Retkiluistelu Helsingissä

Olen koko talven nähnyt ihmisten upeita kuvia jäiltä, jossa ollaan porukassa luistelemassa yleensä aurinkoisessa säässä järven tai meren jäällä retkiluistimilla, jotka ovat tarkoitettu nimenomaan pidemmän matkan luisteluun. On tehnyt mieli luistelemaan, mutta kotoota ei löydy oikeanlaisia luistimia ja toisaalta uskallusta lähteä jäille ilman tietoa, missä kannattaa luistella.

Lauantaina kuitenkin työkaverini laittoi aamulla viestiä, että haluttaisiinko lähteä luistelemaan ja oli helppo vastata, että tottakai. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja ulkoilusää oli lähes täydellinen lukuunottamatta navakkaa tuulta rannassa. Heillä oli ylimääräiset luistimet, joita pääsi myös lainaamaan ja ennen kaikkea kokemusta, missä kannattaa luistella ja millainen jäätilanne Helsingin edustalla on.

Retkiluistelu Helsinki

Retkiluistelemassa Helsingin edustalla

Minulle löytyi retkiluistimet, joihin sopii normaali vaelluskenkä ja ensimmäiset askeleet jäällä tuntui melko huteralta, kunnes tasapaino alkoi löytymään. Helsingin edustalla oli jo melko paljon lähtenyt jäitä ja meri oli osittain täysin avoimena, mutta Lauttasaaresta lähdettäessä löytyi kaksi tunnin mittaista reittiä, joille pääsimme luistelemaan.

Oli ihan sairaan hauska päivä ja luistelu oli vastatuuleen todellista urheilua ja toisaalta myötätuulessa pystyi vain liukumaan tuulen mukana jäätä pitkin. Arvasin, että luistelu olisi mielestäni hauskaa ja taas yksi uusi ulkoilulaji on löytynyt. Seuraava vaihe olisi miettiä, hankkiako omat luistimet ja liittyäkö Suomen Retkiluistelijoiden jäseneksi.

Eilinen retki opetti muutaman asian ja kiitos vain hyville oppaille, jotka tutustuttivat tämän lajin pariin. Kokemus oli sellainen autenttinen retkiluistelukokemus, jonka olin toivonutkin ja pelkkä ajetun radan luistelu jossain jäällä ei kiinnostanut niin paljon.

Lähden jäille porukassa ja mieluiten kokemusta mukaan

Yksi syy, miksi jäille oli niin kiva lähteä, oli se että tiesin lähteväni sellaisessa seurassa luistelemaan, jossa luistelua on harrastettu pidempää ja tiedettäisiin, miten jäillä kannattaa toimia. Suosittelen siis etsimään porukan, jossa pääsee luistelemaan ja jos porukasta löytyy kokemusta, sen parempi.

Retkiluistelu Helsinki

Retkiluistelu

Kokeneet luistelijat tuntevat jäätilanteen ja ymmärsin, että retkiluistelijoiden yhteisö on erittäin avoin ja ihmiset jakavat luistelemiaan reittejä, jolloin muut voivat myös käydä luistelemassa samoilla seuduilla. Ihmiset jakavat myös tietoja, miltä jää on näyttänyt ja kuulostanut tai jos he ovat nähneet jotain epäilyttävää. Tämä on aika siisti juttu, sillä moni harrastus ja sen sisään pääsemiseen täytyy nähdä ihan hirmuinen vaiva ja retkiluistelussa ei kuulemma piilotella näitä tietoja muilta harrastajilta. Liputan itse mahdollisimman avoimen harrastamisen nimeen ja tämä tieto on kyllä ilahduttavaa.

Turvallisuusasiat ja varusteet

Minun ensimmäinen kysymys oli, että mitä turvallisuusasioita täytyy ottaa huomioon ennen jäille menoa. No kaikilla luistelijoilla pitäisi olla jäänaskalit, joilla on mahdollista päästä jään rikkoutuessa ylös vedestä. Tämän lisäksi pitäisi olla reppu, jossa on lantiovyö ja repussa pitäisi olla vesitiiviisti pakattuna kuivat vaatteet ettei hypotermia pääse yllättämään avannon myötä.

Näiden lisäksi matkassa voi olla sauvat ja retkiluisteluun on tehty erikseen sauvoja, joissa on päässä painavampi jääpiikki ja sillä voi tunnustella minkä paksuista jäätä on. Meidän porukassa työkaverini miehellä olivat nämä sauvat ja hän kävi kokeilemassa jäätä heikolta näyttävistä paikoista. Sauvojen lisäksi mukana oli heittoliina, jonka voi heittää ihmisen joutuessa veden varaan ja sen avulla ihminen saadaan nostettua takaisin jäälle.

Retkiluistelu varusteet

Naskalit kaulassa ja sauvat apuvälineinä liikkumiseen

Luistimia on siis olemassa muutamia erilaisia: retkiluistimet, joihin menee vaelluskengät. Luistimet, joihin menee luistelumonot. Tavalliset hokkarit. Meillä oli näitä kaikkia erilaisia luistimia, mutta ymmärääkseni paras versio olisi luistelumonoon sopiva terä, jolloin voimansiirto onnistuu kaikista parhaiten ja luistelu voisi sitä kautta olla mahdollisimman vaivatonta.

Muuten luistelussa on tavalliset ulkoiluvaatteet ja ainakin eilen tuuli oli todella navakka, joten ihan untuvatakki päällä luisteltiin ja paikoiten vastatuuli oli melko kylmää, joten kannattaa varautua kunnon ulkoiluvaatteilla myös tässä harrastuksessa.

Seikkailumieltä ja yhdessäoloa

Retkiluistelua suositellaan tekemään porukassa ja minulla oli eilen ihan tosi kiva päivä. Parasta oli yhdessä oleminen ja ulkoilu uuden lajin parissa. Kokemuksia, joita on kiva muistella yhdessä ja tuntien ulkoilun jälkeen oli kiva käydä pizzalla.

Retkiluistimet

Retkiluistimet, jotka menevät vaelluskenkään

Retkiluistelu ei ole vaikeaa, mutta vaatii tiettyjen turvallisuustekijöiden huomioonottamista, joten helpoin tapa päästä lajiin on joko tutustua Suomen Retkiluistelijoiden toimintaa tai mennä lajia harrastavien kavereiden kanssa kokeilemaan lajia. Mukaan vain ripaus seikkailumieltä ja päivästä tulee varmasti onnistunut.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.