Kolme erilaista yläköysiankkuria kalliokiipeilyyn

Kiipeily on mielestäni turvallista silloin, kun kiipeilijä osaa toimia turvallisesti tai kiipeilyssä on mukana ohjaaja, joka tietää mitä tehdä. Kallio- ja seinäkiipeily aloitetaan usein yläköydellä kiipeilemisellä, sillä yläköydellä kiivettäessä ei ole niin sanotusti tippumisen vaaraa niin kuin liidikiipeilyssä. Kalliolle mennään usein siten, että kiipeilijöillä on omat ankkurin rakentamiseen tarkoitetut välineet mukana ja köysi. Näiden avulla pitäisi siis rakentaa ankkurit itse, kun taas esimerkiksi suurimmassa osassa sisäkiipeilyhalleja yläköydet ovat valmiina ja kiipeilijöiden täytyy osata vain sitoa itsensä oikeanlaisessa solmulla sekä varmistaa toista kiipeilijää.

Kalliokiipeilykausi on Suomessa ihan kohta täällä ja tämän artikkelin tarkoitus on kerrata, millaisia erilaisia tapoja on tehdä yläköysiankkuri, kun kalliossa on pultattu ankkuri valmiina. HUOM! Muistathan, että turvalliseen kiipeilyyn kannattaa aina käydä kalliokiipeilykurssi tai tehdä kiipeilyä kokeneen ohjaajan seurassa. Tämän artikkeli vain antaa idean, millaisia ankkureita on olemassa.

Nämä seuraavaksi esiteltävät yläköysiankkurit kalliokiipeilyyn ovat sellaisia ankkureita, joiden rakentamiseen tarvitaan kallioon valmiiksi kiinnitetty ankkuri, jossa on pultit ja ketjua niiden välissä. Tämän lisäksi rakentamiseen tarvitaan HMS-sulkurenkaita ja slingiä eli nauhalenkkiä.

Sliding X -ankkuri

Yksi ankkurimalli yläköydelle on niin sanottu sliding x -ankkuri, jossa kallioon pultattuun ankkuriin rakennetaan kolmen HMS-sulkurenkaan ja 120 cm pitkän slingin avulla ankkuri. Slingiin laitetaan leivonpääsolmu varmistamaan ankkuria ja slingin toinen pääty laitetaan sulkurenkaalla kiinni ankkuriin. Sen jälkeen slingiin laitetaan kaksi kasisolmua ja solmujen välissä slingin toinen nauha käännetään, jolloin itse ankkuriin muodostuu x-kirjaimen mallinen muodostelma. Tämä toimii siis varmistuksena, jos jotain sattuisi ja toisaalta ankkuri mahdollistaa pienen sivuttaissuuntaisen liikkeen. Ankkuriin laitetaan päätyyn myös aina kaksi sulkurengasta, josta sitten itse kiipeilyköysi menee läpi. Kuvassa nämä sulkurenkaat ovat oranssilla lukolla.

Sliding X -ankkuri yläköysiankkuri kalliokiipeilyyn.
Sliding X -ankkuri

Master Point -ankkuri

Master point -ankkurissa tarvitsee käyttöön yhden 120 cm pitkän slingin ja kolme HMS-sulkurengasta. Master point -ankkurissa slingi kiinnitetään pultatun ankkurin molempiin reunoihin, toiseen puoleen sulkurenkaalla ja toiseen puoleen leivonpääsolmulla. Sen jälkeen slingiin tehdään 8-solmu. Solmun päähän jää slingiin lenkki ja siihen kiinnitetään kaksi HMS-sulkurengasta, johon sitten taas itse kiipeilyköysi menee. On tärkeää muistaa, että slingin ommel ei saisi mennä solmun sisälle vaan ommel kannattaa asettaa siten, että se ei jää solmun sisälle.

Master point -yläköysiankkuri kalliokiipeilyyn
Master point -ankkuri

Tasapainotettu ankkuri slingeillä

Tasapainotettu ankkuri slingeillä on melko simppeli rakentaa, sillä tätä varten tarvitaan kaksi samanpituista slingiä ja kaksi HMS-sulkurengasta. Slingit sidotaan leivonpääsolmulla ankkuriin siten, että ne ovat yhtä pitkät. Tämä voi vaatia tosiaan slingiin solmun tekemistä tai muuten tasapainottamista. Tämän jälkeen slingin toiseen päähän pujotetaan kaksi HMS-sulkurengasta siten, että sulkurenkaat menevät molempien slingien läpi.

Tasapainotettu slingi -ankkuri yläköysikiipeilyyn kalliolle.
Tasapainotettu slingi -ankkuri

Nämä kolme erilaista ankkuria sopivat yläköysikiipeilyyn kalliolla. Näiden lisäksi on myös mahdollista rakentaa ankkureita esimerkiksi puihin ja siinä kohtaa saattaa tarvita muitakin tarvikkeita kuin slingejä ja sulkurenkaita. Tosi tärkeää on muistaa, että ankkuria rakentaessa pitää aina olla varmistettuna siten, että mitään putoamisvaaraa ei ankkurilta alas synny. On myös tärkeää, että ankkuri on oikein rakennettuna suhteessa kallion reunaan eli köysi tai metalliset tavarat eivät saa hangata kallion reunamaa vastaan. 

Ankkureiden rakentamista voi harjoitella kotona ja niin minäkin olen tehnyt. Kivaa iltapuuhaa rakentaa erilaisia ankkureita pöydän jalkoihin ja niin olen itse kerrannut erilaisten ankkureiden tai railopelastamisten tekemistä. Suosittelen kuitenkin tekemään ankkureita myös jonkun kokeneemman kiipeilijän kanssa, sillä silloin tulee varmuus, että rakentamisen menevät varmasti myös oikein.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.