Luottovarusteet – untuvatakki

Aloitin viime viikolla juttusarjan, jossa käyn läpi luottovarusteitani vuorikiipeilyyn. Ensimmäisenä käsittelyssä oli kuorivaatteet ja mitä niiden valitsemisessa kannattaa ottaa huomioon. Toinen ehdoton luottovarusteeni ovat untuvavaatteet ja erityisesti untuvatakit. Takin lisäksi matkassa on aina mukana myös untuvahousut.

Untuvatakkien suosio katumuodissa ja ulkoilussa on kasvanut dramaattisesti viimeisten vuosien aikana, eikä ihme. Kevytuntuvatakki on oiva ulkoilutakki monesta syystä. Pieneen ja kevyeen pakkautuvat takit ovat käteviä ulkoiluun, kaupungilla hengailuun ja vuorille. Jokaiseen tarpeeseen löytyy omanlainen takki ja untuvatakkien valikoima on todella laajakirjoista.

Untuvahousut on yksi kätevin varuste vuorilla. Kylmällä säällä voi pukea housut jalkaan ja untuvahousujen alle voi laittaa vain merinovillakerraston. Hyvien untuvahousujen avulla voi unohtaa kerrospukeutumisen ja nauttia suhteellisen väljästä vaatetuksesta kuitenkin siten, että koko ajan on lämmin eikä tarvitse ahtautua useaan eri kerrokseen vaatteita.

Untuva on oiva materiaali, sillä se eristää hyvin lämpöä, on kevyttä ja pakkauttuu pieneen tilaan. Todella tärkeitä ominaisuuksia vuorilla, joissa grammoja joutuu viilaamaan ja toisaalta miettimään tarkasti, miten paljon varusteita on mahdollista ottaa mukaan ja mitkä varusteet toimivat parhaiten. Untuvan huono puoli on vain se, että kastuessaan sen lämmöneristävyys kärsii. Nykyään on tosin kehitetty jo sellaisia untuvamakuupusseja ja -vaatteita, joissa untuvat ovat käsitelty vettä eristävillä aineilla.

untuvatakki the north face
Untuvatakkini The North Facelta

Sopivan tarpeen löytäminen

Ensimmäinen asia untuvatakin ostamisessa, mitä kannattaa pohtia on se, millaiseen käyttöön takki on tulossa. Minulla on esimerkiksi useampi eri untuvatakki ja jokaisella on oma käyttötarkoitus. Tämä kannattaa aina pohtia ennen takin ostamista ja mennä kauppaan siinä vaiheessa, kun tiedät, mihin käyttötarkoitukseen tarvitset vaatteet.

Ohuimmat untuvatakit ajavat lähes kerraston omaista virkaa ja toisaalta paksumpi takki sopii kovempaan keliin lämmittämään ja taukotakiksi. Ensimmäisenä ennen ostohousujen jalkaan laittamista kannattaa siis miettiä, mitä haluat takilla tehdä. Tuleeko se päällä pystyä liikkumaan, millaiset olosuhteet ovat pääasiassa ja kuinka helposti esimerkiksi palelet.

Itse käytän vuorilla kahden untuvatakin taktiikkaa. Yleensä minulla on ohut untuvatakki mukana päivällä repussa, jonka voin sitten heittää päälle helposti. Ohut untuvatakki menee myös kuoritakin alle, jolloin tästä yhdistelmästä tulee vielä lämpimämpi. Oikeasti kylmällä kelillä tulee laitettua sitten paksumpi untuvatakki päälle ja mahdollisesti kuoritakki jopa takin alle. Ihan todella kylmässä puen jopa ohuen untuvatakin, kuoritakin ja paksumman untuvatakin samaan aikaan päälle, mutta harvemmin tilanne vaatii ihan näin järeää varustautumista.

Fill power -merkintä

Käyttötarkoituksen lisäksi lähtisin untuvatakkiostoksille sillä mielellä, että sopivan takin löydyttyä tarkastaisin myös untuvan fill power -arvoa. Arvo kertoo käytännössä, kuinka laadukasta, lämpöä eristävää ja hyvin eristävää untuva oikein on.

Mitä suurempi fill power -arvo on, niin sen laadukkaampaa ja isompaan tilavuuteen untuvat menevät. Arvo kuvastaa sitä, miten monta kuutiotuumaa yksi unssi untuvaa täyttää. Käytännössä käytän itse untuvatakkeja, joissa on 800 fill power ja se tarkoittaa, että unssi 800-untuvaa täyttää 800 kuutiotuuman tilavuuden.

fill power -arvo untuvatakissa
Korkea fill power -arvo takaa lämmön untuvatakissa

Fill power -arvot jaotellaan 400-800 välille, jolloin kannattaa aina tavoitella mahdollisimman korkeaa arvoa. Näin pääset takaamaan sen, että saat ostettua mahdollisimman laadukasta materiaalia, joka takaa kovissa olosuhteissa pärjäämisen. Hinnassa korkein fill power -arvo tarkoittaa kalleinta vaihtoehtoa, mutta keveys, pakkautuvuus ja lämmön eristävyys on ihan ensiluokkaista.

Untuvatakin valinnasta kokemuksia

Minulla on useampia untuvatakkeja ja olen testannut eri merkkien takkeja näiden vuosien aikana, jolloin olen vuorikiipeilyä harrastanut. Ensimmäisellä reissulla minulla oli Nepalista ostettu halpa takki, jonka fill power -arvo ei varmastikaan ollut kovin korkea. Takki toimi hyvin reissulla ja sen jälkeen, mutta nyt parempien takkien myötä olen myös ymmärtänyt sen huikean eron, joka takkien välillä on ollut.

Pidän siitä, että untuvatakissa on huppu. Huppu helpottaa kylmässä kelissä toimimista ja toimii ikäänkuin extrapipona. Pidän myös aina huolen siitä, että takki on tarpeeksi pitkä ja mahdollisuuksien mukaan peittää esimerkiksi pyllystä osan. Kuka haluaisi palella lyhyen takin vuoksi? Ei kukaan!

Yksi tärkeä untuvatakissa on myös se, miltä takki myös tuntuu päällä. Materiaalien on oltava pehmeitä ja tuntua iholla pehmeältä. Testien seurauksena olen päätynyt siihen, että takit, joissa on kiiltävä ja pehmeä kangas ovat parhaimpia.

Näillä vinkeillä suosittelen lähtemään untuvatakkiostoksille. Odotan ainakin itse jo syksyn kylmiä kelejä, jolloin pääsee pukemaan untuvatakin päälle.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.