Nähtiin eilen Matka-Mikon kanssa, joka lähtee syksyllä ensimmäisen 7000 metrin vuoren Baruntsen valloitukseen mukaan Nepaliin. Ollaan viestitelty koko kevään ajan ahkeraan eri varusteista ja yksi iso asia on ollut se, että millaiset lämpimät hanskat kannattaisi hankkia.
Minulla on helposti palelevat sormet ja varpaat. Varpaiden lämmikkeeksi on kunnon ylävuoristokengät ja niiden lisäksi lämpöpohjalliset kiipeilykenkään. Sormien paleluun on kokeiltu kaikenlaista viristystä ja suurin ongelma on toistaiseksi ollut se, että kunnolliset hanskat ovat vain puuttuneet.
Aconcaguan reissulla hollantilaisella rouvalla Marliesilla, joka oli kiivennyt pari vuotta aiemmin Everestille, oli mukanaan hanskat, joita en ollut aiemmin nähnyt. Marlies oli palelluttanut yhden sormensa ensimmäisellä Everestin yrityksellään ja siitä oppineena hän oli hankkinut todella järeät ja isot rukkaset. Merkki oli Rab ja mallia ei enää valmistettu, mutta jos kuvittelette normaaliset rukkaset ja tuplaatte koon viidellä, niin tulee mielikuvaa rukkasen koolle.
Isoimpia asioita sormien paleltumisen kannalta on tietenkin se, että sitä hanskaa ei vain oteta kädestä pois. Kiipeilykamoja pitää opetella käsittelemään hanskat kädessä ja oli millainen tilanne tahansa, niin viimeiseen asti pitäisi välttää ihon paljastamista kylmyydelle ja tuulelle.
Hanskojen kanssa kamojen käsittelyä tuli onneksi harjoiteltua koko talvi Pirunkalliolla jääkiipeillessä. Alkuunhan sulkurenkaiden, köysien ja oikeastaan kaikki toimiminen tuntuu ihan lohmolta ja siltä, että tekisi mieli nykäistä se rukkanen pois kädestä. Pitkää hermoa ja harjoittelua se on vain vaatinut, että oppii myös hanskat kädessä tekemään kaikki samat asiat kuin ilman hanskoja.
Jotta Baruntsella, ensi vuonna Manaslulla tai sitä seuraavana vuonna Everestillä ei sormet palelisi tai paleltuisi, olen hankkinut uudet kunnolliset ja mahdollisimman lämpimät rukkaset. Ne ovat Marmotin 8000 Mitts -mallin rukkaset, joissa on kunnollinen ja paksu- ja primaloftrukkanen Goretex-kuoren alla. Näillä rukkasilla ei pitäisi sormet paleltua.
Tuntuu hassulta tähän aikaa vuodesta sovitella ja miettiä, että mitkä hanskat olisivat mahdollisimman lämpimät. Kaikki tuntuu lämpimältä ja jopa liian lämpimältä. Muistot niistä kovista pakkasista ja kylmästä tuiskeesta on unohtunut, sillä viime kuukaudet olemme saaneet nauttia niin kauniista säästä.
Näitä rukkasia ei Suomesta oikein löydy minkään kaupan hyllyltä ja rukkaset tilattiin suoraan minulle Marmotilta. Tilaamisen yhteydessä pitää aina arvioida tietenkin myös oikea koko, sillä usein tilaaminen on myös sitovaa. Minulla on 7-kokoa kädet ja näistä rukkasista valitsin kooksi M-kokoisen hanskan. Koko on juuri oikea ja veikkaan, että isompi koko olisi ollut liian iso.
Ajatuksena on ollut myös se, että laitan näiden rukkasten alle vielä ohuet alushanskat jos tulee hätätilanne vuorilla ja joudun riisumaan hanskat pois kädestä. Näin ollen käsi ei ole täysin paljaana vaan sitä suojaa edes alushanska. Uskoisin, että tälläisellä hanskataktiilla tulen pärjäämään seuraavat vuodet vuorilla.
Jos harkitset siis kyseisen lämpimän hanskan ostamista ja haluat kokeilla kokoa, niin täältä löytynee ja saa tulla myös kokeilemaan. Olen tosi tyytyväinen itse jo tässä kohtaa ja raportoin Baruntsen reissun jälkeen paremmin vielä siitä, miten hyvin hanskat toimivat tositoimissa.
Mitkä hanskat otat Norjasn? Itse tuskailen sen ongelman kanssa. Pitäisikö jo nyt harjoitella rukkasilla Nepalia varten?
Moikka Marja! Taidat olla jo reissussa, mutta vastaan silti. 🙂 En ota näitä Norjaan, taitaa olla aivan liian lämpimät niihin olosuhteisiin. Sinne otan mukaan Hestra-merkkiset paksut sormikkaat, jotka minulla on ollut mukana mm. Mt. Rainierilla.
Joo varmaan lämpimät vaatteet ja muut saavat aivan uuden merkityksen, jos on lähdössä noin korkealle vaeltamaan. Itsekin olen juuri lähdössä Lappiin vaeltamaan ja pitäisi hommata uusia lämpimiä vaatteita ja hanskoja, sillä siellä rupeaa olemaan aika viileää. Paljon onnea matkaan ja toivottavasti kaikki sujuu hyvin!