Vuorimatkan suunnittelu

Olen jo pitkään puhunut suunnitelmista seuraavaan reissuun liittyen. Luvassa hieman paljastuksia, mitä tulevaisuus toivottavasti tuo tullessaan.

Viime toukokuusta lähtien olen suunnitellut seuraavaa matkaani, vaikka polviprojekti vaikutti suunnitelmiin hyvinkin negatiivisesti ja lähinnä ajatukset on ollut viimeiset kuukaudet kuntoutusprojektissa. Suurin motivaationi kuitenkin kuntoutukseen on ollut se, että pyrin kuntoutumaan tämän vuoden syksyksi takaisin vuorille.

Olen luvannut, että odotan ensin niin sanotusti terveen paperit ennen kuin varaan mitään matkoja. Suunnitelmien tekeminen ei kuitenkaan ole kiellettyä.

Millaisia asioita otan sitten huomioon vuorimatkan suunnittelussa?

Ensimmäisenä homma lähtee liikkeelle aina itselläni siitä, että etsin mielenkiintoisia kohteita. Tällä hetkellä niitä riittää ihan ympäri maailmaa. Denali, Peru, Nepali, Kirgisia ja Intia ihan nyt noin vaan mainitakseni.

Seuraavaksi aloitan armottoman tiedon etsimisen. Millä vuorella on milloinkin kiipeilykausi, millainen vuori on teknisyydeltään, paljonko retkikunnat maksavat, millaiset huiputusmahdollisuudet vuorella on ja niin edelleen. Tähän tiedon etsimiseen liittyy myös vahvasti kysely niiltä ihmisiltä, jotka ovat vuorilla jo olleet. Millaista se oli, oliko retkikuntaoperaattori onnistunut valinta ja mitä ehkä tekisit toisin?

Armotonta pohdintaa, selvittelyä ja päiviä haaveillen vuorista. Näistä alkaa sitten muotoutumaan ideaa, mikä olisi seuraava kohde.

Tällä hetkellä on aika vahva tunne, että seuraava kohde on Nepalissa. Ollaankin siirrytty alkuvaiheesta retkikuntien vertailuun. Tarjoajia meinaan löytyy juuri niin paljon kuin haluaa vertailla. Tässä kohtaa painaa sellaisten kiipeilijöiden mielipide, jotka ovat olleet operaattorien matkalla ja heillä on oikeita referenssejä sanoa, mikä toimi ja mikä mahdollisesti ei.

Vertailua tulee tehtyä moneltakin kantilta. Ensin vertaillaan operaattorien matkaohjelmaa, sitten hintaa, mahdollisia palveluesittelyitä ja niin edelleen. Tämä tapahtuu ihan taulukoiden ja eroja etsien. Näin päästään viestittelemään muutaman operaattorin kanssa ja paljon päätökseen vaikuttaa myös se, miten hyvin operaattori vastaa viesteihin ja millainen vaikutelma niistä viesteistä tulee.

Nyt hinkataan sitten exceliä budjetista: paljonko on rahaa säästössä, paljonko sitä tarvitaan, mitä täytyy vielä hankkia matkaa varten ja mitä kaikkia kuluja matkasta tulee. Teen budjetin aina sen vuoksi, ettei kulut sitten yllätä tonneilla sinne tai tänne. Usein on itseasiassa käynyt niin, että budjetoin hieman liikaa ja edellisen matkan kassasta jääkin sitten seuraavan matkan kassaan hieman rahaa.

Sitten alkaakin olla päätösten aika. Vertailua on tehty, on pohidttu ja käännelty ja väännelty. Mietitty ja mietitty vähän lisää. Näitä päätöksiä ei mielestäni kannata tehdä hätiköiden vaan rauhassa ja varmana siitä, että päätös on hyvä.

Nyt hetki enää, niin terveen paperit on täällä ja retkikuntapaikka on minun.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.