Aurinkolasit vuoristoon

Silmien suojaaminen auringolta on yksi tärkeimpiä asioita, jotta toimintakyky vuorilla säilyy. Korkea ilmanala ja yleensä lumi tai jäätikkö vielä lisää entisestään säteilyn määrää. On todella tärkeää, että silmien suojana on sellaiset lasit, jotka estävät ikävät oireet kuten lumisokeuden ja silmien kuivumisen.

Olen ainakin itse tosi herkkä silmistäni ja huomaan heti, jos en pidä kunnollisia aurinkolaseja päässä. Päätä alkaa särkemään, silmät vuotamaan ja silmät ovat arat. Sen vuoksi olen hankkinut jo vuonna 2013 erittäin hyvät aurinkolasit, jotka sopivat vuorikiipeilyyn, juoksuun, pyöräilyyn, soutuun ja oikeastaan ihan mihin tahansa urheiluun ulkona.

Aurinkolasien löytäminen oli vaikeaa, sillä etenkin jäätiköllä liikuttaessa on tärkeää, että aurinko ei pääsisi säteilemään lasien sivuilta tai alareunasta. Sen vuoksi lasit täytyy olla erittäin istuvat ja eri merkeillä on erityisesti jäätikölle suunniteltuja laseja.

aurinkolasit vuoristoon

Aurinkolasit Mt. Rainierilla

Istuvien lasien ongelma taas on se, että ne helposti huurustuvat ja hikoilu aiheuttaa omat haasteensa. Sen takia monissa vuoristolaseissa on sivussa suojat, jotka asettavat lasit vähän kauemmaksi silmistä ja estävät näin lasien huurustumisen.

Itselläni on Oakleyn Style Switch -aurinkolasit, joissa on polarisoitu ja peilaava linssi. Olen ollut ostokseen todella tyytyväinen monestakin syystä. Kokeilin ennen lasien ostoa monia erilaisia jäätikkölaseja ja päädyin lopulta näihin ihan normaaleihin urheilulaseihin.

aurinkolasit vuoristoon

Aurinkolasit Kilimanjarolla

Lasit ovat toimineet monessa eri tilanteessa. Ne eivät hölsky päässä juostessa, paina korvien taakse tai valu alaspäin katsoessa. Ostin Nepalista 2014 myös laseihin sopivat lenkit, joiden avulla lasien tippumisen riski on ihan minimaalinen.

aurinkolasit vuoristoon

Lasit soutaessa

Lasit on siis todella hyvät ja olen ollut jokaiseen niihin käytettyyn euroon todella tyytyväinen. Linssi on niin laadukas, että käytännössä minkäänlaisia heijastuksia ei esimerkiksi tule ja silmät ovat suojassa kovalta uv-säteilyltä.

Vuoristoon tarkoitettujen lasien hankinnassa kiinnittäisin seuraaviin asioihin huomiota:

  • istuvatko lasit päähän
  • suojaavatko lasit auringon säteiltä myös sivulta, silmän alta ja ylhäältä
  • istuvatko lasit hyvin päähän
  • millainen linssi laseissa on

Jos löydät lasit, jotka vastaavat hyvin näihin kysymyksiin, niin suosittelen panostamaan myös rahallisesti. Hyvät aurinkolasit ovat tällä hetkellä melko hintavia, mutta ainakin itse olen ollut panostukseen sen verran tyytyväinen, että seuraavan kerran päivitän laseja jos ne menevät rikki tai häviävät.

aurinkolasit vuoristoon

Aurinkolasit Nepalissa

Suosittelen hyvien lasien lisäksi hankkimaan myös kovakantisen kotelon, jotta lasit pysyvät turvassa mahdollisimman hyvin. Ainakin omiin laseihin ei tullut mukana automaattisesti niitä, joten ostin erikseen kovakantisen kotelon. Sen avulla lasit pysyy turvassa ja linssit ehjänä.

aurinkolasit vuoristoon

Aurinkolasit juostessa

Näillä vinkeillä löydät varmasti sopivat aurinkolasit vuorikiipeilyyn ja vuoristoon. Mikset myös muuhun urheiluun.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.