Aventura x Raatamo – fyysinen harjoittelu ja vuorikiipeilymatka 2023-2024

Haaveiletko vuorista ja kiipeämisestä maailman upeimmille huipuille Himalajalla? Olisiko yksi maailman kauneimmista vuorista, Ama Dablam, ja sen 6 856 metrin korkeuteen kohoava huippu seuraava kiipeilyhaasteesi? Aventura ja Raatamo tarjoavat sinulle ainutlaatuisen mahdollisuuden kiivetä tälle ikoniselle vuorelle. 

Ama Dablam 6856 metriä

AventuraXRaatamo Ama Dablam 2024 -ryhmävalmennus käynnistyy elokuussa 2023. Vuoden valmennusjakson aikana treenaat  kokeneiden ammattilaisten opastuksella, kehittäen suorituskykyäsi ja valmiuksiasi vuorikiipeilyyn. Projekti huipentuu kiipeilymatkaan Ama Dablamille marraskuussa 2024.

Ama Dablam kiipeilyreitti

Ama Dablamin Southwest ridge -reitti on teknisesti haastava ja monipuolinen kiivettävä. Reitti sisältää kallio-, mixta-, ja jääkiipeilyosuuksia. Reitin kiipeäminen vaatii hyvää fyysistä kuntoa sekä kiipeilytaitoja. Ryhmävalmennukseen ja kiipeilymatkalle osallistujilta edellytetäänkin aikaisempaa kiipeilykokemusta korkeassa ilmanalassa sekä seuraavia perustaitoja ja harjoittelutaustaa:

-Yleistä köysitoimintataitoa, kuten jumarointi ja laskeutuminen

-Kykyä kiipeillä sujuvasti 5-vaikeusasteen kallioilla

-Taitoa käyttää jäärautoja ja -hakkua 

-Kokemusta tavoitteellisesta harjoittelusta

Ryhmävalmennuksen sisältö

-Lähtötason kartoitus

-Progressiivinen, kahden kuukauden välein päivittyvä harjoitusohjelma

-Seuranta ja palautekeskustelut

-Yhteiset verkkotapaamiset valmentajien kanssa

-Yhteiset tapaamiset kuukausittain (kenttätestit, yhteiset fysiikka- ja kiipeilytreenit, harjoitusleiri maastossa)

-Työkalut oman harjoittelun seurantaan

-Tietoa mm. vuorikiipeilyn fyysisistä ja psyykkisistä vaatimuksista ja harjoittelun perusteista sekä tiimityöskentelystä ja taktiikasta retkikuntatoiminnassa

-Varusteilta, jossa saat tietoa matkalla tarvittavista varusteista

-Sosiaalinen treenialusta: yhteisen keskustelun mahdollistava ryhmä, jonka avulla tavoitat myös valmentajasi.

Matkalla huipulle

Valmentajat

Valmentajina toimivat Aventuran matkanjohtaja, vuorikiipeilijä Anni Penttilä ja Raatamon valmentaja, liikuntafysiologi Jussi Konttinen. 

Kiipesin Ama Dablamin vuonna 2021 tasan vuosi sitten. Näin vuoren ensimmäisen kerran 2014 ollessani Nepalissa ja siitä asti olen haaveillut vuoren kiipeämisestä. Mielestäni reitti on monipuolinen, mielenkiintoinen ja haastava. Tämä vuori sopii seuraavaksi isoksi haasteeksi jo vuorilla aiemmin käynneille.

Ama Dablamin huipulla

Jussi on Raatamon perustaja ja liikuntafysiologi (TtM). Jussilla on 15 vuoden kokemus erityisammatteihin ja vaativissa olosuhteissa tehtäviin suorituksiin liittyvän toimintakyvyn arvioinnista ja kehittämisestä. Raatamossa Jussi on erikoistunut tavallisten ihmisten valmentamiseen epätavallisiin suorituksiin.

Valmennuksen sisältö

Aloituspäivä Helsingissä elokuussa 2023 tarjoaa perustiedot matkasta ja valmennuksesta. Täällä tapaat retkikuntasi ensimmäisen kerran. Saat infoa matkan käytännön asioista, kuten reitistä, varusteista ja vakuutuksista. Kerromme myös vuorikiipeilyn vaatimuksista ja siitä, miten niihin voidaan valmistautua valmennusjakson aikana.

Valmennus koostuu progressiivisesti etenevästä harjoitusohjelmasta, yhteisistä fysiikkaharjoituksista ja pitkästä maastoharjoituksesta sekä kalliokiipeilyharjoittelusta.  Vuoden mittainen harjoitusohjelma jakautuu harjoitteluun totuttavaan vaiheeseen, peruskuntokauteen ja suoritukseen valmistavaan kauteen ja rakentuu lajinomaisesta voima- ja kestävyysharjoittelusta. 

Harjoittelun ohessa käsitellään vuorikiipeilyn fyysisten kuormitustekijöiden lisäksi psyykkisiä ja sosiaalisia kuormitustekijöitä sekä olosuhteiden vaikutusta. Valmennuksessa pääset hyvissä ajoin tutustumaan ryhmääsi ja harjoittelemaan retkikuntatoimintaa. Valmennuksen aikana sinulla on aina mahdollisuus keskustella valmentajiesi kanssa harjoittelusta ja valmistautumisesta matkalle.

Fysiikkaharjoittelu aloitetaan kenttätesteillä, yksinkertaisilla ryhmässä suoritettavilla kestävyyden, lihasvoiman ja kehonhallinnan testeillä, joilla tehdään näkyväksi yksilöllisiä vahvuuksia ja kehitystarpeita. Kenttätestit toistetaan projektin aikana

Yhteisissä harjoituksissa tehdään voimaharjoittelua ja erilaisia vuorikiipeilijän tyyppiharjoitteita kestävyysominaisuuksien kehittämiseksi. Yhteiset kalliokiipeilysessiot ovat osa valmistautumista. Maastoharjoitus on reilun vuorokauden kestävä yksittäinen lajinomainen kestävyysharjoitus.

Harjoitusohjelma koostuu vuorikiipeilijälle tarkoituksenmukaisesta voima- ja kestävyysharjoittelusta. Peruskuntokauden voimaharjoittelulla rakennetaan maksimivoimareserviä kestävyysharjoittelun ja kiipeilyn tueksi. Kestävyysharjoittelussa pääpaino on vahvan peruskunnon rakentamisessa. Valmistavalla kaudella voimaharjoittelussa siirrytään lajinomaiseen kestovoimaharjoitteluun ja kestävyysharjoittelussa painottuvat erilaiset vuorikiipeilyn tyyppiharjoitteet. Saat työkaluja harjoittelun ja edistymisen seurantaan: esimerkiksi ohjeita sykeohjattuun harjoitteluun  sekä harjoituspäiväkirjan.

Sinulla on mahdollisuus palautekeskusteluun valmentajan kanssa kullakin harjoitusjaksolla. Valmentajasi auttavat sinua harjoitusohjelman soveltamiseen erilaisissa tilanteissa.

Pidämme myös yhteisiä verkkotapaamisia, joissa käymme läpi valmistautumisen kannalta ajankohtaisia asioita ja ryhmäläisten kysymyksiä.

Alustava aikataulu

8/2023  Aloituspäivä Helsingissä

9/2023 Lähtötason testaus Helsingissä 

9/2023 Tekniikkaa ja orientoiva kausi

12/2023-5/2024 Peruskuntokausi

6-10/2024 Valmistava kausi

6/2024 Pitkä maastoharjoitus

10/2024 Valmistautuminen lähtöön

11/2024 Matka Nepaliin

Matkalle ilmoittautuminen

Matkalle ilmoittaudutaan Matkatoimisto Aventuran kautta. Voit kysyä lisätietoa joko minulta, Raatamolta tai Matkatoimisto Aventuralta.

Comments are closed.