Itsensä johtaminen – työn ja kiipeilyn yhdistäminen

Olin eilen Malminkartanolla Lotan kanssa tekemässä sauvarinnetreeniä ja 1,5 tuntia meni yllättävän nopeasti höpötellessä samalla. Puhuttiin paljon työelämästä, sillä Lotta on myös markkinointialalla töissä.

Olen aika vähän avannut työkuvioitani täällä blogin puolella, mutta olen saanut niistä useamman kyselyn, joten ajattelin hieman tarkemmin kertoa siitä, millaiset työkuviot minulla tällä hetkellä on ja mitkä asiat ovat mahdollistaneet kiipeilyn ja tällä hetkellä täyden valmistautumisen Everestille.

Työhistoriani lyhyesti

Olin aikoinaan neljä vuotta mukana tapahtumakoordinaattorina Otavamedialla ja järjestelimme kesäisin Golfpiste-nimisessä yksikössä golftapahtumia ympäri Suomea. Olen käynyt todella monella golfkentällä, en pelaamassa, vaan ajelemassa golfautolla. Työ oli todella antoisaa, mutta myös väsyttävää kovan työtahdin, sesonkiluontoisuuden ja tuhannen liikkuvan asian vuoksi. Työyhteisö oli kuitenkin erinomainen ja niiltä ajoilta on jäänyt ystäviä työn ulkopuolellekin.

Golfpisteeltä vaihdoin digimarkkinoinnin alalle ja sukelsin syvälle Google Ads -mainonnan saloihin. Sillä tiellä ollaan edelleen ja teen digimarkkinointikonsulttina töitä usealle hyvin erilaiselle asiakkaalle verkkokaupoista asiakkaisiin, joilla pyritään mainonnan kautta samaan uusia liidejä netistä.

Työpöydän ääressä

Olen tykännyt konsultin työstä, sillä minulla on kolmen vuoden aikana ollut todella kivoja asiakkaita ja sellaisia tyyppejä pöydän toisella puolella vastassa, jotka ovat uskoneet osaamiseen ja luottaneet. Olemme saaneet tuloksia kasvatettua ja parasta työssä on ollut se, että tuloksia voidaan mitata eli ei tarvitse arvailla, miten on mennyt.

Matkanjohtajan työt

Tämän vuoden alussa kävin juttelemassa Matkatoimisto Aventuralla ja vaikka konsultin työstä tykkäänkin, niin silti yksi hienoin asia elämässäni on ollut matkat vuorille. Tavoitteeni on ollut tehdä kiipeilystä itselleni työ omien reissujen ohessa ja olen haaveillut siitä, että voisin viedä myös asiakkaita paikkoihin, jotka ovat minulle tärkeitä.

Tämän blogin alkuperäinen idea on ollut kertoa matkastani Everestille ja vuosien aikana tästä on tullut myös kanava, jolla olen pystynyt hankkimaan lisätuloja ja yhteistyökumppaneita. Olen siis pystynyt tienaamaan kiipeilemällä ja edelleen haen yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistavat unelmien toteuttamisen täysipainoisesti.

Matkanjohtajana Nepalissa

Pohdintojen ja keskustelujen jälkeen Aventura tarjosi minulle mahdollisuuden lähteä Nepaliin matkanjohtajaksi ja päättää reissun jälkeen, haluaisinko tehdä enemmänkin reissuja matkanjohtajana. Päätös lähteä mukaan matkanjohtajaksi vaati kuitenkin järjestelyjä myös muiden töiden osalta.

Olen tosi kiitollinen tästä mahdollisuudesta ja erittäin innoissani tulevista reissuista, jotka minulla on asiakkaiden kanssa tiedossa. Ensi vuoden tavoite tuleekin olemaan näiden taitojen syventäminen entisestään.

Yrittäjäksi siirtyminen

Tulin keväällä Nepalista kotiin ja olin reissua ennen sekä sen aikana ehtinyt pohtimaan pääni puhki, että mitä tekisin tulevaisuudessa. Tiesin, että kun olen Suomessa, tulen tekemään markkinointikonsultin töitä ja toisaalta haluan reissata asiakkaiden kanssa. Toivoin, että pystyn yhdistelemään nämä kaksi asiaa.

Juttelin työnantajani kanssa tilanteesta ja keskustelujen päätteeksi päädyimme siihen, että jatkan firmassa töitä, mutta en työntekijänä vaan yrittäjänä. Tämä on osoittautunut mielestäni toimivaksi kuvioksi, sillä itseasiassa asiakkaani saavat saman palvelun, mutta toivomaani joustavuutta 8-16 rytmiin on tullut lisää.

Etätöitä Oodissa

Toki Alaskassa tuli itku, koska olin juuri irtisanoutunut töistä ja tiesin, että edessä olisi sairaslomaa. Lopulta kaikki meni hyvin ja sain tehtyä keppien kanssa työt ihan normaalisti ilman sen suurempia ongelmia.

Aikataulujen joustavuus

Yrittäjyys on mahdollistanut sen, että pystyn määrittelemään oman työn hinnan, tekemään töitä mistä tahansa päin maailmaa ja päiviin on tullut enemmän joustavuutta. Nämä tekijät ovat myös niitä, jotka mahdollistavat kiipeilyn ja tällä hetkellä täyden valmistautumisen ensi kevättä varten.

En tee kaikkina päivinä kahdeksaa tuntia töitä, mutta saatan tehdä sen sijaan viikonloppuna hommia, jotka ovat jäänyt viikolla tekemättä. Tämä on mahdollistanut sen, että pystyn treenaamaan useampana päivänä viikossa kaksi kertaa päivässä ja silti palautumaan sekä töistä että treeneistä. Olen todennut, että kahden työn ja tavoitteellisen treenaamisen yhdistelmä vie vain voimani ja nämä muutokset ovat auttaneet palautumisen kanssa.

Itsensä johtaminen

Mielestäni suurin muutos yrittäjäksi siirtymisessä on ollut se, että itsensä johtaminen on entistä tärkeämmässä roolissa. Kukaan ei ole ”pakottamassa” tai ”sanomassa”, että nyt pitäisi tehdä jotain. Kaikesta määrään ja päätän itsenäisesti. Tämä on mielestäni yrittäjyyden sekä hyvä että huono puoli.

Kalenterinhallinta on tosi tärkeää ja myös taito sanoa ei tarvittaessa on noussut yllättävän tärkeäksi taidoksi. Itsensä johtaminen on mielestäni myös priorisointia ja fokuksen ylläpitämistä tärkeissä asioissa. Nämä ovat sellaisia asioita, joissa itselläni on vielä opeteltavaa, mutta nämä taitavat olla sellaisia elämänmittaisia oppimisprosesseja.

Työkaverin koira Teppo – toimistokoira piristämässä päivää

Nyt täysipäiväistä yrittäjyyttä on takana pian viisi kuukautta ja työt ovat sujuneet paremmin kuin osasin odottaa. Olen pystynyt järjestelemään elämääni juuri sellaiseen suuntaan, jota olen toivonut. Työstäni on tullut joustavampaa, pääsen viemään asiakkaita minulle tärkeisiin paikkoihin, auttamaan digimarkkinointiasiakkaita paremmin ja toisaalta pystyn samaan aikaan palautumaan ja treenaamaan ensi kevättä varten. Samalla etsin aktiivisesti yhteistyökumppaneita ensi kevättä varten.

Olen tyytyväinen, että uskalsin ottaa hypyn yrittäjän elämään. Pelotti ja hermostutti, että työt loppuvat, mutta erinäisiä projekteja on tullut syksyn aikana niin hyvin, että olen enemmänkin yllättynyt, kuinka hyvin hommat ovat lähteneet käyntiin.

Kiitos siis jo tähän mennessä kaikille yhteistyökumppaneille ja asiakkaille! Tekin olette tehneet unelmistani mahdollisia.

Comments are closed.