Ehdin olla 12 tuntia kotona, ennen kuin rupesin jo suunnittelemaan, minne sitä seuraavaksi lähtisi. Viikonloppu oli edessä ja teki mieli päästä hiihtämään. Otin junan alle ja tulin Lahteen äitini luo. Lahdessa on maa valkoisena ja useammassa paikassa hiihtoladut ovat ajettu ja hyvässä hiihtokunnossa.
Aloitin tänä talvena useamman vuoden tauon jälkeen hiihtämään ja olen ollut aivan super innoissani siitä, miten hauskaa ja hyvää liikuntaa tuo hiihtäminen on. Ensimmäiset kerrat olivat myös aika haastavia, sillä sykkeet huitelivat ihan tapissa ja jokaisessa mäessä tuntui, että lenkki loppuu siihen paikkaan. Nyt olen kuitenkin hiihtänyt jo useamman kymmentä kilometriä ja saanut siskoni mieheltä hiihto-opetusta. Millaisia vinkkejä antaisin hiihdon aloittamiseen tällä kokemuksella?
- Hiihto on välineurheilua
Kuten jo aiemmin kirjoitin, hiihto on välineurheilua. Tämä on valitettava tosiasia, jonka hyväksyminen ja ymmärtämisen jälkeen teet hiihtoharrastuksen aloittamisesta itsellesi huomattavasti mukavampaa.
Satsaa kunnon välineisiin, joilla voit mukavasti hiihtää seuraavan muutaman vuoden. Hiihdin itsekin muutaman ensimmäisen kerran aivan vääränlaisilla suksilla, monoilla ja sauvoilla. Nyt uusilla ja kunnollisilla välineillä hiihtäminen on ihan eri laji. Suksi ei luiskahda alta, sauva on jämäkkä ja monot tukevat kunnolla nilkkaa.
- Kilsoja, kilsoja, kilsoja
Kilsoja, kilsoja, kilsoja… Niitä me aloittelijat tarvitaan. Kuten monessa muussakaan asiassa, myöskään tässä ei ole oikotietä onneen.
Olen huomannut, että jokaisen hiihtokerran aikana on helpompaa ja mukavampaa. Sykkeet ovat madaltuneet jokaisella kerralla ja toisaalta vauhti on myös kasvanut jokaisen hiihtokerran aikana. Ylämäkeen on mukavampi hiihtää ja tasaisella on mukavampaa ja rennompaa mennä eteenpäin.
Ennen kaikkea kilsat ovat tehneet suksen päällä olemisen mukavammaksi. Ensimmäisillä kerroilla kaaduin muutaman kerran jokaisella hiihtokerralla ja aina vasemman suksen puolelle. Nyt suksen, etenkin vasemman suksen päällä oleminen on muuttunut mukavammaksi ja kaatumiset ovat loppuneet.
- Hanki hiihto-opettaja
Kysy neuvoa ja hanki kokenut opettaja. Hiihto on myös tekniikkalaji ja jos hyppäät suksien kyytiin vuosien tauon jälkeen, on todennäköisesti paikallaan myös hiihto-opetuksen ottaminen.
Onko lähipiirissäsi hyviä hiihtäjiä? Kysy heiltä apua, videoi tekemistäsi ja pyydä heiltä kommentteja.
Hiihto-opetusta on myös mahdollista ostaa. Esimerkiksi Vierumäellä on mahdollista ostaa liikunnanohjaajilta (jotka osa ovat entisiä kilpahiihtäjiä) hiihtotunteja. Tämä ei ole yhtään hassumpi idea jos matkaat esimerkiksi Helsingistä Vierumäelle hiihtämään.
- Sopivat vaatteet
Hiihtäessä on myös tärkeää, että sinulla on hyvät vaatteet hiihtämiseen. Tätä voisi verrata esimerkiksi juoksemiseen. Ethän lähde juoksulenkille untuvatakissa ja farkuissa? Siksi et myöskään halua tukehtua kuumuuteen hiihtoladulla samoissa vaatteissa. Uskokaa pois, näitäkin näkee tuolla ladulla.
Itse käytän merinovillakerrastoa, talvijuoksutrikoita, softselltakkia ja juoksupipoa. Oikeastaan täysin samoja vaatteita kuin juoksulenkillä. Hiihtäessä tulee nopeasti lämmin ja ladulle ei kannata lähteä toppavaatteissa.
- Lämmintä juotavaa
Suosittelisin, että kaikki ottavat ladun varteen mukaan lämmintä juotavaa. On ihana saada hörpättyä nestettä kesken lenkin ja samalla saat pidettyä sopivasti taukoa lenkin aikana.
Alkuun minulla oli ladun verrassa juomapullossa lämmintä juotavaa, mutta sain joululahjaksi hiihtovyön, johon pystyy laittamaan myös juotavaa. Tämä on tosi näppärä, sillä juotava on koko ajan mukana jos lähdet pidemmälle lenkille ja toisaalta vyössä juotava pysyy myös melko pitkään lämpimänä.
Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun, kun lähdet pitkästä aikaan suksien päälle. Hiihtäminen on ihan mahtava tapa olla ulkona näin talviaikaan.