Osallistuin pari viikkoa sitten sydämen sykevälivaihteluun perustuvaan Firstbeat Hyvinvointianalyysiin, joka kuvaa yksilöllisesti arjen kuormittavia ja palauttavia tekijöitä sekä liikunnan vaikutusta. Kolmen vuorokauden mittaus näyttää hyvinvointiin vaikuttavat tekijät stressin, palautumisen ja liikunnan suhteen. Hyvinvointianalyysi toteutetaan ihoon kiinnitettävällä Bodyguard 2 -mittalaitteella, jonka tarvitsee irrottaa vain saunomisen, suihkun ja uimisen ajaksi.
Firstbeat Hyvinvointianalyysi
Hyvinvointianalyysin tarkoituksena on tarkastella sitä, että millainen vaikutus esimerkiksi kovalla treenaamisella on nukkumiseen ja palautumiseen. Analyysi auttaa tunnistamaan arjen stressaavia tekijöitä. Yksi iso tavoite analyysissa on kuitenkin se, että pyritään löytämään niitä kohtia arkipäivistä, jolloin palautuminen on mahdollista ja esimerkiksi optimoimaan vielä paremmin unta ja lepoa. Voitaisiin sanoa, että analyysin suurin tarkoitus on kasvattaa kokonaisvaltaista hyvinvointia sen perusteella, mitä mittauksesta sitten saadaan tulokseksi.
Hyvinvointianalyysi sopii sekä huippu-urheilijoille, kuntoilijoille ja ihan työssäkäyville ihmisille. Arvokasta tietoa voivat saada kaikki ryhmät ja erityisesti tykkään ajatuksesta, että kaikki saavat keinoja oman hyvinvoinnin parantamiseen.
Mitä odotin mittaukselta?
Halusin toteuttaa Hyvinvointianalyysin sen vuoksi, että alkuvuosi on ollut todella kiireistä aikaa ja välillä yöt ovat menneet valvoessa. Valvominen on näkynyt treenimäärissä ja treenien tehoissa ja olen siirtänyt painopistettä treeneistä enemmän peruskestävyysharjoitteluun.
Välillä on tullut mietittyä, että vaikka pääosin esimerkiksi nukahdan todella nopeasti, onko yön aikana nukuttu uni palauttavaa vai ei. Palautumisen merkitystä ei siis voi yhtään vähätellä ja toivoin mittaukselta erityisesti tietoa siitä, miten kovat treenit vaikuttavat nukkumiseen ja millainen vaikutus työstressillä on muuhun tekemiseen.
Kun vuosi sitten olkaluuni katkesi, niin mietin paljon eri tekijöitä, jotka johtivat onnettomuuden syntymiseen. Yksi iso asia, jonka tuolloin näin virheekseni oli se, että olin täysin alipalautuneena treenaamassa ja todennäköisesti hermosto ei ollut kovan rasituksen ja soutukisojen takia palautunut. Tämä ja moni muu tekijä kumuloitui sitten ikävällä tavalla. Jotta tätä tilannetta ei tulisi enään ikinä eteen, toivoin että myös tämä hyvinvointianalyysi antaisi eväitä analysoida omaa palautumista tarkemmin.
Palautumisen ja treenin optimointi on myös oleellisessa osassa, kun mietitään valmistautumista Everestille ja myös sen takia halusin toteuttaa mittauksen. Mitä paremmin onnistun valmistautumisessa, sen valmiimpi olen myös maailman korkeimman vuoren valloitukseen.
Millaiseen ajanjaksoon mittaus ajoittui?
Mittausjaksoni eli kolme päivää osui ajanjaksoon, jolloin meneillään oli yksi nykyisen työni kiireisempiä viikkoja ja edessä oli esimerkiksi ensimmäinen koko päivän koulutukseni. Koulutus aiheutti selkeästi stressiä ja toisaalta moni muu työasia oli sen lisäksi mielessä. Tämän lisäksi meneillään oli suhteellisen kova treeniviikko ja kolmen päivän aikana tuli käytyä hiihtämässä, juoksemassa ja jääkiipeilemässä. Mittausajanjakso oli siis yhdellä sanalla hektinen.
Halusin toteuttaa mittausjakson mahdollisimman stressaavaan ajanjaksoon, koska sen avulla saisin informaatiota siitä, miten todella kiireinen ja stressaava ajanjakso vaikuttaa treenaamiseen, palautumiseen ja nukkumiseen.
Miten mittaus toteutettiin?
Hyvinvointianalyysi kesti kolme päivää, jonka aikana minulla oli mittalaite kiinni kropassa. Mittalaite sisältää kaksi elektrodia, joista toinen laitetaan vasemman rinnan alle ja toinen tulee oikean solisluun kohdalle. Mittalaitetta pidetään päällä koko ajan ja se otetaan pois vain saunomisen, suihkun tai uimisen ajaksi.
Mittalaitteen kanssa oli helppo nukkua ja urheilla. Oikeastaan sen olemassaolon unohti ja laite kulki mukana joka paikkaan. Firstbeat toimitti postilla mittalaitteen ja mittauksen jälkeen se postitettiin Firstbeatille takaisin, jonka jälkeen he analysoivat tulokset.
Mittauksen jälkeen jäin odottelemaan mittauksen tuloksia, jotka käytäisiin läpi yhdessä Firstbeatin asiantuntijan kanssa.
*Toteutettu yhteistyössä Firstbeatin kanssa