Maastopyöräilyhousut lisää ajomukavuutta

*Kaupallinen yhteistyö Bikesterin kanssa

Aloitin tänä keväänä maastopyöräilyn ja kesän aikana ajoimme ympäri Suomea eri paikoissa. Maastopyöräily on lajina vienyt mennessään ja vilkuilen nykyään lähes kaikkia metsäpolkuja sillä ajatuksella, että voisikohan tuostakin ajaa pyörällä tai menisikö tuo pyörällä. Kirjoitin ajatuksiani maastopyöräilyn harrastamisesta aloittelijat näkökulmasta aiemmassa artikkelissa.

Maastopyöräily on lajina koukuttava ja oppimista riittää. Jokainen lenkki tarjoaa haasteita ja minulle vauhdin, teknisyyden ja itsensä voittamisen tuntemus saa menemään poluille yhä uudestaan ja uudestaan.

Maastopyöräilyvaatteet ja -housut
Ensilumi Lahdessa

Maastopyöräilyssä tarvittavat varusteet

Jos jotain olen oppinut maastopyöräilystä, niin pyöräily on kokonaisvaltainen harrastus ja hyvät varusteet lisäävät huomattavasti ajomukavuutta. Ensimmäisenä yleensä hankitaan pyörä, mutta sen jälkeen täytyy valita millaisilla polkimilla ajaa, millaisia maastopyöräilyvaatteita käyttää ja millainen kypärä suojaa päätä.

Käytännössä pyörällä, kypärällä ja jonkinlaisilla polkimilla ajaminen onnistuu ja olen itse ainakin ottanut periaatteeksi, että hankin varusteita pikku hiljaa sen perusteella, mitkä koen tarpeellisiksi.

Ensimmäisenä pohdin, millaisilla polkimilla haluan ajaa. Minulla oli ensin flättipolkimet, mutta sitten vaihdoin lukkopolkimiin. Ostin myös lukkopolkimiin sopivat kengät, joiden pohjassa on klossi, joka kiinnittyy polkimeen. Pidän klosseja sen verran löysällä, että jalka irtoaa näppärästi polkimesta jos joudun maastopyöräillessä jalkautumaan.

Tämän lisäksi hankin ajohanskat, jotka ovat lisänneet ajomukavuutta huomattavasti. Sain myös muutamalla lenkillä haavan sormiin ja nämä ovat vähentyneet ajohanskojen myötä. Ei haittaa, vaikka käsi osuisi ohitettavaan risuun tai jos tulee kaatumisia, niin hanskat suojaavat ihoa.

Jokaiselle lenkille otan mukaan pyörän, vaatteet, kypärän, ajohanskat, vettä, evästä, pyörän korjaustarvikkeita kuten vararenkaan ja reitin. Näiden avulla pääsen lenkiltä kuin lenkiltä takaisin kotiin ja jos matkalle sattuu teknisiä ongelmia, niin pystyn helpoimmat eli renkaan puhkeamisen, korjaamaan.

Maastopyöräilyvaatteet

Maastopyöräilyssä on selkeästi omanlaiset rennommat ajovaatteet kuin esimerkiksi maantiepyöräilyssä. Olen hyödyntänyt samoja vaatteita kaikessa pyöräilyssä, mutta näin syksyn tullen olen usein pyöräillyt huomattavasti vähemmän, joten kaapistani puuttui maastopyöräilyhousut.

Endura MT500 maastopyöräilyhousut
Maastopyöräilyhousut Bikesterilta

Sain valita Bikesterin verkkokaupasta itselleni sopivat maastopyöräilyhousut. Kesällä ajoin tavallisilla pyöräilyshortseilla, joissa on pehmusteet. Nyt syksyn tullen olen kaivannut pitkälahkeisia housut, joilla voi ajaa kylmemmällä ja sateisella kelillä. En kuitenkaan halunnut sadehousuja, koska kokemukseni mukaan ne ovat minulle usein liian kuumat liikuttaessa.

Housujen lisäksi minulla on merinovillainen toppi, t-paita ja pitkähihainen, joita sitten vaihtelen kelin mukaan. Paidan päälle saatan laittaa takin jos sataa. Nyt viileillä keleillä olen lisännyt lämpimän takin, kaulurin ja vaihtanut ajohanskat paksumpiin hanskoihin. Useimmiten pärjään melko vähäisellä vaatetuksella, sillä pyöräillessä tulee nopeasti hiki.

Maastopyöräilyhousut

Otin itselleni Endura MT500 Spray -housut ja minulla on housuista koko S. Housut ovat kyllä todella hyvät, sillä niiden alle mahtuu pehmusteilla varustetut ajokalsarit. Sattuipa jopa niin, että kun testasin housuja ensimmäisenä kerran Lahden maastopyöräilypoluilla, satoi edellisenä yönä maahan ensilumi ja aamulla oli neljä astetta pakkasta, kun lähdimme lenkille. Vaikka oli jo melko viileää, niin housut olivat juuri sopivan paksuiset ajon ajaksi ilman pitkiä kalsareita.

Endura MT 500 Spray housut
Endura MT500 Spray

Jos käyttäisin polvisuojia, niin housuissa löytyy sopivasti tilaa myös niille. Istuvuus on hyvä ja erityisesti tykkään siitä, että vyötäröresorissa on silikoninen nauha, joka pitää housut ylhäällä vaikka liikettä tulee pyörän päällä. Housuissa on myös reisissä vetoketjut, joiden kautta saa tuuletusta auki ja sitä kautta viilennettyä oloa jos tulee liian lämmin.

Tällä hetkellä housuista löytyy kahta eri väriä: musta ja punainen. Valitsin mustat housut, sillä ne on helppo yhdistää muiden maastopyöräilyvaatteiden kanssa. 

Parasta housuissa on istuvuus, lämpimyys, mukavuus ja näytänhän taas asteen verran enemmän maastopyöräilijältä, kun minulla on kerran ihka oikeat maastopyöräilyhousut.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.