Voittamisen anatomia

Tämän päivän joulukalenterin luukussa numero kolme kerron, mikä on mielestäni erittäin hyvä lahjaidea tälle vuodelle. Mikäli lahjan saaja tykkää lukea, suosittelen ostamaan pukin konttiin Aki Hintsan Voittamisen Anatomia -kirjan.

Kirja on tämän syksyn yksi inspiroivin lukukokemus. Mitkä asiat olivat mielestäni erityisen oivaltavia kirjassa?

1. Hyvinvointi

Kirja kertoo kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnin mallista. Tätä mallia ovat noudattaneet Aki Hintsan avulla useat eri F1-tallien kuljettajat sekä isojen yritysten toimitusjohtajat. Kirja tarjoaa kuitenkin meille kaikille, riippumatta olemmeko huippu-urheilijoita vai mitä, mahdollisuuden parantaa hyvinvointiamme kokonaisvaltaisesti. Tavoite on niinkin vaatimaton kuin parempi elämä.

”… hyvinvointi –, joka pilkottiin kuuteen osa-alueeseen: yleiseen terveyteen, biomekaniikkaan, fyysiseen aktiivisuuteen, ravintoon, lepoon ja henkiseen energiaan.”

Mielestäni iso oivallus, minkä Hintsan hyvinvoinnin ympyrä eli noiden kuuden osa-alueen kokonaisuus, tarjoaa on se, että kaikkien osa-alueiden täytyy toimia jotta voimme hyvin. Kirjassa sanotaan, että hyvinvointi on näiden asioiden tulo eikä summa. Ei siis riitä, että 4/6 tai 5/6 on kunnossa vaan kaikkien hyvinvoinnin osa-alueiden täytyisi olla kunnossa.

Nauttimassa Safarista Tansaniassa

2. Core

Jotta urheilijat ja ihmiset voisivat olla hyvinvoivia, meidän tulisi tunnistaa oma coremme eli ydin. Hintsa esittää, että coren voi saada selville seuraavien kysymysten avulla:

  • Tiedätkö, kuka olet?
  • Tiedätkö, mitä haluat?
  • Hallitsetko omaa elämääsi?

Näiden kysymysten avulla selvitetään oma identiteetti, oman elämän tarkoitus ja mahdollisia esteitä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kuka minä olen?

Olen puhunut kesän aikana, kuinka loukkaantumiset ovat pakottaneet minut pohtimaan, kukan oikein olen ja mitä haluaisin olla. Nämä Hintsan esittämät kysymykset myös helpottivat minua hahmottamaan vielä syvemmin, että mitä minun täytyisi laittaa kuntoon, jotta omat tavoitteet olisivat mahdollista täyttää. Noihin kysymyksiin voi myös olla yllättävän vaikea vastata ja olen joutunut itse palaamaan näihin useaan otteeseen uudestaan.

3. Sitoutuminen ja motivaatio

Kirjassa kerrotaan coresta ja yksi oleellinen osa menestymisen kannalta on sitoutuminen ja motivaatio. Vaikka hyvinvoinnin kaikki osa-alueet olisivat kunnossa, ilman sitoutumista ei välttämättä tule kovin hyviä tuloksia.

Hintsa esittääkin, että yksi oleellinen ero menestyneen ja ei-menestyneen ihmisen välillä on sitoutumisen aste. Esimerkkeinä kirjassa käytetään F1-kuskia Sebastian Vetteliä ja kestävyysjuoksia Haile Gebrselassieta.

”Jos urheilijan motivaatiota ja sitoutumista omaan tekemiseen mitattaisiin asteikolla 0-100, Hintsa sanoo sekä Gebrselassien että Vettelin olevan hyvin lähellä sataa.”

Sitoutumista kuvataan sitoutumisena ja motivaationa toteuttaa niitä asioita, joita olet määrittänyt omassa coressa. Mielestäni kirjassa kuvaillaan osuvasti sitä, kuinka esimerkiksi osa urheilijoista haluaa elää myös ns. normaalin ihmisen elämää kaikkine mukavuuksineen, mutta he eivät ymmärrä sen vaikutusta sitoutumiseen.

Sitoutuminen ja motivaatio

Motivaation ja sitoutumisen tärkeyttä osana menestymistä siis korostetaan kirjassa ja tämä on varmasti totta. Tuloksia usein syntyy juurikin sitoutumisella ja kovalla työllä kohti tiettyä tavoitetta. Tästä meillä kaikilla on varmasti kokemusta, jos olemme tehneet kovasti töitä ihan minkä tahansa tavoitteen eteen.

4. Konkreettiset toimet

Kirja tarjoaa konkreettisia toimia, miten me kaikki voisimme optimoida hyvinvointiamme. Nämä kaikki keinot ovat varmastikin meillä tiedossa, mutta Hintsa korostaakin kirjassaan, että liian monen suuren muutoksen samanaikainen integrointi saattaa aiheuttaa ongelmia. Hintsan malli suositteleekin juuruttamaan maksimissaan muutaman muutoksen kerrallaan tavaksi.

Nuku vähintään 7,5 tuntia yössä, kävele vähintään 7500 askelta päivässä, syö sateenkaari päivässä, pidä huolta ystävyys- ja perhesuhteista ja ole tuijottamatta näyttöjä kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tässä vain muutama mainitakseni.

Aki Hintsa: Voittamisen anatomia

Olen itse yrittänyt ottaa näistä yllä olevat toimet käyttöön omaan arkeeni: edelleen kehitettävää on nukkumisen ja näyttöjen tuijottelun kanssa. Arkiaktiivisuus ja syömisen järkevöittäminen on toistaiseksi ollut helpoimpia toimia ottaa käyttöön. Seuraavaksi ajattelin ottaa haasteeksi kokeilla vähintäänkin viikon ajan, että onko näyttöjen sulkemisella vaikutusta unenlaatuun.

Kirja on kaikin puolin aivan loistava ja tässä oli mainittu vain muutama oivallus, jota kirja mahdollistaa. Kirja tarjoaa kurkistuksen huippu-urheilijoiden menetykseen, mutta antaa jokaiselle lukijalle mahdollisuuden parantaa omaa hyvinvointiaan. Menestyksen ja erityisesti hyvinvoinnin avaimet ovat yllättävänkin yksikertaisia Hintsan mallin mukaan. Meidän täytyy vain saada muutokset tehtyä.

Vahva suositus tälle kirjalle, lainatkaa sitä lahjan saajalta nyt vähintäänkin!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.