Miksi odotan Everestiä?

Useampi ihminen on kysynyt minulta: ”Miksi odotat Everestille lähtöä siihen, että täytät 30-vuotta?”

Tässä tarjoan teille selityksen, joka on ollut koko projektin lähtökohta.

Olen ajatellut asian niin, että haluan olla mahdollisimman hyvä kiipeilijä siinä vaiheessa kun lähden Everestille. Mahdollisimman hyvällä tarkoitan sitä, että minulla olisi niin paljon tietoa ja taitoa, että pärjäisin edes säädyllisesti itsenäisesti vuorella. Tietenkin apua tulen todennäköisesti jossain määrin tarvitsemaan, mutta idea olisi se, että kerään kokemusta sekä kiipeilijänä että ihmisenä ennen Everestiä.

Erän tuttavani rohkaisi minua pari vuotta sitten kun kerroin tästä projektista, että Everest on mahdollista kiivetä paljon aikaisemmin. Miksi oikeastaan odottaa? Asia on varmasti näin, mahdollisuudet kiivetä on aikaisemmin, mutta onko huippu tällöin todella realistinen? Uskon, että kokemus vuorilla lisää myös Everestin huiputusmahdollisuutta, vaikka jokainen vuori on aina oma projektinsa ja olosuhteet toki vaihtelevat vuoresta riippuen.

Haluan kerryttää kokemusta sekä eri tekniikoista että korkealla olemisesta. Haluan, että olen oppinut lukemaan eri reittien mahdollisuuksia, uhkia ja riskejä. Ymmärtämään paremmin vuorilla olemisen todellista luonnetta ja sitä, miten itse pärjään niissä tilanteissa ja mitkä tilanteet ovat minulle haasteellisia. Tavoitteeni on kiivetä Everest siten, että ymmärrän riskit ja kiipeäminen on mahdollisimman turvallista.

Yksi merkittävä vuoriprojektejani määrittelevä tekijä on myös raha. Olen tällä hetkellä opiskelija ja vaikka ajattelen, ettei harrastaminen ole rahasta kiinni, niin todellisuudessa raha asettaa tietynlaiset rajat. Opiskelen nyt viimeistä vuottani, jonka jälkeen suunnitelmat on tietysti siirtyä työelämään. Näin ollen rahaongelmat ainakin jossain määrin toivottavasti helpottavat, mutta näin ollen myös aikaani kuluu työn tekemiseen ja ajasta tulee uusi rajoittava tekijä. Nyt minulla on aikaa siis kerätä varoja, jotta Everestin unelma tullee realistisemmaksi.

Kaikki vähänkin vuorikiipeilystä kiinnostuneet tai asiasta muuten vain lukeneet ovat myös törmänneet tarinoihin kalliista matkoista, joihin kuka vain voi osallistua. Karu totuus mielestäni on se, että tämä on totta. Kuka vain, millä tahansa kokemuksella voi kiivetä Everestille, kunhan lompakosta löytyy tarpeeksi iso tukku seteleitä. Minä en kuitenkaan haluaisi olla Everestillä ”sellainen” turisti, vaan haluan, että olen sen verran kokenut, että selviän tietyistä asioista itsenäisesti vaikka retkikunnasta tulen maksamaankin isohkon summan rahaa.

Näistä syistä odotan vielä hetken Everestiä ja kerrytän kokemustani.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.