikana. Meillä on syksyn ensimmäinen tenttiviikko meneillään ja syksyn ensimmäinen maisterikurssin tentti oli tänään. Pelätty ja paljon puhuttu Organization Theory, joka siis nimensä mukaan sisältää paljon teoriaa. Eräs opiskelukaveri oli laskenut, että kurssi sisältää 78 eri teoriaa ja teorioitsijaa. Eikä siinä mitään, mutta tentti on muotoa: opettele ulkoa!

Olen kritisoinut kovasti tätä ulkoa opettelun taktiikkaa yliopistomaailmassa. Tenttialueet ovat perinteisesti noin 500-600 sivuisia kirjoja ja proffien materiaaleja on noi 200-300 luentoslidea. Nämä pitäisi sitten hyvinkin monessa tapauksessa osata tentissä ulkoa, jopa sanasta sanaan. Mietin usein näin ulkoa opiskellessa, että onko tämä tosiaan sitä, mitä minulta oletetaan vastavalmistuneena kauppatieteiden maisterilta osaavan? Ymmärrän toki, että tietyt asiat on osattava, mutta mittaako erilaisten, usein monia erilaisia näkemyksiä sisältävien määritelmien opetteleminen minua tulevaisuudessa. No tilanne on tämä, mikä nyt on ja siihen on sopeuduttava. Annan asiasta aina myös kurssin päätteeksi palautetta, jotta ehkä jonain päivänä asiat muuttuvat ja nuoremmat opiskelijat hyötyvät.

 
Opiskeluun on kyllä tullut ihan uudenlainen into tämän syksyn aikana, sillä mielessä on kovasti tuleva gradun kirjoittaminen ja valmistuminen. Opiskelen siis neljättä vuottani ja vaikka aika on mennyt todella nopeaa on myös paljon ehtinyt tapahtua! Nyt ollaan jo niin onnellisessa tilanteessa, että edessä on vähemmän opiskelua kuin takana on.

Tämän päivän tentti on ohi, ja luulen, että pärjäsin ihan hyvin. Ainakin monta uutta teoriaa ja listaa on viimeisten päivien aikana päässyt haastamaan muistini ja muistuttamaan, ettei se ihan helppoa ollutkaan opetella asioita ulkoa. Toivon ja pyrin uskomaan, että tulen tarvitsemaan näitä listoja myös tulevaisuudessani.

Mahtavaa vastapainoa tenttiin lukemisesta tuo kyllä liikunta, sillä salilla ne teoriat unohtuu kun keskittyminen on ainoastaan tehtävässä, tulevassa tai meneillään olevassa liikkeessä. Oivaa stressinlievitystä treenata kovaa. Sekä muisti että kroppa kovilla kokonaisvaltaisesti.