Uusi harrastus syksyksi – Raatamon ulkotreenit

Aloitin maaliskuussa Raatamon kanssa yhteistyön, jossa he ovat tarjonneet minulle mahdollisuuden käydä Outdoor Crosstraining ryhmäliikuntatunneilla Helsingissä. Olen kaivannut elämääni treeniyhteisöä crossfitin lopettamisen jälkeen ja yhteisiä tunteja, joille on helppo mennä.  Pidän siitä, että valmentaja on suunnitellut treenin valmiiksi ja minun tehtävä on ilmestyä oikeeseen paikkaan oikeaan aikaan. Mikä parasta, näissä harjoituksissa yhdistyy kaksi minulle tärkeää asiaa eli ulkona oleminen ja kovaa treenaaminen.

Innostuin Raatamon treeni-ideasta nähtyäni heidän mainokset kurssimuotoisesta harjoittelusta. Treenit on useita kertoja viikossa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Jyväskylässä. Valitsin itselleni Advanced -tasoisen ryhmän ja olen käynyt tiistaisin Pirkkolan ja torstaisin Arabianrannan treeneissä. Suurin osa Raatamon asiakkaista treenaa yhteisissä treeneissä kerran viikossa ja lisäksi omatoimisesti Raatamon treeniohjelman mukaan. Voit myös treenata Raatamon kanssa useampia kertoja viikossa ilmoittautumalla useamman ryhmän harjoituksiin. 

Kahvakuulaheilautuksia treeneissä
Kahvakuulaheilautuksia, kuva: Anna-Kristiina Kääriäinen

Harjoitusten koukuttavuus tulee siitä, että koko ajan treenataan ulkona. Satoi, paistoi tai tuli sitten loskaa vaakatasossa taivaalta. Ja tämähän sopi minulle paremmin kuin hyvin, sillä myös vuorilla pitää pystyä liikkumaan kelistä huolimatta. Harjoitukset opettavat myös hyvin pukeutumaan oikealla tavalla vaihtelevaan säähän ja nauttimaan ulkona liikkumisesta ilman rajoittavia ajatuksia sateesta tai loskaisesta kelistä.

Millaista harjoittelua on Outdoor Crosstraining?

Outdoor Crosstraining on ulkona tapahtuvaa harjoittelua, jossa perusta pohjautuu hyvin perinteiseen kehonpainoharjoitteluun. Treeneissä kyykätään, punnerretaan, vedetään leukoja, hypitään, loikitaan ja näihin yhdistetään juoksua eri mittaisissa pätkissä. Usein mukana on myös kahvakuulia ja hiekkasäkkejä. Kaikille löytyy myös sopivat mallit skaalata liikkeitä omaan kuntotasoon sopivaksi.

Ulkoharjoittelua Helsingissä
Hiekkasäkkien kuljettamista, kuva: Anna-Kristiina Kääriäinen

Raatamon harjoitukset alkavat aina alkulämmittelyllä, joka on minun mielestä yksi treenin hauskin osuus. Olen leikkinyt hippaa, tein ensimmäiset kuperkeikat ja kärrynpyörät vuosiin, harjoiteltiin erilaisia reaktioharjoituksia ja kannoin kaveria reppuselässä. Hämmästyttävintä on, kuinka tehokkaasti ja monipuolisesti kroppa lämpenee ja samalla pääsee vähän kilpailemaan kavereita vastaan.

Lämmittelyn jälkeen käydään läpi päivän treeni ja siirrytään itse harjoitteluun. Usein siihen sisältyy juoksua, hiekkasäkkien kantamista ja Advanced-tasolla pääsee kiipeilemään köysillä muutaman metrin korkeuteen. Varmaa on, että harjoitukset ovat tehokkaat ja ryhmässä tekeminen tsemppaa yrittämään parhaansa. 

Ulkoliikunnan lämmittelyä Arabianrannassa
Alkulämmittely harjoituksissa

Treeneissä on aina paikalla valmentaja, joka valvoo liikkeiden tekemistä oikein ja ohjaa jos jokin liike ei suju odotetulla tavalla. Valmentaja päättää, mitä harjoituksissa tehdään ja millaisista liikkeistä päivän treeni koostuu. Tämä on helppoa ja todella vaivatonta harjoittelua ja sopii kiireiseen elämänrytmiin.

Uusi harrastus syksylle – helppo päästä ryhmään mukaan

Kävin itse kevään aikana kolmessa eri paikassa treeneissä: Töölönlahdella, Pirkkolassa ja Arabianrannassa. Näihin kaikkiin paikkoihin oli helppo päästä ja harjoitukset alkavat juuri sopivasti työpäivän jälkeen ja kestävät noin 1,5 tuntia. Jos treenit jäävät välistä, tarjoaa Raatamo mahdollisuuden korvata treenikerran toisessa ryhmässä.

Treeneissä käy paljon samoja ihmisiä ympäri vuoden, sillä harjoitukset järjestetään säästä riippumatta. Minut otettiin kuitenkin lämpimästi vastaan ensimmäisissä harjoituksissa ja tuntui, että treeniyhteisöön on helppo päästä mukaan. Rohkeutta vaatii vain sen verran, että uskaltautuu itse treenipaikalle.

Raatamo päävalmentaja Jussi Konttinen
Päävalmentaja Jussi Konttinen harjoituksissa

Minulle treeniyhteisö on tärkeä, sillä nykyään pääosin harjoittelu on itsenäistä ja joskus melko yksinäistäkin. Kaipaan ihmisiä ympärille ja todella kovista treeneistä saa puristettua kaikki mehut irti, kun mukana on muita ihmisiä tekemässä ja toisaalta kannustamassa. Treeneissä tehtiin melko paljon myös tiiminä asioita, joka omalta osaltaan nopeutti yhteisöön pääsemistä.

Viikon kova harjoitus täydentämään muuta harjoittelua

Olen käynyt Raatamon treeneissä 1-2 kertaa viikossa. Nämä treenit ovat olleet viikon kovat harjoitukset. Treenit ovat helposti sovellettavissa omaan treeniohjelmaani ja useat Raatamon treeniporukasta harrastavatkin polkujuoksua, salilla käymistä ja monipuolista liikuntaa näiden harjoitusten lisäksi.

Raatamo Outdoor Crosstraining
Kuva: Anna-Kristiina Kääriäinen

Treeneissä käy myös paljon pienten lasten vanhempia, jotka palaavat liikunnan pariin tauon jälkeen. Siinä näiden treenien idea onkin, kaikki pystyvät tekemään omalla tasolla ja niin kovaa kuin omasta kropasta lähtee. Jokaisen treenin ei tarvitse olla maksimaalisesti tehty, mutta tarvittaessa treenit antavat siihen mahdollisuuden.

Miten pääsee mukaan?

Nyt on täydellinen aika vuodesta, sillä kesän kiireet alkavat väistyä ja syksy tulee. Seuraavat ohjatut harjoitukset alkavat 19.8. eli viikon kuluttua ja kaikissa ryhmissä on vielä tilaa. Harjoitusten aikataulut sekä ilmoittautumisen löydät täältä.

Jos mietit, olisiko Advanced-kurssi sinulle, niin voit hyvin ilmoittautua mukaan jos pystyt juoksemaan 10 kilometriä ja vetämään yhden leuan. Jos leuanveto ei vielä suju, kurssin jälkeen sujuu aivan varmasti. Kehitystä on nimittäin luvassa kurssin kahdeksan viikon aikana.

Leuanveto ulkona Arabianrannassa
Leuanvetoja osana treenejä, kuva: Anna-Kristiina Kääriäinen

Olen itse tällä hetkellä telakalla polven takia, mutta pääsen toivottavasti treeneihin mukaan mahdollisimman pian takaisin. Minulle Raatamo tarjosi viikon kovat harjoitukset kannustavassa porukassa ja treeneihin tuli lähdettyä kaatosateellakin. Parasta on ollut se, että viikko-ohjelmassa on harjoitus, jossa tietää varmasti saavansa hyvän treenin ja toisaalta kannustavaa porukkaa treenien tekemiseen.

*Treenit tarjosi Raatamo

Comments are closed.